Η Διεθνής Ένωση BJCEM-Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée και το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αλβανίας ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για τη διοργάνωση της 18ης Biennale των νέων δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου – Mediterranea 18, ένα διεθνές πολύ-τομεακό καλλιτεχνικό γεγονός, που θα φιλοξενηθεί στα Τίρανα και το Δυρράχιο, από τις 4 μέχρι και τις 9 Μαΐου 2017 και θα φέρει κοντά 230 καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την άλλη πλευρά της Μεσογείου.

Ο θεσμός της Biennale ξεκίνησε το 1985, φιλοξενείται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετικές πόλεις της Ευρω-Μεσογειακής λεκάνης και εστιάζει σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Η BJCEM είναι ένα διεθνές δίκτυο, μοναδικό στον Ευρω-Μεσογειακό χώρο, με περισσότερα από 60 μέλη και εταίρους από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, χάρη στην υποστήριξη των οποίων καθίσταται δυνατή ανελλιπώς η διοργάνωση της Biennale που εξασφαλίζει τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών από τις περιοχές που εκπροσωπούν.

Στους στόχους-προτεραιότητες της BJCEM είναι να δώσει σε νέους καλλιτέχνες ευκαιρίες που διευκολύνουν και προωθούν την κινητικότητά τους στο διεθνές επίπεδο, την ανταλλαγή ιδεών, την αλληλο-κατανόηση, το διαπολιτισμικό διάλογο, τη συνεργασία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Η Ένωση υποστηρίζει και αναδεικνύει την καλλιτεχνική δημιουργία και δημιουργικότητα και φέρνει τους νέους δημιουργούς σε επαφή με τις τοπικές, εθνικές και διεθνείς πραγματικότητες στους τομείς του Πολιτισμού και της Τέχνης, συμβάλλοντας έτσι στην προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

Η BJCEM λειτουργεί με την έμπρακτη πεποίθηση και πίστη στην κορυφαία σπουδαιότητα του ρόλου της Τέχνης και του Πολιτισμού στην κοινωνία, καθώς και στη συμβολή της στη γνωριμία και ανάδειξη των αξιών που φέρνουν οι διάφορες κουλτούρες του Ευρωπαϊκού και ευρύτερου Ευρω-Mεσογειακού χώρου, μέσα από τις οποίες οι νέοι δημιουργοί εμπλουτίζουν τις δικές τους κουλτούρες και πραγματικότητες.

Η Τέχνη είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που μπορεί να ξεπεράσει σύνορα, διαφορές και συγκρούσεις, ενώ δεν απαιτεί τη χρήση μιας κοινής γλώσσας, αφού η ίδια η Τέχνη στηρίζεται σε έναν οικείο διεθνή κώδικα επικοινωνίας και διαλόγου.

Η υποβολή φακέλων δεν απαιτεί κόστος και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους δημιουργούς, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, κοινωνικές ή πολιτικές συμπεριφορές και στάσεις.

Καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί και έχουν συμμετάσχει σε δύο προηγούμενες Biennale, δεν μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα.

Προτεραιότητα δίνεται σε νέους καλλιτέχνες που δεν έχουν εμπειρία συμμετοχής τους σε προηγούμενη biennale.

Η επιλογή των καλλιτεχνών θα γίνει από εθνικές επιτροπές που συστήνονται με ευθύνη των μελών της Ένωσης, με τη συνεργασία του καλλιτεχνικού διευθυντή της 18ης Biennale και της ομάδας των επιμελητών για κάθε τομέα Τέχνης.

Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα φιλοξενηθούν στα Τίρανα και το Δυρράχιο από τις 4 μέχρι και τις 9 Μαΐου 2017.

Στη διάρκεια αυτών των ημερών, θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα τους και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε συγκεκριμένους χώρους στις δύο πόλεις, που έχουν επιλεγεί από τους διοργανωτές.

Οι εκθέσεις θα παραμείνουν ανοιχτές στο κοινό μέχρι τις 28 Μαΐου 2017.

Η προθεσμία κατάθεσης φακέλων υποψηφιότητας για επιλογή λήγει τα μεσάνυχτα της 15ης Ιανουαρίου 2017.

Η Πρόσκληση απευθύνεται σε όλες και όλους τους δημιουργικούς-εικαστικούς καλλιτέχνες (creative – visual artists), κινηματογραφιστές (filmmakers), συγγραφείς/λογοτέχνες (writers/poets), καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών (performers), μουσικούς (musicians) και σχεδιαστές (designers) από 18 μέχρι 34 ετών (να έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1982).

Τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν στους ιστότοπους του κάθε μέλους της Ένωσης, καθώς και στον ιστότοπο της BJCEM www.bjcem.org

Εισαγωγικό κείμενο του καλλιτεχνικού διευθυντή της 18ης Biennale, Driant Zeneli:

ΓΕΝΙΚΟ ΘΕΜΑ 18ης BIENNALE
Ιστορία + Σύγκρουση + Όνειρο + Αποτυχία = ΣΠΙΤΙ
(History + Conflict + Dream + Failure = HOME)

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μετρήσουμε τα στοιχεία που απαρτίζουν αυτό που ονομάζουμε «σπίτι»; Και, πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία που μπορούν να το καταστρέψουν;

Το «σπίτι» της επόμενης Mediterranea 18 Young Artists Biennale θα στηρίζεται σε τέσσερα βασικά στοιχεία:

1. Στην Ιστορία, που περιλαμβάνει το αρχείο των προσωπικών ιστοριών που δεν γνωρίζουμε και οι οποίες έχουν καταγραφεί ή έχουν ξεχαστεί.
2. Στη Σύγκρουση, για να λαβαίνουμε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τα σπίτια.
3. Στο Όνειρο, ιδωμένο ως project-σπίτι, ως ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα για ελεύθερη επιλογή του πραγματικού ή φανταστικού μας σπιτιού.
4. Στην Αποτυχία, σαν μια εσωτερική αντίσταση στις διάφορες προσπάθειες, η οποία μετασχηματίζεται από τη διαδικασία αναζήτησης του σπιτιού των ονείρων μας.

Η Mediterranea 18, η Biennale των νέων καλλιτεχνών, θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην Αλβανία, στα Τίρανα και το Δυρράχιο. Θα φιλοξενηθεί σε μία χώρα που καθορίζεται από την επιβολή της απομόνωσης κατά το παρελθόν και της ραγδαίας μετάβασης από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό μέσα σε 25 χρόνια.

Η 18η Biennale θα εστιάσει σε ένα στοιχείο, το οποίο, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, διατρέχει κίνδυνο εξ αιτίας των πολιτικών στις σύγχρονες κοινωνίες μας.
Σε μία γεωπολιτική περιοχή όπου η ιστορία, οι συγκρούσεις, το όνειρο και η αποτυχία είναι οι οδηγοί στα θολά νερά της καθημερινότητας, το σπίτι γίνεται άμεση ανάγκη, η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί τεχνικά και να επανα-προσδιοριστεί συλλογικά.

Η έννοια «σπίτι» διασκορπίζεται σε κομμάτια, ενώ η ταχύτητα της τεχνολογίας και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δομών αποκαλύπτουν σύνορα που για αρκετό διάστημα παρέμεναν αόρατα.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, πρέπει να ξανασυζητήσουμε γι’ αυτά τα σύνορα. Ίσως, γιατί στο σύγχρονο «μετα-πολιτισμικό ανθρωπισμό», η πρόκληση για την Τέχνη εδράζεται στην ανάγκη αποκατάστασης της άνεσης σε σχέση με το τι και πού είναι το «σπίτι», αλλά και με το γιατί και με το πώς το θέλουμε.

Η Τέχνη μπορεί να βλέπει το σπίτι μάλλον ως διαδικασία παρά ως απλή κατάσταση, η οποία φιλοξενεί χιλιάδες στοιχεία, μέσα από τα οποία ο εαυτός δεν χάνεται ούτε βρίσκεται, αλλά που εξελίσσεται μέσα από έναν διαρκή μετασχηματισμό.

Στον αγώνα για αναζήτηση της ασφάλειας θα πρέπει να ρισκάρουμε και να ξεκινήσουμε έναν διάλογο ανάμεσα στα «σπίτια», είτε αυτά είναι φυσικά, είτε εικονικά, πνευματικά ή φανταστικά.

Φιλοδοξία της Mediterranea 18 είναι να παρουσιάσει την Τέχνη που προκαλεί τις παλιές, τις σύγχρονες και τις μελλοντικές ερμηνείες του όρου «σπίτι». Εδώ, η Τέχνη δεν θα στοχεύει απλώς στην κριτική ή την πρόκληση, αλλά στην ανακύκλωση (αντί για την «πρόταση») νέων εναλλακτικών. Έτσι, θα βρει το δικό της «σπίτι» μέσα από τα λάθη κατά τη διαδικασία, μέσα από τον χρόνο αναμονής για την επανόρθωση, μέσα από την ανασφάλεια της δοκιμής.

Driant Zeneli (Αλβανία) – Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Mediterranea 18

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά τους για συμμετοχή στη Biennale θα πρέπει να μας στείλουν:

– Το Έντυπο της Αίτησης, συμπληρωμένο στα αγγλικά και υπογεγραμμένο,
– Βιογραφικό Σημείωμα, φάκελο έργων τους και κείμενο, στο οποίο να μας λένε γιατί ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη Biennale,
– Φωτογραφίες, με μέγιστη ανάλυση 5 high-resolution (300 dpi), χωρίς απαιτήσεις πνευματικών δικαιωμάτων, και να προσθέσουν, για κάθε τομέα Τέχνης, το ακόλουθο υλικό:

– Εικαστικές Τέχνες (Visual Art): Πλήρη φάκελο που παρουσιάζει συνάφεια με το έργο, μαζί με φωτογραφίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τα μέλη της επιτροπής επιλογής στη διαδικασία αξιολόγησης υποψηφιοτήτων.
– Εφαρμοσμένες Τέχνες (Applied Arts): Υποβολή, το ανώτερο, 3 projects, εφαρμογές, ψηφιακές δημιουργίες, σκίτσα ή ιδέες που πραγματεύονται την έννοια Σπίτι» και των στοιχείων που το αποτελούν.
– Κινηματογράφος (Film): Αποστολή screener μέσω Vimeo link με κωδικούς επεξεργασίας και τους τρόπους download.
– Μουσική (Music): Αποστολή demo mp3 μέσω Wetransfer.
– Παραστάσεις (Performance): Εάν πρόκειται για ολοκληρωμένα έργα, ένα video (5 minutes max) μέσω Vimeo ή WeTransfer που θα συνοδεύεται από κατάλογο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
Για έργα που βρίσκονται στο στάδιο δημιουργίας, φωτογραφικό υλικό από το γύρισμα, κατάλογο των συντελεστών, περίληψη του σεναρίου (εφόσον υπάρχει).
– Λογοτεχνική Δημιουργία (Literary Creation): Υποβολή του κειμένου ή περιγραφή του περιεχομένου της πρότασης.

Οι ενδιαφερόμενοι νέοι καλλιτέχνες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1982, θα πρέπει να καταθέσουν τους φακέλους της υποψηφιότητάς τους, ως εξής:

1. Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς/Διεύθυνση Νέας Γενιάς/Τμήμα Πολιτισμού& Κοινωνικής Συμμετοχής θα δεχτεί τις αιτήσεις των νέων καλλιτεχνών από όλη τη χώρα, για τους τομείς:

Λογοτεχνική Δημιουργία (1 θέση),
Εφαρμοσμένες Τέχνες (1 θέση),
Εικαστικές Τέχνες (1 θέση),
Κινηματογράφος (1 θέση) και
Παραστάσεις (1 θέση)

Οι αιτήσεις για τους παραπάνω τομείς θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Νέας Γενιάς:

E-mail: Biennale18.Home2017@minedu.gov.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 344 2798 και 210 344 2803

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα δεχτεί τις αιτήσεις των νέων καλλιτεχνών που διαμένουν στα όρια ευθύνης του για τους τομείς:

– Εικαστικές Τέχνες (1 θέση),
– Κινηματογράφος (1 θέση)
– Μουσική (1 θέση, 1-5 καλλιτέχνες)

Οι αιτήσεις για τους παραπάνω τομείς θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Πολιτισμού- Τουρισμού/ Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ Δήμου Θεσσαλονίκη:

e-mail: f.kastanopoulou@thessaloniki.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 331 8203

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ» θα δεχτεί τις αιτήσεις των νέων καλλιτεχνών που διαμένουν στα όρια ευθύνης του για τον τομέα:

Εφαρμοσμένες Τέχνες (1 θέση)

Οι αιτήσεις των καλλιτεχνών που διαμένουν στα όρια του Δήμου Παύλου Μελά για τη μία από τις δύο θέσεις του τομέα «Εφαρμοσμένες Τέχνες» θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ»:
e-mail: info@irispm.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 662 944

Στην ηλεκτρονική αποστολή της κάθε αίτησης θα πρέπει να προστίθεται σε κοινοποίηση1 και η ηλεκτρονική διεύθυνση της/του curator για το συγκεκριμένο τομέα στον οποίο εντάσσεται η υποψηφιότητα.

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
(στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που αναφέρονται παραπάνω, μέσω WeTransfer, Dropbox folders κλπ).

Στον ιστότοπο της Διεθνούς Ένωσης BJCEM www.bjcem.org/application μπορείτε να βρείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για τους επιμελητές ανά τομέα τέχνης, στοιχεία επικοινωνίας, ηλεκτρονικές διευθύνσεις κλπ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Η αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας και η επιλογή των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στη 18η Biennale θα γίνει από επιτροπή ειδικών που θα συσταθεί με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Για την αξιολόγηση, η επιτροπή θα συνεργαστεί και με τους επιμελητές της Biennale για κάθε τομέα τέχνης. Η απόφαση για την επιλογή των καλλιτεχνών είναι τελική και δεν επιδέχεται ένσταση. Τα κριτήρια της επιλογής τεκμηριώνονται στο πρακτικό της επιτροπής.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή είναι η ποιότητα των προτεινόμενων έργων και θα διέπεται από σεβασμό στα βασικά κριτήρια επιλογής που τίθενται στην προκήρυξη.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΡΩΝ

Η κατάθεση της αίτησης δηλώνει αυτόματα και την αποδοχή των όρων αυτής της προκήρυξης και την αποδοχή της αναπαραγωγής φωτογραφιών (κάθε υλικού ή video) σε κάθε υλικό επικοινωνίας και διάχυσης που σχετίζεται με τη 18η Biennale και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτή.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

Η Γενική Γραμματεία διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς θα καλύψει το κόστος μετακίνησης των καλλιτεχνών για τη διαδρομή Αθήνα-Τίρανα-Αθήνα, καθώς και ενδεχόμενο κόστος μεταφοράς και ασφάλισης των έργων, από την Αθήνα μέχρι την παράδοσή τους στους διοργανωτές από πλευράς Αλβανίας.

Το κόστος διαμονής των καλλιτεχνών στην Αλβανία, από 4 μέχρι και 9 Μαΐου 2017, η διατροφή και εσωτερικές μετακινήσεις, η ασφάλιση των έργων για το διάστημα παραμονής τους στην Αλβανία (από την παράδοσή τους από τη ΓΓΔΒΜΝ στους διοργανωτές μέχρι την παραλαβή τους από την ΓΓΔΒΜΝΓ, μετά το τέλος της διοργάνωσης,) καλύπτονται από τους διοργανωτές (Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αλβανίας). Η Αλβανική πλευρά έχει την ευθύνη στησίματος των έργων στους χώρους που συμφωνήθηκαν με τη BJCEM και της συσκευασίας τους για την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Η κατάθεση της αίτησης και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συμφωνούν στην εκχώρηση προς την BJCEM του δικαιώματος χρήσης και αναπαραγωγής κάθε κατατεθέντος υλικού για λόγους προώθησης και δημοσιοποίησης της διοργάνωσης, για μη κερδοσκοπικούς λόγους.

Η δημοσιοποίηση θα γίνεται κάτω από το λογότυπο της Mediterranea 18 Young Artists Biennale.

Για τυχόν πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα στοιχεία επικοινωνίας που δίνονται παραπάνω ή στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση της BJCEM: infomediterranea18@gmail.com