Η 21η Art Athina πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από 26 έως 29 Μαΐου επιβεβαιώνοντας τον κομβικό και ουσιαστικό της ρόλο στα εικαστικά δρώμενα της χώρας.

Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε καταγεγραμμένο προηγούμενο επισκεψιμότητας. Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, συνολικά πέρασαν την είσοδο του Κλειστού Π. Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo) πάνω από 43.000 επισκέπτες!

Στο βασικό πρόγραμμα συμμετείχαν 49 γκαλερί από 13 χώρες. (Κεντρική, Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, Μέση και Άπω Ανατολή, Αυστραλία). Επιπλέον, επιδραστικοί στο ελληνικό πολιτιστικό στερέωμα φορείς όπως μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, συνέβαλαν σε μία εμπεριστατωμένη αποτίμηση του ελληνικού εικαστικού και γενικότερα πολιτιστικού τοπίου, όπως διαμορφώνεται στην εποχή μας. 

Καθοριστικής σημασίας ήταν η παρουσία της Πολιτείας στη φετινή Art-Athina. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριος Αριστείδης Μπαλτάς τίμησε με την παρουσία του την έκθεση την τελευταία μέρα λειτουργίας της. Κατά την πολύωρη παραμονή του, ο Υπουργός επισκέφτηκε όλα τα περίπτερα και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες των γκαλερί και με καλλιτέχνες. Ο Υπουργός δήλωσε: “Η Art Athina με την πολύχρονη παρουσία της και προσφορά της και καθ’ υπέρβαση του αμιγούς εμπορικού χαρακτήρα της, έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως ιδιαίτερα σημαντικός τόπος συνάντησης και αλληλεπίδρασης όλων εκείνων των παραγόντων που συγκρατούν το σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι, σε αυτή τη τετραήμερη γιορτή της  τέχνης. Γεγονός που μας κάνει αισιόδοξους για την προβολή και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας, τις ωσμώσεις της με το διεθνές περιβάλλον αλλά και την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς τέχνης. Η Art Athina  είναι μία πρωτοβουλία εξαιρετικά επιτυχημένη. Συνεχίζει μία σημαντική παράδοση και ανοίγεται σε νέα δεδομένα και νέους ορίζοντες.

Μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα σήμερα έχουν πολύ μέλλον και πολύ παρόν.  Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θέτει υπό την αιγίδα του την Art Athina αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον ενεργό της ρόλο στα σύγχρονα εικαστικά πράγματα της χώρας μας.”

Το παρών έδωσε το Σάββατο 27 Μαΐου και ο Αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά το πέρας της ξενάγησης του, δήλωσε: «η Art-Athina είναι ένα σημαντικό διεθνές εικαστικό γεγονός στο οποίο  συμμετέχουν άνθρωποι της τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταξιωμένοι καλλιτέχνες αλλά και νέοι δημιουργοί οι οποίοι με το δικό τους τρόπο ενσωματώνουν τα βιώματα  τους από τη μεγάλη κρίση που διανύει η χώρα μας. Η κρίση όμως είναι και μία περίοδος ευκαιρίας. Σηματοδοτεί μία περίοδο ανάπτυξης, μίας νέας δημιουργικότητας, η οποία εκδηλώνεται με πολύ μεγάλη έμφαση και ένταση στα εκθέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση.  Εύχομαι η Art Athina να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε  να βρει τη θέση της  στον παγκόσμιο εικαστικό χάρτη.”

Η εικαστική αντανάκλαση της εποχής σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο Platforms Project@Art-Athina 2016 σε επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου. Το πρόγραμμα για τέταρτη χρονιά χαρτογράφησε την εικαστική συλλογικότητα, όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών. Φέτος συμμετείχαν 51 πλατφόρμες από 18 χώρες τις οποίες επάνδρωναν συνολικά 650 καλλιτέχνες.

Στο πλαίσιο του Art-Athina Contemporaries, η Art-Athina  φέτος τίμησε τον καλλιτέχνη και καθηγητή γλυπτικής Γιώργο Λάππα ο οποίος έφυγε πριν λίγους μήνες πρόωρα από τη ζωή αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της τέχνης. Στο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε σε επιμέλεια της Διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Κατερίνα Κοσκινά και υπό την Αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά έργα του σπουδαίου εικαστικού.

“Τιμώμενη Συλλογή” της “Art-Athina 2016” ήταν η Συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου. Στο πλαίσιο της Art Athina παρουσιάστηκε ένας σημαντικός αριθμός έργων της συλλογής με υπογραφές σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών των οποίων το έργο διαμόρφωσε την ελληνική εικαστική διαδρομή.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος σε μια ιστορική Ελληνική γκαλερί που έχει σταματήσει τη λειτουργία της, ο Μάνος Στεφανίδης (ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) σκιαγράφησε έναν ιστορικό χώρο που ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη ο ζωγράφος, πεζογράφος, ποιητής, ηθοποιός, δημοσιογράφος και γκαλερίστας Κώστας Λαχάς, την αίθουσα τέχνης «Κοχλίας».

Στο χώρο του KIDS LAB, με την καθοδήγηση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Very Young Contemporary Art (διευθύντρια/ Συντονίστρια: Χάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη), οι εκκολαπτόμενοι φιλότεχνοι έπαιξαν δημιουργικά παίρνοντας μέρος στο πρόγραμμα που είχε κεντρική θεματική αντλημένη από τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του ανατρεπτικού καλλιτεχνικού κινήματος, του Dada.

Το αφιέρωμα «Talks @ Art-Athina» παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Οι ομιλίες ήταν αφιερωμένες στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αλλά και στις προεκτάσεις της τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης ήταν η Ανακήρυξη Επίτιμων Μελών AICA την Κυριακή 29 Μαΐου. Συγκεκριμένα, ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη της AICA οι εξής: Ντένης Ζαχαρόπουλος, Χρήστος Ιωακειμίδης, Μαίρη Μιχαηλίδου, Έφη Στρούζα, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Έπη Παυλίδου-Πρωτονοταρίου.

Αξιοσημείωτη ήταν η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Art-Athina σε συνεργασία με το «The TOC» με τίτλο «Είναι η Αθήνα το Βερολίνο του Νότου». Πήραν μέρος Έλλη Στάη Πρόεδρος «The TOC», Κατερίνα Κοσκινά Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου) Χρήστος Τεντόμας (Πρόεδρος ΟΠΑΝΔΑ) , Μάνος Στεφανίδης (Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) Αρσέν Καλφαγιάν, (Kalfayan Galleries) Άγγελος Παπαδημητρίου, (Εικαστικός), Ηλιοδώρα Μαργέλλου (Εικαστικός). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Το δικό της δυναμικό παρών στο πλαίσιο των παραλλήλων συνεργασιών έδωσε στην Art Athina η ιδιωτική λέσχη Salon de Bricolage. Ο Oμιλος Πανά διαμόρφωσε για δεύτερη χρονιά το VIP lounge, στο οποίο παρουσιάστηκε η έκθεση «Πλάσματα μίας Μέρας» σε επιμέλεια Άννας Χατζηνάσιου.

Η Art-Athina ακολουθεί τα τελευταία χρόνια μία  κοινωνική πολιτική η οποία δίνει  την ευκαιρία σε χιλιάδες κόσμου να παραστεί στο μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός της χώρας. Η είσοδος του χώρου ήταν δωρεάν για νέους έως 18 ετών, τα μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος, της AICA HELLAS και για τους δημοσιογράφους, ενώ μειωμένο εισιτήριο πλήρωσαν φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 ετών.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά των εθελοντών της Glovo, οι οποίοι συνέβαλαν με τις υπηρεσίες τους καθοριστικά στον οργανωτικό ιστό.

Η Art-Athina θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και διοργανώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη από την εταιρεία EuroΜare. 

Η Art-Athina, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

H επόμενη Art-Athina θα διοργανωθεί και πάλι στο TaeKwonDo, 25 με 28 Μαίου 2017.