Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου καταγράφεται και αναλύεται με απολύτως αυθεντικά ντοκουμέντα η ανθρώπινη τραγωδία στη Μακρόνησο που αποτέλεσε την πιο σκοτεινή περίοδο του εμφυλίου πολέμου…

Ο Ηλίας Γιαννακάκης και η Eύη Καραμπάτσου σκηνοθετούν μια ταινία έπειτα από επταετή έρευνα που έφερε στο φως τα πιο σπάνια υλικά, έγγραφα, μαρτυρίες, δημοσιεύματα, φωτογραφίες και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό. Το στίγμα της ταινίας είναι η προσπάθεια για μια προσέγγιση των γεγονότων πέρα από φανατισμούς, μίση και έντονη ιδεολογική φόρτιση.

Επελέγη ένας μικρός σχετικά αριθμός πρώην εξόριστων για να καταθέσουν την μαρτυρία τους, που συναποτελούν ολόκληρο το φάσμα των ανθρώπων που πέρασαν από το νησί. Αυτός που υπέγραψε, αυτός που δεν άντεξε, κάποιος που βασανίστηκε φρικτά, κάποιος άλλος που έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας τα συγκλονιστικά γεγονότα της σφαγής τριακοσίων ανθρώπων καθώς και μια γυναίκα κρατούμενη, η γνωστή ηθοποιός Αλέκα Παϊζη, που πέθανε πρόσφατα.

Το 1947, στην κορύφωση του Ελληνικού Εμφυλίου, ένα στρατόπεδο δημιουργείται στην Μακρόνησο, ένα ξερονήσι απέναντι από το Λαύριο, ώστε να εκτοπισθούν οι κομμουνιστές φαντάροι ή ακόμη και οι ύποπτοι αριστερής συνείδησης και να αναμορφωθούν ιδεολογικά ώστε να σταλούν στο μέτωπο και να πολεμήσουν στην πλευρά του Εθνικού στρατού εναντίον των πρώην συντρόφων τους.

Τι συνέβη όμως πραγματικά σ’ αυτό το νησί-στρατόπεδο προπομπό του Γκουαντάναμο, που επί χρόνια αποτέλεσε ταμπού για το οποίο ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν; Τι συνέβη σ’ αυτό το νησί που ‘φιλοξένησε’ και πολιτικούς κρατούμενους και κορυφαίες φυσιογνωμίες της τέχνης, του πνεύματος, πανεπιστημιακούς, ακόμη και διάσημους ποδοσφαιριστές της εποχής. Ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Θανάσης Βέγγος, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ήταν μερικοί μόνο από όσους πέρασαν την σκληρή δοκιμασία…