Το Seesaw παρουσιάζει την παράσταση του Μάνου Τσανγκάρη με τίτλο «Love and Diversity – Το παιχνίδι των ερωτήσεων»…

… για 3 παραστάσεις στις 10-12 Νοεμβρίου 2012, στις 20.00.

Υπάρχουν κάποιες παράξενες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί κανείς ζώντας σε μία πόλη, ειδικά όταν μπλέκεται με ιδιαίτερα ραντεβού.

Στην δική μας περίπτωση το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η κατάσταση ξεκινά σε ένα μπαρ (το SEESAW) και αυτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, σωστά;

Αλλά αυτό είναι μουσικό θέατρο, λένε, που αφορά συναντήσεις με κόσμο, και διαφορετικές οπτικές του ίδιου και μοναδικού πλαισίου – παρμένο από την ‘πραγματικότητα’. Ότι και να σημαίνει αυτό: δεν είναι όλες οι γλώσσες επιφανειακές; ( δεν έχω ακούσει ποτέ μία ‘φυσική πρόταση’, ή μία φυσική τηλεοπτική εκπομπή ή έναν φυσικό ποδοσφαιρικό αγώνα).

ΜAΝΟΣ ΤΣΑΝΓΚAΡΗΣ
Ο Μάνος Τσανγκάρης γεννήθηκε στο Duesseldorf (Γερμανία) το 1956 και σπούδασε σύνθεση και σύγχρονο Μουσικό Θέατρο με τον Mauricio Kagel και κρουστά με τον Christoph Caskel στην Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας.

Τα έργα του είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και εκτελούνται σε σημαντικά φεστιβάλ όπως το Wittener Tage für neue Kammermusik, το International Theatre Festival του Βελιγραδίου, την Biennale Μουσικής του Βερολίνου , την  Biennale της Βενετίας και το Donaueschinger Musiktage. Επίσης, έχει παρουσιάσει συνθέσεις του σε θέατρα και όπερες της Κολωνίας, Νέας Υόρκης, Mannheim, Dresden και Bielefeld.

Πολλά από τα έργα του είναι παραγγελίες από γερμανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς , όπως και η παραγγελία ενός μεγάλου έργου για ορχήστρα για τον εορτασμό της 15ης επετείου της κύριας αίθουσας συναυλιών της Κολωνίας, Philharmonie.

Από το 1990 σημαντικές γκαλερί σε όλον τον κόσμο έχουν παρουσιάσει εικαστικά έργα του και installations. To  Μουσείο  Τέχνης της Αρχιεπισκοπής της Κολωνίας και η Gallery of Art Odense (DK) έχουν φιλοξενήσει προσωπικές εκθέσεις του. Από το 1986 τα ποιήματα του έχουν εκδοθεί στο Thürmchen Verlag , στο Radius Verlag κ.α. και σε ανθολογίες.  Τα έργα του έχουν παρουσιασθεί σε συναυλίες σε πολλές ευρωπαικές χώρες, στην Β.Αμερική και Ασία.

Το 1991 ο Μάνος Τσανγκάρης, κατόπιν πρόσκλησης από την Ένωση Σοβιετικών Συνθετών, πήγε στην Μόσχα ως composer in residence. Την ίδια χρονιά ίδρυσε το συνέδριο Praemoderne (pre-modern) στην Κολωνία και έλαβε το βραβείο της πόλης  Bernd-Alois-Zimmermann. Το 1993/94 πήρε την υποτροφία της Academy Schloss Solitude της Στουτγκάρδης.

Το 1997 βραβεύτηκε με το Βραβείο Τέχνης της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου.

Το 1991 δίδαξε στην θερινή Ακαδημία Civitella d’Agliano (Italy), το 2002 στο  Ny Musikk στο Όσλο και Stavanger (Nor) , και το 2003 στο KlangKunstBühne του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου. Έχει υπάρξει σύμβουλος του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου της Κολωνίας από το 2002 μέχρι το 2007 όπως και διδάσκων στο Darmstadt International Summer Courses for Contemporary Music (2004, 2006, 2008).

Τον Οκτώβριο 2008 ο Lothar Zagrosek διηύθηνε το έργο του Glück macht mutig για χορωδία και ηλεκτρονικά επεξεργασμένους φωνητικούς ήχους από αποσπάσματα του ημερολογίου του Hans Christian Andersen, το οποίο τραγουδήθηκε από την Χορωδία  des Bayerischen Rundfunks.

Το Μάιο 2009 το πρώτο μέρος του έργου του “Stationentheater” Batsheba. Eat the History! για ηθοποιούς, τραγουδιστές και σύνολο παρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα Unter den Linden στο Βερολίνο. Για αυτό το έργο ο Τσανγκάρης βραβεύτηκε με το Βραβείο Σύνθεσης της SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg.

Τον Οκτώβριο του 2009 διορίστηκε καθηγητής στην Μουσική Ακαδημία του Dresden και μόνιμο μέλος στην Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου.

Τον Ιανουάριο 2010, η Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Ζυρίχης διοργάνωσε μία εβδομάδα αφιερωμένη σε συναυλίες των έργων του.

Το 2010 διορίστηκε μόνιμο μέλος της Saxon Academy of the Arts.

dissonArt ensemble
Το dissonArt ensemble ιδρύθηκε στις αρχές του 2005 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο πέρα από τα σύνορά της, Με ένα πυρήνα 9 βασικών μελών, εξωτερικούς συνεργάτες και ευέλικτη εσωτερική δομή, το dissonArt ακολουθεί ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης ορχηστρικών σχηματισμών.

Το πρόγραμμα του dissonArt ensemble περιλαμβάνει έργα αναγνωρισμένων συνθετών, όπως και έργα συνθετών που αξίζουν περισσότερης αναγνώρισης.
Παρότι το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της μουσικής δημιουργίας που αναπτύχθηκαν από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ως σήμερα, το dissonArt δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή του έργου Ελλήνων συνθετών. Συνεργασίες με φορείς και ομάδες άλλων μορφών τέχνης, στο βαθμό που αυτές οδηγούν στη δημιουργία νέων και πρωτότυπων έργων, συγκαταλέγονται επίσης ανάμεσα στους βασικούς στόχους του dissonArt.

Πέραν τούτου, το σύνολο έχει αναπτύξει μία εκπαιδευτική δραστηριότητα, είτε εκτελώντας έργα φοιτητών σύνθεσης στα Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, είτε διοργανώνοντας σεμινάρια για μουσικούς που θέλουν να εντρυφήσουν στις σύγχρονες εκτελεστικές πρακτικές.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει σταθερή συνεργασία με το Εργαστήρι Σύνθεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για το έτος 2011 το dissonArt ensemble ήταν ensemble in residence του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στην ως τώρα καλλιτεχνική του διαδρομή, το dissonArt ensemble έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Klangspuren (Innsbruck, 2007), Milano incontra la Grecia (Μιλάνο, 2009), 4020.mehr als Musik (Linz, 2008), Φεστιβάλ Αθηνών (2007) και σε αίθουσες όπως το WDR της Κολωνίας, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Brucknerhaus, Μinoritensaal Graz, Piccolo Teatro κλπ. Έχει συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς όπως ο Beat Furrer, Γιώργος Απέργης, Αugustino di Scipio.
Τον Ιούλιο 2012 το σύνολο επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο θερινό σεμινάριο Νέας Μουσικής του Darmstadt.

Μάνος Τσανγκάρης – σύνθεση, σκηνοθεσία
dissonArt Ensemble – Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής
Αθηνά Αλεξοπούλου- ηθοποιός
Ιππολύτη Κατσάρη – σοπράνο
Λενιώ Λιάτσου, Eva & Maria Mueller – υπ. παραγωγής
Markus Oppenländer- Βοηθός σκηνοθέτη