Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την ανοιχτή συζήτηση με τίτλο Λέξεις και σκέψεις «2.500 χρόνια …

από τη μάχη του Μαραθώνα. Σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Περσίας στην Αρχαιότητα». Κύκλος: Η ιστορία με το φακό του παρόντος. Μνήμες και πάθη.

Μία συζήτηση για την ιστορία μέσα από το φακό του παρόντος με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών.

Πρόσωπα από τους χώρους των γραμμάτων και των επιστημών συνομιλούν με αφορμή τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα στην Αίθουσα εκθέσεων και διαλέξεων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010.

Ο θεματικός άξονας της ανοιχτής αυτής συζήτησης δεν είναι τόσο η ίδια η μάχη και η έκβασή της αλλά το πλαίσιο στο οποίο εντάχθηκε, η θέση της Περσικής Αυτοκρατορίας στον τότε γνωστό κόσμο καθώς και οι ευρύτερες συνέπειες των ελληνοπερσικών πολέμων στην εξέλιξη της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο έχουν καταγραφεί οι πόλεμοι αυτοί στην συλλογική συνείδηση των σημερινών Ιρανών.

Η εκδήλωση εντάσσεται σε ένα κύκλο που εξετάζει την προοπτική του μέλλοντος μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος. Η προβληματική που εγείρεται αφορά στις νέες οπτικές γωνιές και ερμηνείες που προκύπτουν από μια επανεξέταση της Ιστορίας, από μια σχέση πιο ζωντανή, δημιουργική και γόνιμη με την μνήμη και το παρελθόν.

Ομιλητές:

Ali-Akbar Abdolrashidi: Δημοσιογράφος, ερευνητής, συγγραφέας

Daryoosh Akbarzadeh: Υπεύθυνος του Τμήματος Επιγραφών, Εθνικό Μουσείο του Ιράν, Τεχεράνη

Ευάγγελος Βενέτης: Ισλαμολόγος-Ιρανολόγος, Πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας, διευθυντής της Εταιρείας Ελληνο-Ιρανικών Σπουδών, επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ

Maria Brosius: Λέκτορας Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle Της Αγγλίας

Robert Rollinger: Καθηγητής στο Τμήμα Σπουδών Αρχαίας Ιστορίας και Αρχαίας Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Innsbruck της Αυστρίας

Χρήστος Χρυσόπουλος: Συγγραφέας, δοκιμιογράφος, Μαραθωνοδρόμος.

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.