Αν και το διήγημα αποτελεί  ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή  λογοτεχνικά είδη, οι κριτικές μελέτες που το προσεγγίζουν αυτόνομα είναι κατ’ αναλογία λιγοστές.

Η εργασία του Κωστή Καλογρούλη αποτελεί μια πρώτη απάντηση στο υπαρκτό βιβλιογραφικό κενό, αλλά ταυτόχρονα όντας γραμμένη με απλό και ευθύβολο τρόπο, γίνεται κτήμα και βοήθημα σε όλους τους αναγνώστες.

Στην εξέλιξη του διηγήματος  ο Κωστής Καλογρούλης επιχειρεί  μια  πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης του περίπλοκου και διαρκώς εξελισσόμενου λογοτεχνικού είδους του διηγήματος. Έπειτα από μια σύντομη εισαγωγή, σχετική με ζητήματα ορολογίας, σύγχρονων θεωριών και ιστορικού υπόβαθρου, εξετάζονται κριτικά τριάντα δύο διηγήματα- σταθμοί στη σύγχρονη ιστορία της λογοτεχνίας από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ού.

Ο στόχος είναι να παρουσιαστούν τόσο ορισμένα πασίγνωστα κλασικά διηγήματα όσο και άλλα λιγότερο γνωστά στο ελληνικό -και όχι μόνο- αναγνωστικό κοινό. Μέσα από αυτήν τη σύντομη αλλά περιεκτική κριτική προσέγγιση αυτών των έργων γίνεται η προσπάθεια αποτύπωσης της ποικιλομορφίας -υφολογικής και θεματικής- που παρατηρείται στο λογοτεχνικό αυτό είδος, το οποίο ελάχιστα έχει μελετηθεί αναλογικά με  το μυθιστόρημα.

Ανθολογούνται & και προσεγγίζονται οι συγγραφείς:

Ε. Τ. A. Hoffmann, Washington Irving, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe, Nikolai Gogol, Herman Melville, Guy de Maupassant, Γεώργιος Βιζυηνός, Anton Chekhov, Ste-phen Crane, Henry James, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Joseph Conrad, James Joyce, Somerset Maugham, Max Beerbohm, Katherine Mansfield, Katherine Anne Porter, Ern-est Hemingway, Karen Blixen (Isak Dinesen), Jorge Luis Borges, Shirley Jackson, J. D. Salinger, Italo Calvino, Bernard Malamud, Gabriel Garcia Marquez, John Cheever, Flannery O’ Connor, William Trevor, Tobias Wolff, Raymond Carver, Ann Beattie.

Κωστής Καλογρούλης

Ο Κωστής Καλογρούλης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και κλασικές σπουδές στα πανεπιστήμια του Κεντ και του UCL και απέκτησε το διδακτορικό του στη συγκριτική λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Αγγλική και Αμερικάνικη λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα είναι μεταφραστής. Το πρώτο του βιβλίο ήταν η μελέτη Προσεγγίσεις στην Αμερικάνικη λογοτεχνία (Γαβριηλίδης 2008). Έχει επίσης αναλάβει τις κριτικές εισαγωγές για τα πλήρη έργα του Χέμινγουεϊ για τις εκδόσεις Καστανιώτη.