Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή θα φιλοξενήσει κύκλο 4 διαλέξεων με γενικό τίτλο

… «Η δημοκρατία τότε και σήμερα» με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο, κάθε Δευτέρα στις 18 Φεβρουαρίου-11 Μαρτίου 2013.

Για την Αθήνα του τότε η δημοκρατία ήταν ένα πείραμα ζωής. Για μας έχει καταντήσει ένα αποστειρωμένο ιδεολογικό κατασκεύασμα. Αν η δημοκρατία δεν ξαναβρεί την ορμή της και τα ηθικά της ερείσματα θα πεθάνει από ασιτία, μια ασιτία που την βλέπουμε καθημερινά να σέρνεται γύρω μας με την έλλειψη εμπιστοσύνης, την καχυποψία, την δολιότητα της πονηριάς. Η δημοκρατία, για να λειτουργήσει, χρειάζεται πολίτες που να έχουν εμπιστοσύνη πρώτα στον εαυτό τους και μετά ο ένας στον άλλον.

Τα σεμινάρια θα στηριχτούν στους αρχαίους διανοητές που σκέφτηκαν και αναρωτήθηκαν για την αξία της δημοκρατίας. Από τον Επιτάφιο του Περικλή, τον Αριστοφάνη, τον Πλάτωνα, τον Ξενοφώντα, ως τον Δημοσθένη μπήκαν στον κόπο να σκεφτούν για λογαριασμό μας με αυτό το μεγαλειώδες πείραμα που έγινε στην Αθήνα. Τι μπορούν να μας πουν σήμερα, και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε και να σκεφτούμε τα δικά μας προβλήματα; Ποια διλήμματα μας βάζουν και πώς αυτά που εμφανίστηκαν τον 5ο αιώνα π. Χ. εξακολουθούν να είναι ζωντανά για τον πολίτη του 21ου αιώνα; Ποιες οι διαφορές και οι ομοιότητες της άμεσης δημοκρατίας με την σημερινή; Ποιες οι διαφορές και οι ομοιότητες της μητροπολιτικής Αθήνας του τότε με την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του σήμερα που παλεύει να βρει την θέση της στην παγκοσμιοποιημένη οικουμένη;

Τα σεμινάρια δεν απευθύνονται σε ειδικούς. Απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να περιηγηθούν στην σκέψη της εποχής εκείνης για να αδράξουν ό,τι μπορεί να βοηθήσει την σκέψη τους και την στάση τους απέναντι στα σημερινά προβλήματα. Η αρχαία δημοκρατία για μας είναι ένας υπέροχος μύθος. Και σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, έχουμε ανάγκη από συλλογικούς μύθους.

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπουδασε στο Παρίσι συγκριτική λογοτεχνία, θεατρολογία και ανθωπολογία του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Το 1985 εξέδωσε με τον Μάνο Χατζιδάκι το πολιτιστικό περιοδικό “Το Τέταρτο”. Έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο και διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα “Τα Νέα”. Από τα μυθιστορήματά του, το “Αδιανόητο τοπίο” και η “Πτώση του Νάρκισσου” έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση σε αρκετές ξένες γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, τουρκικά, βουλγάρικα). Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Το μυθιστόρημά του “Η δύναμη του σκοτεινού θεού” τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα από τα μεγάλα της βραβεία, το “Αργυρό Μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και της λογοτεχνίας”. Μεταξύ Μαρτίου 2010 – Οκτωβρίου 2011 (οπότε παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους), διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.