Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάσε τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό 2016 – 2017, σε μία συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε επίσης και ο απολογισμός για την περίοδο Σεπτέμβριος 2015 – Μάιος 2016, υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Αναστασάκη.

Ο Γιάννης Αναστασάκης σημειώνει:

Η χρονιά που έρχεται είναι κομβική για το ΚΘΒΕ.  

Με την ελπίδα ότι θα λυθούν πολλά από τα χρόνια προβλήματα που το ταλανίζουν σχεδιάσαμε ένα Ρεπερτόριο που εκφράζει την πίστη μας σε ένα θέατρο ανοιχτό, ζωντανό και τολμηρό. Επιλέχθηκαν έργα, συγγραφείς και συντελεστές που καλύπτουν το ευρύ φάσμα που οφείλει να καλύψει ένα κρατικό θέατρο που διαθέτει πολλές σκηνές και απευθύνεται σε όλο το κοινό της Βόρειας Ελλάδας.

Από το κλασικό πλέον αντιπολεμικό έργο του Μπρεχτ ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ μέχρι τα ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ της Έμιλυ Μπροντέ και από τον Σαίξπηρ στον Φεντώ.

Με έντονη παρουσία του νεοελληνικού έργου είτε σε νέες παραγωγές (ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ, ΓΚΙΑΚ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΩΕ, ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ) είτε με επαναλήψεις φετινών παραγωγών (ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ, ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ) είτε με μετακλήσεις σημαντικών έργων και παραστάσεων (ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ, INSENSO, ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, Ο ΑΜΕΡΙΚΆΝΟΣ).

Με τον ερχομό σκηνοθετών που συνεργάζονται για πρώτη φορά σε παραγωγές του ΚΘΒΕ (Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιάννης Καλαβριανός, Γιάννης Μόσχος, Γεωργία Μαυραγάνη) είτε άλλων που είχαν πολλά χρόνια να συνεργαστούν, όπως ο Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς κι ο Νίκος Μαστοράκης.

Με τη μεγάλη επιστροφή της Λυδίας Φωτοπούλου για τη ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ, που παίρνει τη σκυτάλη από τη Φιλαρέτη Κομνηνού και την Έφη Σταμούλη, αλλά και με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου κι ο Γιώργος Γλάστρας (από τη νεότερη γενιά αυτός), που έρχονται να ενταχθούν στο ισχυρό δυναμικό του θιάσου μας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι κι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί! Η βαθιά οικονομική κρίση δεν θα μετατοπίσει όμως τους στόχους μας. Πιστεύω σε ένα θέατρο που νοιάζεται πώς να ψυχαγωγήσει το θεατή κι όχι πώς να τον κολακεύσει. Σ΄ αυτό το θέατρο δεν έχουν θέση τα μυστικά και τα ψέματα. Και, φυσικά, δεν έχουν θέση η διαπλοκή σε όλες τις μορφές της και οι νοοτροπίες του παρελθόντος. Νομίζω ότι όλοι έχουμε πια καταλάβει πως αυτός ο αγώνας θα κερδηθεί με τη διάθεση για δημιουργία, την έμπνευση και το ταλέντο, τη σκληρή δουλειά, τη συλλογικότητα, την ανοχή, το σεβασμό, την ανιδιοτελή προσφορά, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία.

Το ελπιδοφόρο είναι ότι έχουμε συμμάχους: το προσωπικό του θεάτρου που αγωνίζεται καθημερινά με αυταπάρνηση παρά τις οικονομικές δυσκολίες, το κοινό μας, που φέτος αυξήθηκε κατά 40% και θα προσπαθήσουμε πολύ να αυξηθεί κι άλλο την επόμενη χρονιά, την τοπική κοινωνία, τους δήμους, τα πανεπιστήμια, τους φορείς πολιτισμού, τις συλλογικότητες.

Οι εννιά αυτοί μήνες μας δίδαξαν ότι με επιμονή κι εντατική δουλειά, αλλά και με τη γενναία στήριξη της Πολιτείας, μπορεί αυτό το θέατρο να ορθοποδήσει, να χαράξει ένα παρόν αντάξιο της ιστορίας του, να προχωρήσει με γοργό βήμα σε ένα λαμπρό μέλλον. Δεν είμαι ονειροπαρμένος (είμαι! λίγο…), αλλά ως φύσει αισιόδοξος δε γίνεται να δεχτώ ότι ο αγώνας μας είναι μάταιος! Αν οι άνθρωποι της τέχνης δεν κρατούμε αναμμένο το κερί της ελπίδας, τότε πώς θα εμπνεύσουμε τους θεατές μας; Αν δεν εργαστούμε με λογισμό και μ’ όνειρο πώς θα απολαύσουμε καρπούς καλλιτεχνικούς – και πώς θα τους μοιραστούμε;

Οι μέρες μας κι οι νύχτες μας από δω και πέρα είναι μια πορεία σ’ ένα ορμητικό ποτάμι, που φέρνει μαζί του σπασμένα κλαδιά, κομμένα λουλούδια, ρούχα πεταμένα και σκουπίδια κάθε λογής… Πρέπει να το διασχίσουμε αυτό το ποτάμι. Όπως όλα τα ποτάμια καταλήγει στη θάλασσα, στον ανοιχτό ορίζοντα – μην το ξεχνάμε αυτό! Ο αγαπημένος μου ποιητής, ο Τάκης Σινόπουλος, χαμογελά καθώς ανακαλύπτει: «Πώς μ’ ένα αστέρι η νύχτα γίνεται πλωτή»… Γίνεται! Όλοι θα το ’χετε νιώσει. Υπάρχει αυτό το αστέρι. Δεν καθρεφτίζεται όμως στην επιφάνεια ούτε και χάνεται στο βυθό του ποταμιού. Να σηκώσουμε το βλέμμα μας στον ουρανό και να το δούμε. Κι ας το δείξουμε κατόπιν και σ’ όλους αυτούς που το βλέμμα τους έχει θολώσει. Αυτή είναι η δική μας αποστολή: έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας να ενστερνιστούμε το όραμα και να το προβάλλουμε καθαρά στο θεατή μας. Ο Ρίτσος λέει: «Αν δε μπορέσω να το δεις κι εσύ, μοιάζει σα να μην τόχω». Ε, αυτή είναι η… δουλειά μας. Αυτή είναι η αποστολή μας.

Και για να τελειώνουμε: Το είπα στην πρώτη συνέντευξη τύπου το Σεπτέμβρη: ωραίες οι καλές προθέσεις, ωραίες οι εξαγγελίες και τα ρεπερτόρια, αλλά ο στόχος μας είναι να κάνουμε καλές παραστάσεις. Εκεί μετριέται το ύψος. Και είμαι βέβαιος ότι αν καταφέρουμε να κάνουμε καλές –πολύ καλές!–παραστάσεις το κοινό θα είναι μαζί μας.

Γιάννης Αναστασάκης

Ακολουθεί το συνοπτικό πρόγραμμα 2016 – 2017:

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)

«Η ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΗΣ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς
Στο ρόλο της Μάνας η Λυδία Φωτοπούλου

«ΤΑ ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ» της Έμιλυ Μπροντέ
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Στο ρόλο του Χίθκλιφ ο Γιώργος Γλάστρας

ΦΟΥΑΓΙΕ της ΕΜΣ

«OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ» (FESTEN) των Τ. Βίντερμπεργκ, Μ. Ρούκοφ, Μπ. Χρ. Χάνσεν
Θεατρική διασκευή: Ντέιβιντ Έλντριτζ
Μετάφραση: Αλ. Δανέζη Κνούτσεν, Μ. Δούνιας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος           
Τον Χέλγκε ερμηνεύει ο Βασίλης Σπυρόπουλος και τον Κρίστιαν ο Χρίστος Στυλιανού.

«ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ» (Προσωρινός τίτλος) της Λοτ Φέικεμανς
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«ΨΥΛΛΟΙ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ» του Ζωρζ Φεντώ                  
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Στο διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ταξιάρχης Χάνος

«ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης

«MIA EΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ ΑΚΟΜΗ…»
Κείμενα-Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

«ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ» του Κώστα Ταχτσή
Διασκευή: Σταμ. Φασουλής, Θαν. Νιάρχος
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Στο ρόλο της Εκάβης η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

«ΓΚΙΑΚ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

«ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ» της Σοφίας Αδαμίδου
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Στο ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου η Έφη Σταμούλη

«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ» του Σταύρου Τσιώλη
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Σκηνοθεσία: Ταξιάρχης Χάνος

ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

«ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Ναρ
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΉ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΩΕ» των Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου
Σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου
Στο ρόλο του Νώε ο Φούλης Μπουντούρογλου

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

«ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ» του Μάικ Κένι
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Mετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΈΣ ΠΡΩΤΟΒΆΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΆΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ

«ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» του Βίκτορα Ουγκώ
Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και θα παρουσιάζεται μέσα στις τάξεις των σχολείων.
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης

«ΤΟ ΔΩΡΟ»
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ
Ένα πρόγραμμα που και απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού και θα παρουσιάζεται μέσα στις τάξεις των σχολείων.
Σκηνοθεσία: Κoldo Vío

«ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ»
ΣΤΗΝ ΕΜΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ΚΘΒΕ διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και για πρώτη φορά και στη Μονή Λαζαριστών.
Υπεύθυνη εργαστηρίων: Κωνσταντίνα Ματζίρη

ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

«ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ» του Άρη Αλεξάνδρου
Παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού «Νέος Λόγος»
Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

«ΙNSENSO» του Δημήτρη Δημητριάδη
Παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art
Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Πέτρος Σεβαστίκογλου

«ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ»
Παραγωγή της Εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον»
Σκηνοθεσία-Διασκευή-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

«Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Συμπαραγωγή της Εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον» και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος