Το Θέατρο του Γηροκομείου Αθηνών φιλοξενεί για μία μόνο παράσταση το έργο του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, …

Κοσμάς ο Αιτωλός: Φτιάξτε σχολειά-φτιάξτε σχολειά το Σάββατο 18 Ιουνίου.

Τη σημερινή εποχή της καταναλωτικής αδηφαγίας και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα Γράμματα οι Τέχνες και γενικότερα ο Πολιτισμός, είναι η σημαντικότερη όαση ελπίδας και προοπτικής για τους λαούς, όπου γης. Οι Έλληνες έχουμε διέλθει μέσα από δύσκολες περιόδους και ατραπούς, με  υποδουλώσεις, κατοχές, εμφυλίους, και το αίμα του λαού μας  έχει ποτίσει τούτη την ευλογημένη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Είναι χρέος όλων μας,  να ενδυναμώσουμε την διαχρονική μνήμη της ιστορίας μας, που δεν περιορίζεται σε συνοριακές περιχαράξεις αλλά απηχεί στην έννοια του Ελληνισμού, λέξης, συνώνυμης του Πολιτισμού.

Αυτή την εποχή που σχολεία κλείνουν, συγχωνεύονται ή υποβαθμίζονται και η κομπιουτεροποιημένη πρακτική, αντικαθιστά τη Γνώση με την Πληροφορία, καλό είναι να ενθυμούμεθα κάποιους μάρτυρες του τόπου μας, που θυσιάστηκαν για να μην χαθεί η γλώσσα των Ελλήνων, η γλώσσα των γλωσσών, η γλώσσα των επιστημών και της προόδου.

Ήταν Σάββατο μεσημέρι στο “Φλοράλ”,  όταν ο σκηνογράφος και σκηνοθέτης Μιχάλης Σδούγκος, κατέθεσε την ιδέα που είχε σκαρφιστεί το ανήσυχο μυαλό του: «Θέλω τον  Κοσμά τον Αιτωλό θεατρικό μονόλογο. Θα τον γράψεις;». Μου ανέφερε και τον ηθοποιό που σκεπτόταν για το ρόλο: «Δημήτρης Κωνσταντίνου».

Η τιμή για μένα ήταν μεγάλη. Ο ιεραπόστολος της ειρήνης, ο ιεροκήρυκας Πατροκοσμάς,  υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που μου υποδαύλιζε  πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προβληματισμό. Η συγγραφή του έργου πραγματώθηκε σύντομα, θαρρείς και το χέρι μου καθοδηγούσε μια ώθηση μεταφυσική. Όταν ο αείμνηστος ηθοποιός και φίλος Χρίστος Τσάγκας διάβασε το έργο, μου είπε: «Ήθελα να παίξω πριν από λίγα χρόνια τον Κοσμά τον Αιτωλό, αλλά δεν τα κατάφερα. Σπουδαία, ιστορική φυσιογνωμία!». Τελικά ήταν γραφτό να παίξει τη συνείδηση του Πατροκοσμά μέσα από το ρόλο του αφηγητή, δυο εβδομάδες πριν αναχωρήσει για τους ουρανοδρόμους  με τις λυτρωμένες ψυχές. Είχε μπει στο στούντιο του μουσικοσυνθέτη Φίλιππου Περιστέρη, δίχως το παραμικρό δοκιμαστικό και υπέγραψε με την υποβλητική του φωνή την τελευταία πράξη της ζωής του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους τους συνεργάτες με τους οποίους, από κοινού, καταθέσαμε ένα κομμάτι της ψυχή μας στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε δίχως φανατισμό, φυλετικές διαφορές και μισαλλοδοξία, τον θετικό ρόλο και την προσφορά,  αυτής της ιστορικής  προσωπικότητας του Ελληνισμού.

Το «Φτιάξτε σχολειά – Φτιάξτε σχολειά» είναι το σύνθημα που θα πρέπει να κυριαρχήσει σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα σήμερα που η μνημονιακή υποταγή, καθιστά την Ελληνική Παιδεία, πάρεργο μιας στυγνής και ανάλγητης πολιτικής. Περισσότερο επίκαιρος από ποτέ ο Κοσμάς ο Αιτωλός μας δείχνει το δρόμο…

Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Συντελεστές:

Κοσμάς Αιτωλός: Δημήτρης Κωνσταντίνου
Αφηγητής: Χρήστος Τσαγκας
Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία: Μιχάλης Σδούγκος
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Επιμέλεια σκηνογραφία: Θανάσης Μανίκας
Φωτογραφία: Βασίλης Α. Πουλαρίκας