Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 2ης Έκθεσης Εικαστικής Κεραμικής, “Κεραμέων Ίχνη 2014, Η Αρχή” τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με την Ομάδα Κεραμέων Ίχνη που απαρτίζουν οι κεραμίστες Ηλίας Χριστόπουλος, Βασίλης Αναστασόπουλος, Χαρούλα Κοροπούλη, Μαριλένα Λιβιεράτου και Βασίλης Παπαϊωάννου.

Πάνω από 400 άτομα παρευρέθησαν στα εγκαίνια, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ κ. Θανάσης Γιανναδάκης, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ κ. Γιώργος Ζεππάτος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών κ. Νίκος Δούρος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλέξης Σκαρμέας, πρώην Αντιδήμαρχος παιδείας κ. Ανδρέας Φίλιας, πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος, η πρώην Διευθύντρια του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου κα. Κλεοπάτρα Δίγκα, ο κ. Μένανδρος Παπαδόπουλος, ο κ. Αντώνης Βάος, η κα. Ιωσηφίνα Κοσμά, καθώς και πλήθος πατρινών καλλιτεχνών και φίλων των συμμετεχόντων. Η συντριπτική πλειοψηφία των κεραμιστών που συμμετείχαν στην έκθεση έδωσαν επίσης το παρών στα εγκαίνια.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τα έργα 33 κεραμιστών από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προέρχονται από Πάτρα, Αθήνα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Αίγινα, Σαντορίνη, Ναύπλιο κα. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από το λιτό σχήμα ενός άωτου αγγείου του 14ου π.Χ. αιώνα, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο ως ένα αρχικό στάδιο στην κεραμική δημιουργία και με παρουσία και χρήση από τα προϊστορικά χρόνια έως σήμερα. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σύγχρονη κεραμική δημιουργία, μια τέχνη που οι απαρχές της βρίσκονται στα βάθη των αιώνων, στα έργα και στις τεχνικές των αρχαίων κεραμέων. Η πραγματοποίηση της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών αποσκοπεί στη σύνδεση του Μουσείου με την κοινωνία και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και εξέπληξε ευχάριστα όλους τους επισκέπτες ήταν οι δυνατότητες αυτού του απλού υλικού που λέγεται πηλός. Ένα υλικό που αποτελείται από χώμα και νερό και το οποίο μέσα από τα χέρια ενός κεραμίστα μπορεί να μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης. Οι τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί μέσα στα 9.000 χρόνια χρήσης του πηλού από τον άνθρωπο, δίνουν μια τεράστια γκάμα διαφορετικών αισθητικών αποτελεσμάτων. Αυτό εκφράζεται στη συγκεκριμένη έκθεση, καθώς το κάθε έργο έχει τη δικιά του τεχνική, το δικό του χαρακτήρα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε κεραμίστα να δηλώσει προς το κοινό αυτό που τον ενδιαφέρει, πάντα όμως με αναφορά στο θέμα της έκθεσης που είναι το “μπωλ”.

Πρόκειται για έργα των Βασίλη Αναστασόπουλου, Γεώργιου Βαβάτση, Γιάννη Βλαντωνόπουλου, Μίκας Βογιατζή, Κατερίνας Γιάννακα, Βούλας  Γουνελά, Μαργαρίτας Εκκλησιάρχου, Καρμέλας Ιατροπούλου, Σταύρου Καρανικολού, Μάρως Κερασιώτη, Τότας Κοντόγιωργα, Χαρούλας Κοροπούλη, Παναγιώτη Κυριακάκη, Μαριλένας Λιβιεράτου, Γιάννη Μαμουτζή, Χριστίνας Μόραλη, Δώρας Μόρφη, Χαράς Μπαχαρίου, Πολυτίμης Μπηλιώνα, Γωγώς Παπαβασιλείου, Ζωζώς Παπαθεοδώρου, Βασίλη Παπαϊωάννου, Δήμητρας Παρπαρούση, Αγγελικής Πολίτη, Βιβής Σέρμπου, Βέρας  Σιατερλή, Νίκου Σκλαβενίτη, Ειρήνης Σπηλιώτη, Μαρίνας Ταλιαδούρου, Φωτεινής Τσάκωνα, Βασιλικής Φατούρου, Ηλία Χριστόπουλου και Θεοδώρας Χωραφά.

Παράλληλα με την έκθεση των αντικειμένων, στην αίθουσα προβάλλεται βίντεο από την περιοδεύουσα Έκθεση κεραμικών “1001 μπωλ”, που ξεκίνησε από την Ινδία. Από τις αρχές Ιανουαρίου η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις σχολείων στα εκθέματα του Μουσείου, στη σύγχρονη έκθεση και αμέσως μετά τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους μπωλ από πηλό.