Το Μουσείο Μπενάκη ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου του Γεωργίου Παπούλια με τίτλο «Κείμενα διπλωματίας και πολιτικής», σε επιστημονική επιμέλεια του Χάρη Μελετιάδη.

Η παρουσίαση του βιβλίου, έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 στις 19.30, στο Μουσείο Μπενάκη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Άγγελος Δεληβοριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι:

Δημήτριος Αβραμόπουλος, Υπουργός Εξωτερικών

Επαμεινώντας Σπηλιωτόπουλος, Ακαδημαϊκός

Χάρης Μελετιάδης, Καθηγητής.

Το βιβλίο:

Ο τόμος συγκεντρώνει κείμενα αναμνήσεων, σκέψεων και προβληματισμών του διπλωμάτη Γεωργίου Παπούλια (1927-2009), ο οποίος κατά τη μακρά του θητεία υπηρέτησε αρχικά σε διάφορες θέσεις σε πρεσβείες και κατόπιν ως πρέσβης σε σημαντικές πρεσβείες της Ελλάδας στη Δύση, ενώ στο διάστημα 1989-1990 υπηρέτησε ως αναπληρωτής και ως Υπουργός Εξωτερικών.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου («Λειτουργός της ελληνικής διπλωματίας») περιλαμβάνονται κείμενα αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, καθώς ο συγγραφέας εκθέτει τη μακρά σειρά των εμπειριών του από τα θέματα που χειρίστηκε και τις καταστάσεις που αντιμετώπισε στις κρίσιμες δεκαετίες της υπηρεσίας του στο Διπλωματικό Σώμα.

Στο δεύτερο μέρος («Κείμενα εξωτερικής πολιτικής») ο Γ. Παπούλιας, υπό το φως της αναμφισβήτητης εμπειρίας και της τεκμηριωμένης γνώσης του, αποτυπώνει τις κρίσεις του για κομβικά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στον εικοστό αιώνα: το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1912 και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η κατάσταση της Ελλάδας και της Γαλλίας στα χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του στρατηγού De Gaulle, το ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην ΠΓΔΜ. Το μέρος αυτό ολοκληρώνεται με δύο μεγαλύτερες συνθέσεις: την επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το πανόραμα της διεθνούς θέσης της Ελλάδας κατά το διάστημα 1974-1994.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής του τόμου, «δεν πρόκειται για απομνημόνευμα˙ είναι το αποτέλεσμα μιας ευτυχούς συναστρίας, όπου οι ευγενέστερες αντιλήψεις περί πολιτικής έρχονται να ενεργήσουν, να συνδιαμορφώσουν γεγονότα κρίσιμα της διεθνούς ζωής της χώρας και από εκεί πάλι να καταδυθούν στο πεδίο του προσωπικού στοχασμού και της δημιουργικής συγγραφής».

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική ενίσχυση των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη

Από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη (Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη) στη Σειρά: Μαρτυρίες κυκλοφορούν επίσης:

– Μιμίκα Κρανάκη, «Ματαρόα» σε δύο φωνές. Σελίδες ξενητιάς / «Mataroa» à deux voix, Journal d’exil, Αθήνα 2007.

– Ελλη Παππά, Μαρτυρίες μιας διαδρομής, Αθήνα 2010.