Η Katja Ehrhardt γράφει για το καλλιτεχνικό ερευνητικό πρότζεκτ Universitas που πραγματοποιείται με την συμμετοχή καλλιτεχνών από την Συρία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

_________

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο έχει φτάσει στον μέγιστο βαθμό στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε αντιμέτωποι με μια ριζική αλλαγή στη δημογραφική δομή, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον κλονισμό των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ε.Ε., μια διατάραξη των σχέσεων καλής γειτονίας που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση. Επομένως, στόχος είναι να βρεθεί χώρος – στη γεωγραφική, κοινωνική και συμβολική σημασία του – για τους νεοεισερχόμενους. Είμαστε όλοι, τόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες όσο και αυτοί που φτάνουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, απροετοίμαστοι απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση ενώ βρίσκομασται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εποικοδομητικά αυτή τη νέα συνθήκη; Τι μπορούμε να διδαχθούμε από αυτή την κατάσταση;

Το καλλιτεχνικό ερευνητικό πρότζεκτ Universitas αναπτύχθηκε στη βάση της διοργάνωσης εργαστήριων από καλλιτέχνες από την Συρία, τη Γερμανία και την Ελλάδα ως ένα μοντέλο που βασίζεται πρακτική της «κοινότητας των διδασκόντων και των διδασκομένων». Ο τίτλος προέρχεται από την λατινή ονομασία του πανεπιστημίου (Universitas magistrorum et scolarium) η οποία πρωταρχικά υποδήλωνε την κοινότητα. Θεωρούμε ότι η γνώση και η παραγωγή της βασίζεται πρωταρχικά στην δημιουργία μιας τέτοιας κοινότητας.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 16 και 28 Φεβρουαρίου 2017 στις εγκαταστάσεις της Μπιενάλε της Αθήνας, στο Κοινοτικό Κέντρο Khora και στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Ελευσίνα και στον Σκαραμαγκά. Στα εργαστήρια αυτά οι μετανάστες-πρόσφυγες και οι πολίτες της Αθήνας καλούνται να συμμετέχουν σε κοινή δημιουργία, μάθηση και ανταλλαγή, αναπτύσσοντας το όραμα ενός μέλλοντος στο οποίο μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. Με τη συνεισφορά των συμμετεχόντων και των καλλιτεχνών θέλουμε να γράψουμε μια νέα «συλλογική ιστορία». Οι καλλιτέχνες Manaf Halbouni και Liwaa Yazji από τη Συρία, Susanne Winterling και Gudrun Barenbrock από τη Γερμανία και Γεωργία Κοτρέτσος και Βίλμα Ανδριώτη από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν στην συνέχεια έργα που προήλθαν από αυτή την συνεργατική εμπειρία στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας, στις 5 Απριλίου 2017. Τα έργα θα συνοδεύονται από την Αθηναϊκή έκδοση του περιοδικού για τον πολιτισμό και την πολιτική Krytyka Politzyczna.

Διοργανωτές του πρότζεκτ είναι ο πολιτιστικός οργανισμός AthenSYN, η Αυτόνομη Ακαδημία, η Μπιενάλε της Αθήνας και η πρωτοβουλία Khora. Ο οργανισμός AthenSYN, που ιδρύθηκε από τον επιμελητή και ιστορικό της τέχνης Σωτήρη Μπαχτσετζή και την πολιτιστική επιστήμονα Katja Ehrhardt, έχει θέσει ως στόχο του την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας άλλων χωρών με την Ελλάδα όσον αφορά τον πολιτισμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις γερμανο-ελληνικές σχέσεις. Η Αυτόνομη Ακαδημία ιδρύθηκε από την εικαστικό Joulia Strauss με στόχο να φέρει μαζί καλλιτέχνες, φιλοσόφους, επιστήμονες, και πολιτικούς ακτιβιστές από διάφορα μέρη του κόσμου και να διοργανώσει σεμινάρια ανοικτά προς το κοινό στο δημόσιο κήπο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στόχος είναι η προώθηση της κατανόησης των πολιτισμών αλλά και η δημιουργία εναλλακτικών προτύπων μάθησης και δημιουργίας γνώσης.  Το πρότζεκτ Universitas παρουσιάζεται στην πλατφόρμα της Μπιενάλε της Αθήνας, η οποία αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης ως «κοινωνικό CERN», δίνοντας έμφαση στην διοργάνωση ως χώρο «κοινωνικών επινοήσεων». Το Κοινοτικό Κέντρο Khora στα Εξάρχεια, το οποίο παρέχει δωρεάν γεύματα, οδοντιατρική περίθαλψη, νομική υποστήριξη, μαθήματα γλώσσας και άλλων δεξιοτήτων καθώς και δημιουργικά εργαστήρια, τόσο σε Αθηναίους όσο και σε μετανάστες προσφέρει τον χώρο και την υποστήριξη. Το έργο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της ΕΕ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Allianz, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει διασυνοριακά, διεπιστημονικά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ευρώπη και κυρίως στις Μεσογειακές χώρες.

Πληροφορίες: Katja Ehrhardt, info@athensyn.com, 697-6160033

www.athensyn.com

http://avtonomi-akadimia.net/

http://athensbiennale.org/en/

www.khora-athens.org/

https://kulturstiftung.allianz.de

https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/

◊ Περισσότερες πληροφορίες για το project “Universitas”, μπορείτε να δείτε εδώ