Τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής παρουσίασης του Χρήστου Βαγιάτα με τίτλο “It never happened“, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, στο ArtWall Project Space.

Η έκθεση με τίτλο ‘’It never happened‘’ αναζητεί τις δυνατότητες της σχέσης και αλληλεπίδρασης ατόμου και δημόσιου χώρου σήμερα. 

Αυτό “που δεν έγινε αλλά θα μπορούσε να γίνει ή μπορεί να γίνει”, εκφράζει ένα σύνολο πιθανοτήτων που ενεργοποιούνται αλλά δεν πραγματοποιούνται.

Καθώς οι δυνατότητες επιρροής, παρέμβασης και δράσης του ενός στο άλλο ανανεώνονται συνεχώς, καθημερινά και στο άπειρο, αλλά η υλοποίηση τους γίνεται όλο και πιο απίθανη, η έκθεση επιχειρεί, δημιουργώντας ένα κλειστό κύκλωμα, να ενισχύσει αυτό που θα γίνει στην πραγματικότητα.

Χρησιμοποιώντας ένα σύμβολο του δημόσιου χώρου, τόσο δυναμικό όσο και αδιάφορο, του μνημείο, στο χώρο της ArtWall, δημιουργείται ένα περιβάλλον που στο σύνολό του αποτελείται από τα ίχνη του έξω στο μέσα,  στο οποίο ενεργοποιούνται νέες δυνατότητες και  δυναμικές της σχέσης δημόσιου ατόμου και χώρου.

Νέοι χώροι που έχουν κατασκευαστεί μέσα στο χώρο σχολιάζουν τις διαδικασίες ή πρακτικές συμπόρευσης ατόμου και χώρου, καθώς υπογραμμίζουν την ανεπάρκειά τους και αναμένουν την παρέμβαση για να υπάρξουν.

Το ενδιάμεσο κενό συμπληρώνεται από τον επισκέπτη, είτε σωματικά είτε εννοιακά.

Στο χώρο του ArtWall που από τη φύση του αποτελεί ενδιάμεση κατάσταση του μέσα με το έξω, του ιδιωτικού και του δημόσιου, ο επισκέπτης μέσα από διαδρομές και συναντήσεις με τα έργα,  καλείται να αποτελέσει ένα σύνολο με το δημόσιο χώρο και με τον εαυτό του, τον οποίο βρίσκει στη διαδρομή του.

Η έκθεση “It never happened” του Χρήστου Βαγιάτα, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Offspring Young Artists, πρόγραμμα προβολής και υποστήριξης του νέου καλλιτεχνικού δυναμικού και της επερχόμενης γενιάς σύγχρονων εικαστικών.

Το κείμενο που συνοδεύει την έκθεση έχει γράψει η Αγγελική Χατζή.

Χρήστος Βαγιάτας

Ο Χρήστος Βαγιάτας γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πλαστικών τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως προπτυχιακός και μεταπτυχιακός φοιτητής.

Η δουλειά του καλλιτέχνη πραγματεύεται την έννοια του ορίου, ως προς την αναπαράσταση και την σημασία του. Από την μια χρησιμοποιώντας το όριο ως δομικό στοιχείο, θέτει όρια στον χώρο, επεμβαίνοντας και δημιουργώντας με την χρήση γραμμικών στοιχείων και τις απλές φόρμες αναγνωρίσιμων σύμβολων, νέες χωρικές συνθήκες. Από την άλλη η μορφή του ορίου γίνεται κωδικοποιημένος λόγος θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με την αντίληψη της φύσης του ορίου ως βίωμα.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, workshops και συμπόσια γλυπτικής:

(επιλογή)

Back to Athens 2016, Who is afraid of rhinoceros?, Αθήνα, 2016 / Babel Fragments: Revisited, metamatic:taf, Αθήνα, 2015 / ΕΠΙΤΟΠΟΥ 15, Άνδρος, 2015 / Εκ νέου, Μία νέα γενιά καλλιτεχνών, ΕΜΣΤ, 2013 – 2014, Αθήνα / Tradition today, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα, 2014 / Boundaries, Artscape and Snehta, 2014, Αθήνα / uP, metamatic:taf, 2014, Αθήνα / I need a hero, ACTION FIELD Κodra, Θεσσαλονίκη, 2014 / ΤΙΠΟΤΑ, Tint gallery, 2013, Θεσσαλονίκη / REMAP 4, LOXODROME, 2013 Αθήνα / Déjà vécu, ομαδική έκθεση, αν[α]μεσα, 2013 Αθήνα / RE:ACT VOL II, BLOCK 33, 2013 Θεσσαλονίκη / Message in a bottle, Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας, 2013 Λέσβος / ACTION FIELD Κodra, What We Want, 2012 Θεσσαλονίκη / INSPIRE festival, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2012 Θεσσαλονίκη / XV Biennale de la Mediterranee “Symbiosis?”, 2011 Θεσσαλονίκη / ACTION FIELD Κodra -Κόδρα Fresh, 2011 Θεσσαλονίκη / Athens Video*/Art Festival, 2011, Αθήνα, Βραβεία 2011,  Εικαστική έκθεση, Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Ιωάννινα, 2011.

Το ARTWALL Project Space ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τη φιλοξενία και προβολή της σύγχρονης τέχνης και τη συνεύρεση και συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του χώρου της τέχνης. Την κατεύθυνση του εικαστικού προγράμματος του ArtWall σχεδιάζει και υλοποιεί η Φωτεινή Καπίρη, καλλιτέχνης, επιμελήτρια και συν-ιδρύτρια του CAMP! Contemporary Art Meeting Point, ώστε το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τα πρότυπα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής. Το Fresh Hotel, στηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια, υποστηρίζοντας τη σύγχρονη τέχνη.