Τον Οκτώβριο του 2013, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος με αφορμή τη συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα το διάστημα 17-20 Οκτωβρίου 2013.

 

 Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών (υπεύθυνοι προγράμματος, παραγωγοί κτλ) απ’ όλη την Ευρώπη αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Αθήνα, προκειμένου να γνωρίσουν τους Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες και το έργο τους με στόχο να οριστεί το «ΑΥΡΙΟ» των παραστατικών τεχνών.

Τι είναι το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ

Το ΙΕΤΜ (www.ietm.org)  είναι μη κυβερνητικός οργανισμός, μία ένωση καλλιτεχνικών οργανισμών (ομάδων θεάτρου και χορού, θεάτρων, φεστιβάλ, κέντρων τεχνών, κέντρων χορού) από διάφορες χώρες του κόσμου. Τα τελευταία 20 χρόνια, το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στο πεδίο των παραστατικών τεχνών διεθνώς, δημιουργώντας ένα φυσικό χώρο – και στη συνέχεια και ένα δικτυακό χώρο – στον οποίο καλλιτέχνες, παραγωγοί και επαγγελματίες από όλες τις χώρες της Ευρώπης κυρίως, αλλά και άλλων ηπείρων, μπορούν καταρχήν να συνευρεθούν, να γνωριστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και σε δεύτερο στάδιο, να ξεκινήσουν μεταξύ τους συνεργασίες, όπως συμπαραγωγές, μετακλήσεις παραστάσεων ή σχεδιασμό κοινών δράσεων.

Ακόμη πιο σημαντικές είναι οι αξίες που καλλιεργεί το ΙΕΤΜ, οι διαρκείς προσπάθειές του για την ενδυνάμωση καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου μέσω της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσεων και καλών πρακτικών και της αλληλοϋποστήριξης.  Έμπρακτη απόδειξη της συνέπειας προς αυτές τις αξίες είναι και η πρωτοβουλία του ΙΕΤΜ να διοργανώσει την τακτική συνάντηση των μελών του στην Αθήνα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει τους Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Εξαιτίας της σημαντικής του συνεισφοράς στην ανάπτυξη του τομέα των παραστατικών τεχνών πανευρωπαϊκά, το ΙΕΤΜ αναγνωρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως οργανισμός που δραστηριοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο χώρο του πολιτισμού.

Σήμερα, το δίκτυο αριθμεί περισσότερα από 550 μέλη, ανάμεσα στα οποία συναντάμε πολύ σημαντικούς φορείς και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής όπως το Festival d’ Avignon, το Kunsten Festival des Arts, το Holland Festival, το Oerol Festival, το Tanzhaus NRW, το HAU, τα Ballets C de la B, τους Rosas, τη  Needcompany, το TG Stan, το Troubleyn/Jan Fabre, τους Ultima Vez, την Akram Khan Company, τους Forced Entertainment κ.α

Το σημαντικότερο κομμάτι της δραστηριότητας του ΙΕΤΜ είναι οι διαφόρων τύπων συναντήσεις που διοργανώνει, με σκοπό τη δικτύωση των καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου. Οι πλέον σημαντικές είναι τα Plenary Meetings. Κάθε χρόνο το δίκτυο διοργανώνει δύο Plenary Meetings, ένα το φθινόπωρο (Οκτώβριο) και ένα την άνοιξη (Μάρτιο – Απρίλιο). Στα Plenary Meetings συγκεντρώνονται συνήθως όλα τα μέλη, με αποτέλεσμα οι συναντήσεις να αριθμούν περί τους 500 – 700 επαγγελματίες και καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών.

Τα Plenary Meetings διοργανώνονται σε διαφορετική κάθε φορά χώρα της Ευρώπης, ώστε τα μέλη του δικτύου να μπορούν να έρχονται σε απευθείας επαφή με τις εθνικές σκηνές της Ευρώπης. Σε κάθε χώρα, η συνάντηση – που περιλαμβάνει μία σειρά θεματικών εργαστηρίων – συνοδεύεται από πρόγραμμα επιλεγμένων παραστάσεων της εγχώριας σκηνής. Έτσι, το Plenary Meeting γίνεται μία σημαντική ευκαιρία για τη διοργανώτρια χώρα να αναδείξει την εθνική σκηνή της σε διεθνές επίπεδο. Μέχρι σήμερα, το ΙΕΤΜ έχει διοργανώσει Plenary Meetings στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα.

ΙΕΤΜ Αthens 2013

 

Η διεξαγωγή του ΙΕΤΜ Plenary Meeting στην Αθήνα είναι ένα γεγονός κορυφαίας σημασίας για την εγχώρια σκηνή παραστατικών τεχνών. Ειδικότερα,  οι Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους απ’ όλη την Ευρώπη. Συνεπώς, θα ενισχυθεί σημαντικά η εξωστρέφεια του χώρου και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή σκηνή.

Τίτλος και κεντρικό θέμα του IETM Athens είναι είναι το Αύριο (“Tomorrow”). Οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνάντησης θα εστιάσουν στο αύριο του χώρου των παραστατικών τεχνών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Φιλοδοξία της Οργανωτικής Επιτροπής είναι το  ΙΕΤΜ Athens να γίνει αφορμή να δημιουργήσουμε δίκτυα συνεργασίας και στο εσωτερικό της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για νέα μοντέλα παραγωγής, χρηματοδότησης και γενικά, ανάπτυξης των καλλιτεχνών και επαγγελματιών των παραστατικών τεχνών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν ήδη οργανωθεί ειδικές συναντήσεις, τα λεγόμενα Open Up Days, επάνω στα θέματα των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, των συνεργειών τέχνης και επιστήμης και της σχέσης ανάμεσα στην τέχνη και στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και τους ερχόμενους μήνες, με στόχο να εξελιχθούν σε δίκτυα μετά το ΙΕΤΜ Athens. Περισσότερες πληφορορίες για τα Open Up Days μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του busart www.busart.org καθώς και στο blog  http://openupdays.wordpress.com/ .

Το IETM Athens διαρκεί από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκειά τoυ πραγματοποιούνται μία σειρά θεματικών συναντήσεων (15 – 20) επάνω σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με το αύριο των παραστατικών τεχνών, καθώς και ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (παραστάσεων και δράσεων), στο οποίο παρουσιάζονται αποκλειστικά δουλειές Ελλήνων καλλιτεχνών του χώρου των παραστατικών τεχνών.  Κεντρικός χώρος διεξαγωγής των συναντήσεων είναι η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ενώ μέρος του προγράμματος θα φιλοξενηθεί στους χώρους των Συνεργαζομένων Φορέων του ΙΕΤΜ Athens.

Στο ΙΕΤΜ Athens μπορούν να λάβουν μέρος φορείς που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο των παραστατικών τεχνών (ομάδες θεάτρου και χορού, φεστιβάλ, σχολές, κρατικοί οργανισμοί, πολιτιστικοί φορείς ΟΤΑ, εταιρείες παραγωγής κτλ) καθώς και μεμονωμένοι επαγγελματίες του χώρου. Προκειμένου να λάβει μέρος κάποιος φορέας ή πρόσωπο, θα πρέπει να εγγραφεί στη Συνάντηση και να καταβάλει το κόστος εγγραφής. Η πρόσκληση για εγγραφή στο ΙΕΤΜ Athens αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος Ιουνίου.

Για τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος, οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε Ελληνικές ομάδες ομάδες και Έλληνες καλλιτέχνες για προτάσεις, από τις οποίες θα επιλέξουν τις παραστάσεις και τις δράσεις που θα διαμορφώσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΙΕΤΜ Athens. Η πρόσκληση και οι αιτήσεις συμμετοχής επισυνάπτονται και είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του busart www.busart.org . Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 10 Ιουλίου, ενώ στις 18 Ιουνίου και ώρα 18:00 πραγματοποιείται στο bios Open Up Day, με θέμα τον τρόπο λειτουργίας του ΙΕΤΜ Athens. Οι διοργανωτές θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων καλλιτεχνών και επαγγελματιών προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις και απορίες αναφορικά με τη διοργάνωση και τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Διοργάνωση

Κύριος Διοργανωτής του ΙΕΤΜ Athens είναι το busart (www.busart.org), Συνδιοργανωτής η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (www.technopolis-athens.com) ενώ συνεργαζόμενοι φορείς είναι το bios (www.bios.gr ), το Βυρσοδεψείο (www.vyrsodepseio.com) , το Dance Cutlural Centre (www.dancce.gr) και το Κέντρο Χορού Ντάνκαν (www.duncandancecenter.org).

Το busart είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με κύριο πεδίο δράσης τη δικτύωση των Ελλήνων καλλιτεχνών με το εξωτερικό, την τόνωση της εξωστρέφειας των Ελλήνων καλλιτεχνών και την προώθηση αναπτυξιακών πολιτιστικών πολιτικών και πρακτικών στην ελληνική πραγματικότητα.  Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του, από το 2009 μέχρι σήμερα, το busart έχει καταφέρει να εφαρμόσει στην Ελλάδα μια σειρά από καινοτόμες δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για τους Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η υπηρεσία ενημέρωσης για προσκλήσεις συμμετοχής σε διεθνή φεστιβάλ, residencies, προγράμματα χρηματοδότησης κτλ, η οποία παρέχεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του busart  και είναι προσβάσιμη σε όλους χωρίς καμία χρέωση, τα προγράμματα επιμόρφωσης για επαγγελματίες και καλλιτέχνες σε θέματα δικτύωσης στο διεθνές περιβάλλον και οργάνωσης και διοίκησης διεθνών φεστιβάλ καθώς και οι δομημένες επισκέψεις δικτύωσης σε σημαντικές διοργανώσεις στο εξωτερικό όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το Φεστιβάλ  Fira Tarrega και οι συναντήσεις του Διεθνούς Δικτύου Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ.

Για τη συνάντηση της Αθήνας, το ΙΕΤΜ έχει εξουσιοδοτήσει τη συντονίστρια του busart  Κέλλυ Διαπούλη ως συντονίστρια της διοργάνωσης.  Την Οργανωτική Ομάδα του ΙΕΤΜ Athens συνθέτουν οι: Κέλλυ Διαπούλη (Θεατρολόγος, Στέλεχος Πολιτιστικής Διαχείρισης – busart ), Μαρία Δήμου (Στέλεχος Μάρκετινγκ), Φίλιππος Κανακάρης (Περφόρμερ, Σκηνοθέτης – ΣυνΔρόμος), Βίκυ Κολοβού (Χορεύτρια, Στέλεχος Πολιτιστικής Διαχείρισης – ΚΣΟΤ),  Κασσιανή Μπένου (Στέλεχος Πολιτιστικής Διαχείρισης ), Γιώργος Σαχίνης (Σκηνοθέτης – Όχι παίζουμε), Φρόσω Τρουσα (Καλλιτεχνική Διευθύντρια  Dance Cultural Centre).  Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Μυρτώ Απαλοπούλου.

Το λογότυπο του ΙΕΤΜ Athens είναι ευγενική χορηγία της δημιουργικής ομάδας του bios.