Η χαρά της ζωής

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Η Πρεσβεία της Δανίας και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα μας προσκαλούν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στα εγκαίνια της ομαδι

Η Πρεσβεία της Δανίας και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα μας προσκαλούν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης με τίτλο Η χαρά της ζωής εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο της Μαρίας Χαραμή.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Jesper Ferslov Andersen, Σύμβουλος της Πρεσβείας της Δανίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τη συγγραφέα: Η ευτυχία; Μα πώς; Μάλιστα η ευτυχία. Κοιταγμένη όχι στο μικροσκόπιο. Ούτε με τα κιάλια, από μακριά. Όχι εκείνη που ανατέμνει το κλινικό βλέμμα του «αρμόδιου» –και πόσο συχνά αυθαίρετου– ψυχολογούντος ή φιλοσόφου. Καθόλου έτσι. Σας μιλώ για την απτή ευτυχία του ενεστώτα και πλάι μας. Η μυρωδιά της κουβερτούλας του μωρού. Τα φιλντισένια, κλειστά βλέφαρα του άντρα ή εκείνης που κοιμάται στο διπλανό μαξιλάρι. Περιουσίες καθημερινές, τα μικρά που αστόχαστα προσπερνάμε. Πράγματα απλά, που δοκίμασα και σας συστήνω γιατί μου πρόσφεραν χαρά. Και διότι πίσω τους τρέχει ένα βαθύτερο, πιο κρυφό και σχεδόν ζεν νόημα.

 
Η Μαρία Χαραμή γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Πανεπιστημιακές σπουδές γιοκ. Αλλά όλο και κάτι μαθαίνει. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα. Έχει γράψει οχτώ βιβλία. Η ευτυχία την απασχολεί εκ γενετής.

Ανθρώπων Περιηγήσεις

Η χαρά της ζωής

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Oι εκδόσεις οξύ παρουσιάζουν το κλασικό έργο του Εμίλ Ζολά Η χαρά της ζωής σε μετάφραση Βασιλικής Τσίγκανου.
Δεν ήταν πάνω από διακόσιοι κάτοικοι κ

Oι εκδόσεις οξύ παρουσιάζουν το κλασικό έργο του Εμίλ Ζολά Η χαρά της ζωής σε μετάφραση  Βασιλικής Τσίγκανου.

Δεν ήταν πάνω από διακόσιοι κάτοικοι και ζούσαν πολύ δύσκολα από τη θάλασσα, κολλημένοι στο βράχο τους, σαν ηλίθια πεισματικά μαλάκια. Και πάνω από τις άθλιες στέγες, σκαμμένες κάθε χειμώνα από τα κύματα, φαινόταν μόνο η εκκλησία προς τα δεξιά, λοξά πάνω στα βράχια και αριστερά το σπίτι των Σαντό με το δρόμο στη μέση να τα χωρίζει. Εκεί βρισκόταν όλη η Μπονβίλ…

Σ’αυτό το σκηνικό τοποθετεί ο Ζολά τους χαρακτήρες του και στήνει το πιο σκοτεινό και περίτεχνο δράμα του. Κι αν ο τίτλος αυτού του σχεδόν άγνωστου στο ελληνικό κοινό αριστουργήματος ακούγεται ειρωνικός, εκεί βρίσκεται το ταλέντο του κορυφαίου εκπρόσωπου του νατουραλισμού: μέσα από την απαισιοδοξία, την πικρία και το φόβο του θανάτου, υμνούνται η αγάπη και η δίψα του ανθρώπου για ζωή.

Παραμύθια του κόσμου