Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Centre Regional d\’Art Contemporain Languedoc-Roussillon, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 30 χρόνων του Μουσείου και των 50 του Φεστιβάλ, παρουσιάζει την έκθεση Η Πρώτη Εικόνα, με έργα 12 γυναικών και 12 ανδρών καλλιτεχνών.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε μερικές ιστορικές παρουσίες με στόχο την καλύτερη ανάγνωση της σημερινής καλλιτεχνικής γραφής και δημιουργίας, βασιζόμενη στη διαφοροποίηση των σχέσεων συνέχειας και ασυνέχειας, αφήγησης και μνήμης, αντικειμένου και προβολής, τρισδιάστατου και δισδιάστατου χώρου, προσωπικού και ιστορικού χρόνου.

Η διαπραγμάτευση της συνέχειας και της ασυνέχειας του λόγου, της μνήμης, της αφήγησης και της σημασίας στοιχειοθετούνται μέσα από τη διανομή και τον καθορισμό των ρόλων στην κοινωνία, στις ανθρώπινες σχέσεις και τον πυρήνα της οικογένειας. Οι ρόλοι του άνδρα και της γυναίκας στην ελληνική πραγματικότητα και η αγωνία που τους συνοδεύει έχουν αποτυπωθεί με σαφήνεια, στο έργο του Κώστα Ταχτσή, και ιδιαίτερα στο κείμενο Η Πρώτη Εικόνα από το οποίο η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της.

Η έκθεση μετά από πρόσκληση του Περιφερειακού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης (CRAC) Languedoc-Roussillon παρουσιάστηκε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο στο Sαte της Γαλλίας. Τα έργα των καλλιτεχνών παρουσιάστηκαν σε δύο ενότητες, η μία μέσα στις αίθουσες τη μέρα και η άλλη τη νύχτα, σε έναν θερινό κινηματογράφο που στήθηκε μπροστά στο εκθεσιακό κέντρο. Μέσα συγκεντρώθηκαν κυρίως τα έργα των ανδρών και έξω των γυναικών, αντιπαραθέτοντας τη ζωγραφική και εικονική στάση με την κινηματογραφική κίνηση και αφήγηση.

Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση περνά σε μια δεύτερη φάση, εσωτερικός και εξωτερικός χώρος μεταφέρονται συνολικά στο εσωτερικό του μουσείου σηματοδοτώντας τη μετατόπιση από το περιβάλλον του νησιού (Sate) στο αστικό κέντρο (Θεσσαλονίκη) όπου το μέσα και το έξω έχει πολύ λιγότερο να κάνει με το κτίριο και το τοπίο, τη μέρα και τη νύχτα, κ.ο.κ.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΜΣΤ κ. Ντένη Ζαχαρόπουλου. Μια δεύτερη ενότητα, που συντονίζουν η Manuella Annibali και ο Ντένης Ζαχαροπουλος συγκεντρώνει προτάσεις από διεθνώς διακεκριμένους επιμελητές (Paolo Colombo, Alanna Heiss, Vicente Todoli, Adelina von F?rstenberg, Noelle Tissier) που θα παρουσιαστούν από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2010 σε τέσσερα μουσεία της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και σε ιστορικούς εκθεσιακούς χώρους της πόλης (Γενί Τζαμί, Αλατζά Ιμαρέτ) επ\’ ευκαιρία των 30 χρόνων του Μουσείου.

Οι εκθέσεις αυτές συγκεντρώνουν έργα σημαντικών ξένων καλλιτεχνών με στόχο να διευρύνουν, να διαφοροποιούν και να συμπληρώνουν την πολυδιάστατη και πολλαπλή σημασία και άποψη της έννοιας της Πρώτης Εικόνας ξαναδιαβάζοντάς την μέσα από άλλες, διαφορετικές κοινωνίες, ευαισθησίες κι εκφράσεις, τιμώντας παράλληλα τον πολλαπλό ρόλο του μουσείου, τη σχέση του με τον συνεχή και ασυνεχή λόγο και τις εναλλαγές των ρόλων και της φύσης τους, που ενσαρκώνει κάθε φορά όταν υπηρετεί το σκοπό του.