Κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη το βιβλίο του Αλέξη Μητρόπουλου με τίτλο «Η κοινωνία στο απόσπασμα»…

… και αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Το τρίτο Μνημόνιο ψηφίστηκε σε ένα άρθρο, κατά παράβαση κάθε συνταγματικής ευπρέπειας και κοινοβουλευτικής τάξης και συμπληρώθηκε και με ένα –μη χαρακτηριζόμενο ως τέτοιο– «τέταρτο» Μνημόνιο, που αποτελεί η απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Η κατάλυση των θεσμών του ανολοκλήρωτου στην Ελλάδα Κοινωνικού Κράτους έχει νομοθετηθεί ως μόνιμο κοινωνικό καθεστώς. Πρόκειται για μια διαδικασία εκτέλεσης του παρόντος και του μέλλοντος κοινωνικού χρόνου, που αλλοτριώνει όλες τις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα! Δεν υπάρχει θεσμός ή πτυχή της δημόσιας, κοινωνικής ή ιδιωτικής ζωής που να μην απορρυθμίζεται με το αναχρονιστικό και φεουδαρχικό αυτό τερατούργημα, που μεταφέρει τη χώρα μας, με μιαν αταβιστική παλινδρόμηση, σε συνθήκες προδημοκρατικής εποχής! Οι σπουδαγμένοι νέοι φεύγουν. Η πατρίδα καταρρέει και όλοι μάς φοβίζουν για τα επερχόμενα… νέα δεινά σε περίπτωση απόρριψης του ολέθριου προγράμματος. Επομένως, αμέσως αναστροφή. Το δρόμο μάς τον έδειξαν οι πρόγονοί μας που θυσιάστηκαν στους εθνικούς και πατριωτικούς αγώνες: Αλλαγή πορείας. Αντίσταση, αυτοπροσδιορισμός, επανασυγκρότηση. Υποκειμενικά και αντικειμενικά, Μπορούμε!

Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα:
Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει ειδικευθεί σε θέματα Εργατικού, Συνταξιοδοτικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος έχει πλούσια κοινωνική δράση. Από μαθητής Γυμνασίου διώχθηκε για τις δημοκρατικές του ιδέες. Ως φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, στη διάρκεια της δικτατορίας, φυλακίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και βασανίστηκε από τα Σώματα Ασφαλείας του δικτατορικού καθεστώτος.
Την περίοδο 1981-1985, ύστερα από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου, ασχολήθηκε με το νομοθετικό έργο της πρώτης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στους τομείς της εργατικής και της κοινωνικής πολιτικής, με την ιδιότητα του Ειδικού Συμβούλου στο Υπουργείο Εργασίας. Υπήρξε Νομικός Σύμβουλος πολλών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και χειρίστηκε, μαζί με τους συνεργάτες του, τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν, κατά καιρούς, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και μελέτες.

Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Αιμιλία Παπάζογλου-Μητροπούλου και έχει τρία παιδιά, την Αγγελική, τη Μυρτώ και τον Αλέξη-Αιμίλιο. Σήμερα διδάσκει Εργατικό και Συνδικαλιστικό Δίκαιο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Έργα του είναι:
Ιδιοκτησία και Εργασιακή Σχέση. Κοινωνικοποίηση: Η Απελευθέρωση της Εργασίας, Έκδοση Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου, β’ έκδοση, Αθήνα 1982.
Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικός Μετασχηματισμός, Έκδοση Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου, Αθήνα 1983.
Η Συμμετοχή των Εργαζομένων στη Σοβιετική Ένωση, Εκδόσεις Στοχαστής, β’ έκδοση, Αθήνα 1984.
Οι Εργασιακοί Θεσμοί στην Ελλάδα, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1985.
Συνδικάτα και Εξουσία στη Δυτική Ευρώπη, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1985.
Η Κρίση της Πολιτικής στην Ελλάδα (1985-1989), Εκδόσεις Αφοί Τολίδη, Αθήνα 1989.
Θεωρητικά Ζητήματα του Συνδικαλιστικού Κινήματος, Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1989.
Το 1992 και το Εργατικό Κίνημα, Εκδόσεις Αφοί Τολίδη, Αθήνα 1989.
Νεοφιλελευθερισμός και Υποβάθμιση της Εργασίας, Εκδόσεις Αφοί Τολίδη, Αθήνα 1991.
Εργασία και Συνδικάτα στη Μεταβιομηχανική Κοινωνία, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 1993.
Το Τέλος του Κοινωνικού Κράτους; Αριστερά και Συνδικάτα Μπροστά στην Απορρύθμιση, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, α’ έκδοση Μάρτιος 2008, β’ έκδοση Μάιος 2008.
Από την Ηλεία για τον Κόσμο, Εκδόσεις «Πατρίς» Πύργου, Πύργος, Ιούνιος 2009.
Ασφαλιστικό Ώρα Μηδέν: Το Μέλλον των Συντάξεων, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, α’ έκδοση Μάιος 2010, β’ έκδοση Οκτώβριος 2010.