Η γκαλερί Elika παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Νίκου Σεπετζόγλου, που υψώνει ξανά τη σημαία του ναυτικού κώδικα επικοινωνίας, ‘I have a diver down’, από τις 5 Ιουνίου 2014.

Δύτες, σκάφανδρα και ναυτικές σημαίες συνθέτουν την έκθεση, που λειτουργεί ως μια αλληγορία της σχέσης μεταξύ του ατόμου και της αγοράς. Με κοινούς παρανομαστές την ανάδυση και την κατάδυση, την άνοδο και την κάθοδο, τα ζωγραφικά έργα και τα γλυπτά που παρουσιάζονται λειτουργούν μεταφορικά, σε μια περίοδο όπου η ατομική και η κοινωνική  συνείδηση για την ευμάρεια και την ευτυχία φαίνονται να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομίας.

Βασικό πυρήνα της έκθεσης αποτελεί ένα υπερμέγεθες φθαρμένο σκάφανδρο από θραύσματα ξύλινης φλούδας, ραμμένα μεταξύ τους. Συνυπάρχει και αντιπαρατίθεται με τη ‘στιλπνή’ και άρτια εικόνα ενός κωδικοποιημένου δείκτη των τιμών του πετρελαίου, όπως αυτές καταγράφηκαν ανά μήνα από το 2000 έως το 2013.

Η στατιστική καταγραφή αποτυπώνεται χειρωνακτικά σε ένα έργο μήκους 7.80 μέτρων, με τη χρήση των συμβόλων του ναυτικού κώδικα επικοινωνίας που αναφέρονται στους αριθμούς 0 έως 9. Η απόλυτα χρωματική γλώσσα των συμβόλων αυτών και η απλή παράθεση τους ενός δίπλα στο άλλο, δίνει στο σύνολο την αίσθηση ενός αφηρημένου πεδίου και παραπέμπει στην ακατανόητη συχνά εικόνα των αριθμών και των γραφικών παραστάσεων που συναντά κανείς σε στατιστικούς και οικονομικούς πίνακες. Στην μορφή-εικόνα του δύτη αποτυπώνεται μια πτυχή της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, ενώ το σκάφανδρο παρουσιάζεται ως συνώνυμο της ανάδυσης και της κατάδυσης και αποτελεί μια μεταφορά της διακύμανσης της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Ο Νίκος Σεπετζόγλου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και σπούδασε στην ΑΣΚΤ στο Ζ’ εργαστήριο με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Αυτή την περίοδο παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην κατεύθυνση Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, ενώ παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με τη σχεδιαστική αποκατάσταση προϊστορικών τοιχογραφιών (Ακρωτήρι Θήρας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας).