Η θεατροποιημένη φιλοσοφία αποτελεί το αντικείμενο των παρουσιάσεων του Θεοδόση Πελεγρίνη στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών. Οι

δραματοποιημένες διαλέξεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή Φιλοσοφίας έχουν θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες γνωστών φιλοσόφων και διοργανώνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus.

Η διάλεξη-παράσταση της Πέμπτης 3 Μαΐου (ώρα: 19.00) στo Μέγαρο Μουσικής είναι αφιερωμένη στον Αυστριακό Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν (1889-1951), ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής της αναλυτικής φιλοσοφίας και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σκέψης του 20ού αιώνα.

Τα κείμενα υπογράφει ο Θεοδόσης Πελεγρίνης.
Η σκηνοθεσία είναι της Πέμης Ζούνη και η επιμέλεια του σκηνικού του Βασίλη Μπάλτσα.

Βοηθός σκηνοθέτη ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης.

Στη σκηνική διεύθυνση ο Φώτης Χαλκίδης.

Με τον Θεοδόση Πελεγρίνη, εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Ηλίας Πετροπουλέας, Γιώργος Σουξές, Ιουλία Καλογρίδη, Άρτεμις Κολλινιάτη και Γιάννης Μανδενάκης.

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με την θεατροποιημένη παρουσίαση μεγάλων προσωπικοτήτων της φιλοσοφίας. Βασική αρχή αυτών των διαλέξεων είναι η επαναφορά του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου στην ορθή του θέση, δηλαδή στο επίκεντρο του κοινωνικού γίγνεσθαι και η ανάδειξη της φιλοσοφικής και θεατρικής αλήθειας μέσα από το διάλογο και την επικοινωνία. Όπως ακριβώς ο φιλόσοφος διαλέγεται με την εποχή του και την κοινωνία, έτσι και ο θεατρικός συγγραφέας –και ο ηθοποιός– διαλέγεται με το κοινό, υποστηρίζει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός διδάσκαλος.

Στο σημείωμά του για τη δραματοποιημένη διάλεξη της 3ης Μαΐου ο Θεοδόσης Πελεγρίνης αναφέρει: «ο Βίτγκενσταϊν υπήρξε ο θεμελιωτής της αναλυτικής φιλοσοφίας. Ήταν εκείνος που διέκρινε μεταξύ αυτού που μπορεί να εκφρασθεί και του αρρήτου (mystical), λαμβάνοντας ως κριτήριο για την διάκριση αυτήν την πραγματικότητα, αφού τα όρια της γλώσσας, όπως πίστευε, είναι τα όρια του κόσμου. Πέρα από τον κόσμο εκτείνεται η περιοχή του αρρήτου το οποίο, ωστόσο, δεν μπορεί να εκφρασθεί παρά μόνον να βιωθεί. Για το άρρητο, υποστήριξε, μπορούμε μόνον να σιωπούμε».

Το Μέγαρο Μουσικής έχει προβλέψει τη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση της διάλεξης-παράστασης του Θεοδόση Πελεγρίνη, ειδικά για τα μέλη της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, υλοποιώντας το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει συνάψει με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).