Οι «Εν δυνάμει» ενώ συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία της παράστασης που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς “Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα” σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, δηλώνουν δημιουργικά την παρουσία τους προτείνοντας μια σύγχρονη εικαστική εγκατάσταση.

“Το βράδυ το ονειρεύτηκα, το μικρό – μικρό σπίτι, το σπίτι μου. Σαν μία μυρωδιά  που κάπως κάτι σου θυμίζει, εγείρει τη φαντασία και σε αναστατώνει, αλλά και σου προκαλεί αγωνία όπως κάθε καινούργιο και άγνωστο. Ονειρεύτηκα παιδιά που τα σπίτια τους είναι άλλα σπίτια. Που τα παιδιά είναι άλλα παιδιά. Που η φαντασία τους δεν είναι δειλή όπως η δική μου. Που τολμήσανε να κοιμηθούν σε ιπτάμενα χαλιά, να γίνουν ακροβάτες σε κόκκινο τσίρκο. Που γκρεμίσανε τοίχους για να φωλιάσουνε τα άγρια ζώα του δάσους στην κουβέρτα τους. Έτσι, για να μετατρέπεται το φευγιό της φαντασίας σε ύλη.”

Πωλίνα Γιωλτζόγλου

Πού θα ήθελες να ζεις;
Πώς είναι ο χώρος των ονείρων σου;
Πού αισθάνεσαι ευτυχία, χαρά, αυτοπεποίθηση;
Μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε ονειρεύεσαι!

Το «μικρό – μικρό σπίτι» είναι μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο εαυτός, οι επιθυμίες, τα όνειρα, έξω από το κοινωνικό πλαίσιο που επιβάλλει σε όλους μας τρόπους να βλέπουμε τον εαυτό μας, τις επιθυμίες μας, τα όνειρά μας, το χώρο μας.

Εικαστική εγκατάσταση «Home? το μικρό – μικρό σπίτι»

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» επέλεξε να εκφραστεί πρώτα με την εικαστική γλώσσα ώστε να δώσει μορφή στις σκέψεις και στις ιδέες της. Η εικαστική προσέγγιση σε συνδυασμό με την τεχνολογία αποδείχτηκε απολύτως κατάλληλη για μία νέα βιωματική εξερεύνηση, όπου τα συναισθήματα και οι επιθυμίες των «Εν δυνάμει» καλλιτεχνών δημιουργούν ένα άμεσο διάλογο αντιδράσεων και ερεθισμάτων.  

Στάδιο α’

Περιλαμβάνει προσωπικές συνεντεύξεις των μελών της ομάδας, συζητήσεις, κατασκευή μακέτας και εφαρμογή της σε φυσικό χώρο και μέγεθος ώστε να δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα, ένας νέος μικρός-μικρός κόσμος. Οι καλλιτέχνες – δημιουργοί καταθέτουν ιδέες, σκέψεις και κείμενα για το “σπίτι” που μέσα σ’ αυτό θα ήθελαν να ζουν.

Στάδιο β’

Μετά την κατασκευή της μακέτας, η δημιουργική ομάδα ετοιμάζει σε πραγματικό χώρο το δωμάτιο ακριβώς όπως το έχει φανταστεί ο κάθε δημιουργός. Η κινηματογραφική ομάδα με ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό καταγράφει την πρώτη επαφή του καλλιτέχνη με το χώρο του σε τρισδιάστατο βίντεο. Η διαδικασία αυτή τεκμηριώνεται από φωτογραφίες και βίντεο των συμμετεχόντων να ζουν μέσα στο μικρό – μικρό ονειρεμένο τους σπίτι.

Στάδιο γ’

Η φωτογραφική ομάδα επισκέφθηκε περισσότερα από 50 σπίτια και κατέγραψε  λεπτομέρειες που αποτυπώνουν  τη «διαφορετικότητα», όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους κατοίκους των σπιτιών και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Η συλλογή από τις αληθινές ιστορίες ανθρώπων θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης.

Στάδιο δ’

Η εικαστική αυτή πρόταση έχει ήδη υιοθετηθεί από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα και πρόκειται να εκτεθεί στο χώρο του μουσείου από τις 29 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Θούλη Μυσιρλόγλου.

«Tο συγκεκριμένο εγχείρημα θέτει ουσιαστικά ερωτήματα γύρω από το θέμα κατασκευής του εαυτού, βάζει δηλαδή θέματα ταυτότητας σε ένα πλαίσιο πολύ ευρύτερο από τα συμβατικά όρια της σύγχρονης τέχνης. Αν η σύγχρονη τέχνη είναι το όχημα για διαφορετικές εμπειρίες του κόσμου, το project “Home? το μικρό-μικρό σπίτι” μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σ’ αυτή την κατεύθυνση και να εμπλουτίζει το περιβάλλον της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρόσληψής της.»

Θούλη Μυσιρλόγλου

Σύντομη περιγραφή της ομάδας και του οράματος

Μπορεί το διαφορετικό να κραυγάσει την αποδοχή του;

Η ομάδα «Εν δυνάμει» αποτελείται από νέους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, που επιθυμούν να παραμείνουν ανήσυχοι, ενεργοί και ευαίσθητοι σε διαρκή μετακίνηση μεταξύ των τεχνών. Μια ζωή εν κινήσει.

Η σύσταση της ομάδας, αυτή η παράδοξη συνεύρεση με ανήσυχο και πολλές φορές επαναστατικό πνεύμα και η απόκλιση από την «κανονικότητα», σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας, ακροβατούν ανάμεσα στην πνευματική και σωματική δυνατότητα του καθένα και συνθέτουν μία «τέχνη των εκπλήξεων». Μέσα στην Τέχνη είμαστε όλοι ίσοι.

Στόχος της ομάδας

Μέσα από ανοιχτές συζητήσεις, performance, πειραματισμούς με νέα τεχνολογικά μέσα, καλλιτεχνικά εργαστήρια εικαστικών, μουσικής, χορού, θεατρικής έκφρασης, κινηματογράφου, δημιουργικής γραφής, εναλλασσόμενες δράσεις και συνεργασίες με νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, η ομάδα έχει ως στόχο να ισχυροποιήσει τη θέση της, ως μια πρωτότυπη πειραματική καλλιτεχνική οντότητα με διεθνή ταυτότητα.

Στα σπίτια κατοικούν: Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Κλειώ Αντωνοπούλου, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Βάσω Ασίκογλου, Ηλίας Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπαρίσσης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Άννα Καλίντσεβα, Αναστασία Καρυοφύλλη, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Παρμενίων Κυριακούλης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Βασίλης Πέτρου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Βαγγέλης Κοσμίδης, Θάνος Νανάσης, Δημήτρης Μέξης, Μαρία Κολτσίδα,  Χρύσα Παπαδοπούλου, Μιχαέλα Παπαδημητριου, Λώρα Λούκας, Κώστας Ιορδάνου, Θεοδώρα Πέρδη, Λάμπρος Φλιούκας, Λεωνίδας Μπειλής, Δήμητρα Τσώκου, Μπρους Γουίλλις, Ορέστης Δημόπουλος, Στέφανος Καϊναδάς, Δημήτρης Καβαλιώτης, Μαργαρίτα Σακελλάρη, Άννα Hege, Αγγελική Μούσιου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Εικαστική επιμέλεια: Θούλη Μυσιρλόγλου
Υπεύθυνοι εικαστικού εργαστηρίου-Σκηνογραφική εφαρμογή εικαστικής εγκατάστασης: Richard Anthony-Μαρία Καβαλιώτη
Κινηματογράφηση-βιντεοπροβολές: Δημήτρης Ζάχος
Σχεδιασμός 3D,ψηφιακή εγκατάσταση: Μπάμπης Βενετόπουλος
Σχεδιασμός Οπτικής Επικοινωνίας: Ιωάννης Εργελετζής
Κείμενα-Σύνθεση: Ελένη Ευθυμίου
Σχεδιασμός ήχου: Οδυσσέας Γκάλιος
Υπεύθυνη φωτογραφικού υλικού: Ευαγγελίνα Καριοφύλλη
Οργάνωση Παραγωγής: Κώστας Ιορδάνου
Επιστημονική Σύμβουλος: Πωλίνα Γιωλτζόγλου
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Κολλιοπούλου
Bοηθός παραγωγής: Κάριν Καζεπίδου
Ειδικές Κατασκευές: Laura Anna Lucas

Ευχαριστίες:
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους ανθρώπους που μας βοήθησαν μέχρι τώρα στη δημιουργία του σπιτιών της εικαστικής εγκατάστασης: Γιώργο Παρασκευόπουλο – Q Sound&Light, Νεκτάριο Μπασδέκη – Studio43, Μιχάλη Γκατζόγια, Ιορδάνη Θεοδοσιάδη, Λάμπρο Φλιούκα, Λεωνίδα Μπεϊλή, Βαγγέλη Κασαπάκη, Διονύση Μεταξά – ομάδα Light 16, Χρήστο Χέλμη, Γιώργο Κόγια.