Ραντεβού για τον επόμενο χρόνο δίνει το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Η αυλαία έπεσε το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου στο δημοτικό ωδείο της πόλης με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων του εθνικού και διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ.

Από την Ελένη Τσόκα

Τον «Χρυσό Διόνυσο» έλαβε επάξια η σπουδαστική ταινία του νεαρού ταλαντούχου σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου, «Προσευχή», η οποία έφυγε καταχειροκροτημένη. Η τελετή, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Άντελας Γκερέκου, διήρκεσε περίπου τρείς ώρες, άλλοτε κυλώντας πιο αργά και άλλοτε πιο γοργά.  

Όπως πάντα, στην αρχή τον λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος ο οποίος υποστήριξε οτι η φετινή διοργάνωση ήταν καλύτερη απ’ολες τις προηγούμενες δίνοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση πως η επόμενη θα είναι ακόμη καλύτερη. Οι ταινίες, η διοργάνωση, το άνοιγμα του φεστιβάλ και η θεσμική του καθιέρωση στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο του λόγου του. (Σημαντικό είναι να πούμε εδώ οτι επιλογή και ιδέα του κύριου Παπαδόπουλου ήταν το αφιέρωμα στον πολωνικό κινηματογράφο, που πραγματικά έδωσε στο φεστιβάλ ένα πολύ ενδιαφέρον και εκπαιδευτικό χαρακτήρα). Έπειτα, ο δήμαρχος της Δράμας Χριστόφορος Μαμσακος, αφου χαιρέτησε όλους τους τοπικούς φορείς ανέλαβε τη βράβευση πέντε ανθρώπων πολύ σημαντικών για το ίδιο το φεστιβάλ: τον παραγωγό Νίκο Γουδέβενο, τον διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη, τον σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλο, τον Διευθυντή του φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Δημήτρη Σπύρου και τον κριτικό κινηματογράφου και συγγραφέα, Δημήτρη Χαρίτο. Ο Νίκος Καβουκίδης, όπως είπε και ο ίδιος βρίσκεται και υποστηρίζει το φεστιβάλ απο το μειον πρώτο του έτος, ότα ακόμη το διοργάνωνε η κινηματογραφική λέσχη της πόλης και δεν είχε λάβει ακόμη εθνικό φεστιβαλικό χαρακτήρα. Ο σκηνοθέτης κος Ξανθόπυλος μας θύμισε οτι ήταν ο πρώτος βραβευμένος του φεστιβάλ του 1978 και ο κος Χαρίτος ανέφερε χαρακτηριστικά «αν είχα τη δυνατότητα θα βράβευα εγώ το φεστιβάλ και οχι αυτό εμένα».

Οι πολιτικές ομιλίες της βραδιάς ήταν πολλές. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην υφυπουργό Άντζελα Γκερέκου που δήλωσε πως «Το Υπουργείο Πολιτισμού καταβάλλει ως οφείλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του Φεστιβάλ σε πείσμα των καιρών που το Φεστιβάλ προσφέρει έργο υψηλής πολιτιστικής στάθμης – περνάμε μια κρίση μεγάλη δημοσιονομικά, η χώρα βρίσκεται σε πολύ δυσάρεστο σημείο και βεβαίως δυστυχώς ο χώρος του κινηματογράφου δεν χρηματοδοτείται και στηρίζεται όπως πρέπει. Παρόλ’ αυτά αυτην την περίοδο επεξεργαζόμαστε θέματα θεσμικής φύσης που θα θα βοηθήσουν και θα ισχυροποιήσουν το φεστιβάλ – θα τροποποιησούμε το νόμο του 2010 έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη στήριξη και ομπρέλα προστασίας. Με αυτά τα δεδομένα, συγχαρητήρια πολλά πολλά και δεσμεύομαι προσωπικά να συμβάλλω περισσότερο.»

Οι παλμοί ανέβηκαν, όταν ανεβαίνοντας στη σκηνή ο Κωσταντίνος Σαμαράς, σκηνοθέτης της μικρού μήκους ταινίας «Τρείς αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις», για να παραλάβει ένα απο τα δύο βραβεία του αντέδρασε στις υποσχέσεις της κας Γκερέκου. Ο κος Σαμαρας είπε χαρακτηριστικά: «Η πολιτεία όχι απλά δεν κάνει ο,τι μπορεί αλλά ίσα ίσα είναι εχθρική απέναντι στο σινεμά. Παρ’ολες τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις σας, γνωρίζουμε οτι δεν θα κάνετε τίποτα».  Ο Γιάννης Γλέζος, μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού κέντρου Κινηματογράφου δεν άφησε το σχόλιο να πέσει κάτω και απευθύνθηκε στον κο Σαμαρά λέγοντας το εξής «Να υπενθυμίσω οτι ο κος Σάμαρας έχει χρηματοδοτηθεί απο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου». Η διαμάχη τελείωσε με τον κο Σαμαρά να δηλώνει πως «οταν παίρνεις χρήματα απο το κράτος δεν χαίρεσαι που παίρνεις χρήματα πάνω στην ζούγκλα των άλλων» και την κα Γκερέκου να συγχαίρει τον νεαρό σκηνοθέτη που βγάζει απο μέσα του αυτά που νιώθει ευχόμενη τελικά να τον διαψεύσει.

Πέρα απ’ αυτά, χαρούμενες και παιχνιδιάρικες νότες έδωσε στην τελετή ένα βίντεο «απευθείας μετάδοσης» μέσα απο την αίθουσα και ο εορτασμός της 20ης επέτειου του διεθνούς τμήματος του φεστιβάλ. Τα μέλη της διεθνούς επιτροπής φόρεσαν εορταστικά καπελάκια, μαζί τους και ο κος Παπαδόπουλος, ενω έβγαλαν και αναμνηστική φωτογραφία μπροστά απο την γενέθλια τούρτα.

Το σημαντικότερο κομμάτι της τελετής, η απονομή των βραβείων είχαν μέσα απ’όλα. Έκρυβαν εκπλήξεις, χαρές, συγκινήσεις και μεγάλες αλήθειες. 

Η επιτροπή του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος (Γιώργος Τσεμπερόπυλος, Δημήτρης Αθανίτης, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Κατερίνα Μαραγκουδάκη και Γιάννης Σακαρίδης)  αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το βραβείο «Χρύσος Διόνυσος» στην σπουδαστική ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου, «Προσευχή».  Μια απόφαση που πολύ δικαιολογημένα περιμένανε φέτος στο φεστιβάλ καθώς η ταινία του σκηνοθέτη, άρτια κινηματογραφημένη και γυρισμένη, ασχολείται με ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας καθημερινά: τον σχολικό εκφοβισμό.  

Τον Αργυρό Διόνυσο η επιτροπή τον έδωσε στην ταινία «Τρείς αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» του Κωσταντίνου Σαμαρά με το σκεπτικό οτι πρόκειται για μια ταινία με εξαιρετικές ερμηνίες και αισθητική, η οποία με χιούμορ και παράλογες ανατροπές, μας ταξιδεύει απο την απώλεια στην εύρεση και πάλι πίσω.

Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

Το βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδη» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ στην ταινία «A single body» του σκηνοθέτη Σωτήρη Δουνούκου.

Το βραβείο καλύτερης σπουδαστικής ταινίας στην Αλίκη Σούμα για την ταινία της «Jennings Lodge».

Το ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (βραβείο ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ) στην ταινία «Maasai» σε σκηνοθεσία Χάρη Λαγκούση.

Το βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη ταινία κοινωνικού προβληματισμού στην ταινία «The Immortalizer» σε σκηνοθεσία του Μάριου Πιπερίδη.

Τιμιτική Διάκριση Σεναρίου δόθηκε στην ταινία «Sunday» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Σέρφα.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας  στην Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ταινία «Βόλτα» της σκηνοθέτιδας Στέλλας Κυριακοπούλου.

Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Άλκη Παναγιωτίδη για την ταινία «Εβίβα» των Δημήτρη Νάκου και Αμερίσσας Μπάστα.

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στον Κώστα Χρηστίδη για την ταινία «Δείπνο για λίγους» του Νάσου Βακάλη.

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στον Άγγελο Αγγελίδη για την ταινία «A single body» του Σωτήρη Δουνούκου.

Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου στον Alejandro Cabrera για την ταινία «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου.

Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στην Πηνελόπη Βαλτή για την ταινία «Τρείς αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» σε σκηνοθεσία Κωσταντίνου Σαμαρά.
Τιμητική Διάκριση Κουστουμιών  στην Λίζα Τσουλούπα για την ταινία «The Immortalizer» σε σκηνοθεσία Μάριου Πιπερίδη.

Ειδικά βραβεία απονεμήθηκαν στην ταινία «ΙΙ» σε σκηνοθεσία Ευθύμη Kosemund Σανίδη και στην ταινία «Δείπνο για λίγους» σε σκηνοθεσία Νάσου Βακάλη.

Εύφημες μνείες απονεμήθηκαν στην ταινία «Πέρασμα» σε σκηνοθεσία Λάμπρου Γεωργόπουλου και στην ταινία «For Eternity» σε σκηνοθεσία Μαρίας Λάφη.

Βραβείο Animation στην ταινία «Drag me: an urban music tale» σε σκηνοθεσία Νίκου Κέλλη.

Βραβείο Ντοκιμαντέρ στην ταινία «’Οταν αρχίζει το τραγούδι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Πόθου.

Βραβεία-20ο διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους

Βραβείο Grand Prix 2014 στην ταινία «Λίγο φώς» του Αντρέ Μάρκες (Πορτογαλία/Ρουμανία)

Δεύτερο Βραβείο στην ταινία «Άσπρο & Μαύρο» σε σκηνοθεσία Τζαλάλ Σεντπανάχ (Ιράκ)

Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2014» της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου  στην ταινία «Ακόμη Ζώ» του Γιάν Γκέριτ Σέιλερ (Γερμανία)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στην ταινία «Springtime Suns»  του Στέφαν Ιβάντσιτς (Σερβία)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων στην ταινία «Αγαπημένη» της Ιζαμπέλα Πλουτσίνσκα (Γερμανία/Πολωνία).

Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5MONDE στην ταινία «Στο έδαφος» του Αλέξις Μιχάλικ.

Εύφημος Μνεία στην ταινία «Victor» του Κάβεχ Τεχράνι (Νορβηγία)

Εύφημος Μνεία Ντοκιμαντέρ στην ταινία «Shoot for the moon» της Ζάρα Ζέρνι (Δανία).

Βραβείο «Drama Pitching Lab» για την ταινάι «Fighting for death» της Ελεονόρα Βελινόβα (FYROM).

Ανεξάρτητα Βραβεία

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για το Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα στην ταινία «The Innortalizer» του Μάριου Πιπερίδη.

Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας για το Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα στην ταινία «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου.

Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία απο νέο Έλληνα κινηματογραφιστή στον Θωμα Τσιφτελή για την ταινία «Ιλένα» του Σπύρου Σκανδάλου.