Στα πλαίσια της διοργάνωσης «Λευκή κάρτα στους Έλληνες εκδότες» του Institut français d’Athènes  την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, η Ryoko Sekiguchi θα μιλήσει για το βιβλίο της  Δεν είναι από σύμπτωση – Ιαπωνικό χρονικό  που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η συγγραφέας Ryoko Sekiguchi, ο μεταφραστής Παναγιώτης Ευαγγελίδης και ο εκδότης της «Άγρας», Σταύρος Πετσόπουλος.

Θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση.

Η Ryoko Sekiguchi συγγραφέας και μεταφράστρια. Γεννημένη στο Τόκυο, ζει και εργάζεται στο Παρίσι από το 1997· γράφει στα γαλλικά και στα ιαπωνικά. Στα έργα της συγκαταλέγονται τα βιβλία Héliotrope (P.O.L., 2005 ) , Adagio ma non troppo (Le bleu du ciel, 2007), Ce n’est pas un hasard ( Δεν είναι από σύμπτωση — P.O.L., 2011), L’ Asrtringent (Argol, 2012), Le Club des gourmets et autres cuisines japonaises (P.O.L., 2013). Έχει μεταφράσει στα ιαπωνικά κείμενα των Atiq Rahimi, Jean Echenoz, Mathias Énard και Pierre Alféri και στα γαλλικά , έργα των Yôkô Tawada και Gôzô Yoshimasu , μεταξύ άλλων. Έχει μεταφράσει επίσης στα γαλλικά πάνω από ογδόντα τεύχη μάνγκα , όπως τα Thermae Romae (Casterman) και Kids on the slope (Kazé). Έχει τιμηθεί με το Prix de Rome 2013, ενώ σήμερα είναι υπότροφος της Ακαδημίας της Γαλλίας στη Ρώμη, όπου ετοιμάζει ένα βιβλίο για τις μούμιες.
Υπάρχουν λέξεις που στοιχειώνουν τα γραπτά της , τα οποία ανήκουν σε πολύ διαφορετικά είδη (ποίηση, δοκίμιο, χρονικό, μεταφράσεις): φαντάσματα, φυτά, περιφέρεια, θραύσματα, κύρια ονόματα, εξαέρωση, χαρτογραφία. Δουλεύει έχοντας πάντα κατά νου ότι ασκεί «διπλή γραφή»: γράφει σε δύο γλώσσες , σε πρόζα και σε στίχο, μεταφράζει σε ζευγάρι (συνεργασίες), γράφει για τη λογοτεχνία και για τη μαγειρική, συγκεκριμένα και αφηρημένα.
Τα «ζευγάρια» αυτά δεν παύουν να δημιουργούν νέες διακλαδώσεις· τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι δραστηριότητες που έχει ως «λογοτεχνική τροφοδότρια» , γράφοντας άρθρα για τη γαστρονομική κουλτούρα της Ιαπωνίας, βιβλία συνταγών, καθώς και ως διοργανώτρια συναντήσεων και εργαστηρίων για το πεδίο όπου η γεύση συναντά τη λογοτεχνία.