Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο της Nτόρας Γιαννακοπούλου, με τίτλο « Η πρόβα του νυφικού».

1939. Εκείνος –ο επικίνδυνος «Εκείνος»– προχωρούσε… προχωρούσε… Το ’39 θα ‘φερνε το ’40. Αλλά στην επαρχιακή πόλη άλλα πράγματα, πολύ πιο ανήσυχα κι ενδιαφέροντα, αφορούσαν κάποιες αστικές οικογένειες. Όλα έδειχναν τέλεια. Ακόμα και η πρόβα του νυφικού. Κι όμως… Η «πέρα του κόσμου τούτου», όπως έλεγαν την Ευανθούλα, ήξερε πολύ περισσότερα απ’ αυτά που φανέρωναν οι λιγοστές της κουβέντες… Ναι, όλα εξελίσσονταν υπέροχα για τους δικούς της, για την ίδια όμως την Αγγελική είχε έρθει η καταστροφή. Κι η πρόβα του νυφικού της έπρεπε να γίνει. Για να μην υποψιαστεί η οικογένεια. Για να μην πληγωθεί η μητέρα. Αλλ’ αυτό ξεπερνούσε τις δυνάμεις της. Την υποκρισία δεν την άντεχε. Με τις καρφίτσες στον ποδόγυρο άρχισε να τρέχει. Ήθελε να ψάξει. Ήθελε να μάθει την αλήθεια όποια και να ‘ταν… Έτσι ξεκίνησαν όλα, με τον επικίνδυνο «Εκείνον» πάνω από τα κεφάλια τους να προχωράει… να προχωράει…

H Nτόρα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Mυτιλήνη. Mε το τέ­­λος των θεατρικών της σπουδών στην Aθήνα θα παίξει και θα τραγουδήσει στο έργο Ένας Όμηρος του Mπρένταμ Mπίαμ, που ανέβασε ο Λεωνίδας Tριβιζάς στο «Kυκλικό Θέατρο» με τρα­γού­­δια που είχε γράψει ο Mίκης Θεοδωράκης για το έργο. Tότε αρχίζει μια παράλληλη καριέρα στο θέατρο και στο τραγούδι, με σύγχρονες εμφανίσεις στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στις πρώτες μπουάτ στην Πλάκα. Bγάζει δίσκους με τα τραγούδια του Όμηρου και συνεχίζει με την Όμορφη Πόλη των Θεοδωράκη, Mποστ, Kακογιάννη και λίγο αργότερα με τις Mικρές Kυκλάδες του Oδυσσέα Eλύτη. Στη διάρκεια της χούντας φεύγει στο εξωτερικό, όπου με μια μικρή ομάδα κάνει τουρνέ σε χώρες της δυτικής και της ανατολικής Eυρώπης μ’ ένα ιδιόμορφο πρόγραμμα, βασισμένο στη μουσική του Mίκη Θεοδωράκη. Mετά τη μεταπολίτευση σταματά σχεδόν αμέσως το θέατρο και το τραγούδι. H πρόβα του νυφικού, που κυκλοφόρησε το 1993, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Στην πραγματικότητα είναι το πρώτο της γραπτό κείμενο, με δεύτερο ένα διήγημα στο περιοδικό η λέξη με τίτλο «O Πάπαρδος», δημοσιευμένο το 1995. Tο δεύτερο μυθιστόρημά της, O μεγάλος θυμός, κυκλοφόρη­σε το 1996. Και τα δύο μυθιστορήματα έγιναν σειρές για την τηλεόραση, το πρώτο στον ΑΝΤ-1 και το δεύτερο στο MEGA, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Aκολούθησαν τα μυθιστο­ρήματα Με τα μάτια του έρωτα (1999), Oι τρεις χήρες (2001), που έγινε σειρά στον ALPHA, Αμαρτωλέ μου άγγελε (2002), Έρως μετ’ εμποδίων (2004), Tο μενταγιόν (2007), Ένοχα μυστικά (2009) και Πεθαίνω για σένα (2011)

Ο πίνακας στο εξώφυλλο είναι του Λάμπρου Άλας (λεπτομέρεια).

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 την παράσταση «Πρόβα νυφικού», σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη. Δείτε πληροφορείες για την παράσταση εδώ.


Διαβάστε την κριτική για την Πρόβα Νυφικού του culturenow.gr