Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν  την έκδοση του βιβλίου της Μαρίας Πιερράκου, Η «πληκτρού» του Λακάν. Αναμνήσεις μιας θυμωμένης στενοτυπίστριας. Σκέψεις μιας λυπημένης ψυχαναλύτριας.



Ψυχαναλύτρια και ψυχοσωματίστρια, μέλος του Διεθνούς Κολεγίου Ψυχανάλυσης και Ανθρωπολογίας, καθώς και του Ινστιτούτου Ψυχοσωματικής του Παρισιού, η Μαρία Πιερράκου ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία της ως στενοτυπίστρια συνεδρίων και, με αυτή την ιδιότητά της, υπήρξε επί δώδεκα χρόνια η στενοτυπίστρια του Λακάν.

 

Αυτή την εμπειρία της διηγείται σε τούτο το γραμμένο με ένταση μικρό βιβλίο – μια εμπειρία στο νόημα της οποίας μπόρεσε να εμβαθύνει μόνο όταν έγινε και η ίδια αναλύτρια, μη λακανική. Οι διαδοχικές θέσεις της συγγραφέως είναι το στοιχείο που δίνει στο βιβλίο τη μοναδικότητά του.

Η μετριοπαθής –αλλά χωρίς παραχωρήσεις– κριτική της για το λακανικό σύστημα θα ενδιαφέρει όλους τους αναγνώστες που επιθυμούν να εμβαθύνουν σ’ ένα από τα πιο περίεργα φαινόμενα της εποχής μας: πως ξελογιάστηκε τμήμα της γαλλικής διανόησης για ό,τι αποδείχθηκε πως είναι συγχρόνως θεωρία, ιδεολογία και θεραπευτική πρακτική. Οι συνέπειες, συζητήσιμες από πολλές απόψεις, είναι ακόμα αισθητές.

Η Μαρία Πιερράκου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1929 από Έλληνες γονείς που μετανάστευσαν στη Γαλλία. Αρχικά σπούδασε Νομικά και στενοτυπία στο Παρίσι. Από το 1951 εργάστηκε ως πρακτικογράφος στη Allied High Commission στην Γερμανία.

Το 1953 παντρεύτηκε στο Λονδίνο τον ζωγράφο Άλκη Πιερράκο με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες. Το 1959, κι ενώ παράλληλα εξακολουθούσε να εργάζεται ως πρακτικογράφος, ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ψυχολογία στη Σορβόνη. Την περίοδο 1966-1978 υπήρξε στενοτυπίστρια στο σεμινάριο του Jacques Lacan. Από το 1968 ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα της κλινικής ψυχολόγου στο τμήμα Νευροπαιδιατρικής του νοσοκομείου Saint Vincent de Paul στο Παρίσι, ενώ από το 1972 μέχρι σήμερα εργάζεται ως ψυχαναλύτρια. Υπήρξε μέλος του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου Παρισίων και είναι πρόεδρος της A.P.A.R.T.E (Association de Psychanalse, et d’Anthropologie, Recherche, Transmission, Echange) που στοχεύει στην κλινική κατάρτιση και τη θεωρητική επιμόρφωση νέων ψυχαναλυτών.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ψυχαναλυτικά περιοδικά, το βιβλίο Η στενογράφος του Λακάν (La tapeuse de Lacan, Harmattan, 2003) έχει μεταφραστεί στην Αγγλία και τη Βραζιλία. Από το βιβλιοπωλείο της Εστίας κυκλοφορεί το βιβλίο της Η γυναίκα του ζωγράφου, ή περί της σωστής διαχείρισης του μαζοχισμού, 2010.