H Ορχήστρα Νέων Σιμόν Μπολίβαρ της Βενεζουέλας υπό τη μουσική διεύθυνση του Gustavo Dudamel θα χαρίσει μια υπέροχη μουσική βραδιά την Τετάρτη 23 Ιουνίου

στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Από τις φτωχογειτονιές της Βενεζουέλας και αφού κατέκτησε τις πιο λαμπερές αίθουσες συναυλιών, και κυρίως το θαυμασμό και τις καρδιές των ανά τον κόσμο ακροατών της, η Ορχήστρα Νέων «Σιμόν Μπολίβαρ» έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καλεσμένη του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι περίπου 200 ταλαντούχοι νεαροί μουσικοί ηλικίας από 16 ως 26 χρόνων, απόρροια του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού συστήματος «El Sistema», θα ερμηνεύσουν με τον ενθουσιασμό που διακρίνει κάθε τους εμφάνιση την Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν και την Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Στραβίνσκι, υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού Γκουστάβο Ντουνταμέλ, στο Ηρώδειο.

Η Ορχήστρα Νέων της Βενεζουέλας «Σιμόν Μπολίβαρ» ιδρύθηκε πριν 30 περίπου χρόνια από τον αρχιμουσικό Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, δίνοντας σάρκα και οστά στο μεγαλόπνοο όραμα του για τη μουσική εκπαίδευση.

Με περισσότερους από 200 μουσικούς ηλικίας 12 έως 26 ετών, η ορχήστρα αποτελεί σήμερα τη «ναυαρχίδα» του περίφημου εκπαιδευτικού προγράμματος του Κρατικού Ιδρύματος του Συστήματος της Βενεζουέλας για Ορχήστρες Νέων και Παιδιών, ευρύτερα γνωστό ως «El Sistema». Μέσω αυτού του προγράμματος, παιδιά και νέοι από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα της Βενεζουέλας όχι απλώς βρίσκουν διέξοδο στη μουσική, αλλά συχνά είναι τόσο ταλαντούχα που στελεχώνουν τις σπουδαιότερες ανά τον κόσμο ορχήστρες. 

Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα ξεκίνησε στη χώρα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων και των μόλις δύο Ορχηστρών – αφού η μουσική ήταν συνήθως «ευρωπαϊκή υπόθεση»- με τη συμμετοχή έντεκα παιδιών, εθελοντών δασκάλων και ένα γκαράζ ως χώρο προβών. Στα τριάντα χρόνια εφαρμογής του υπολογίζεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά γνώρισαν και αγάπησαν τη μουσική, ενώ εμπόδια όπως η ασιτία, οι λιποθυμίες, οι πυροβολισμοί στις επικίνδυνες γειτονιές αντιμετωπίζονται καθημερινά χάρη στο πείσμα των δασκάλων, των γονιών και των ίδιων των παιδιών.

Η επιβράβευση των καλύτερων είναι το εισιτήριο για το Καράκας, με λίγα λόγια η συμμετοχή τους στη μεγαλύτερη Ορχήστρα του El Sistema, στη «Σιμόν Μπολίβαρ».
Τα νεαρά μέλη της Ορχήστρας δοκιμάζονται σ’ ένα πολύ απαιτητικό ρεπερτόριο και έρχονται σε επαφή με σημαντικούς μουσικούς – σολίστ από διάσημες ορχήστρες και ακαδημίες, ανάμεσα τους η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Ακαδημία Σιμπέλιους της Φινλανδίας, η Ακαδημία Μπαχ της Στουτγάρδης. Την Ορχήστρα Νέων «Σιμόν Μπολίβαρ» της Βενεζουέλας διευθύνει ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, με τον οποίο συνεργάζεται σε σταθερή βάση έξι μήνες το χρόνο, αλλά και διεθνούς φήμης μαέστροι όπως ο σερ Σάιμον Ρατλ και ο Κλάουντιο Αμπάντο.

Ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, γνήσιο τέκνο του El Sistema, είναι μόλις 29 ετών και συγκαταλέγεται στους πιο περιζήτητους αρχιμουσικούς της εποχής μας. Γεννήθηκε στη Βενεζουέλα, όπου σπούδασε αρχικά βιολί και το 1996 ξεκίνησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας, ενώ την ίδια χρονιά ανέλαβε μουσικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου «Αμαντέους». Το 1999 συνέχισε τις σπουδές του πλάι στον αρχιμουσικό και ιδρυτή της Ορχήστρας Νέων «Σιμόν Μπολίβαρ» της Βενεζουέλας Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου και παράλληλα έγινε μουσικός διευθυντής του Συνόλου.

Το αμερικάνικο περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες του πλανήτη για το 2009 τόσο για τη διεθνή του καριέρα, όσο και για την προσφορά του και το σπουδαίο έργο του με τα παιδιά της Ορχήστρας Νέων «Σιμόν Μπολιβάρ», την οποία διευθύνει τα τελευταία έντεκα χρόνια. Παράλληλα, από το περασμένο φθινόπωρο έγινε μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες, ενώ παραμένει μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Γκέτεμποργκ.

Θα ερμηνευτούν τα έργα: Ludwig van Beethoven (1770-1827) Συμφωνία αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, έργο 67 και Ίγκορ Στραβίνσκι (1882-1971), Η ιεροτελεστία της άνοιξης.