Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, με τη συμμετοχή του κοινού.
Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του για τον κάθε καλεσμένο στο email: magazine@ianos.gr

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr


Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Γράφει κυρίως  για παιδιά και νέους βιβλία που διαβάζονται από «νέους» κάθε ηλικίας. Ως τώρα έχουν δημοσιευτεί συνολικά 70 βιβλία της (65 λογοτεχνικά και πέντε θεωρητικά για την παιδική/νεανική λογοτεχνία). Έργα της έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση, έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά, στα αγγλικά, στ’ αλβανικά και στα κορεατικά. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Σε ελληνικά και ξένα περιοδικά έχουν επίσης δημοσιευτεί άρθρα της για την παιδική/νεανική λογοτεχνία (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, ρωσικά, εβραϊκά). Το έργο της έχει αποτελέσει θέμα μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών στα Παιδαγωγικά Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Έχει τιμηθεί  με το βραβείο Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών,  με δύο κρατικά βραβεία και με 10 ακόμη πανελλήνια βραβεία παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας. Έχει λάβει τιμητικά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο της Padονa για την αναγραφή βιβλίου της στον Τιμητικό Πίνακα του Πανευρωπαϊκού Βραβείου Pier Paοlο Vergeriο και από την ΙΒΒΥ για την αναγραφή βιβλίου της στον Τιμητικό Πίνακα της Διεθνούς αυτής Οργάνωσης. Για το σύνολο του έργου της και την προσφορά της στην παιδική/νεανική λογοτεχνία έχει τιμηθεί με το βραβείο «Τατιάνα Σταύρου» και  με πέντε τιμητικές πλακέτες. Ήταν δύο φορές υποψήφια για το διεθνές βραβείο H.C. Andersen (1994, 2010), καθώς και για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (2015).

Παράλληλα με το συγγραφικό της έργο, έχει δώσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις για την παιδική λογοτεχνία και έχει μιλήσει σε εκατοντάδες σχολεία, συλλόγους, σωματεία και πνευματικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Εργάστηκε εθελοντικά επί 30 χρόνια (1978-2008) για τους σκοπούς του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου/Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα – ΙΒΒΥ (ανάπτυξη και προαγωγή της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας). Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του και Πρόεδρος και το εκπροσώπησε σε 12 διεθνή συνέδρια:  στη Γερμανία (1978, 1992), στην Τσεχοσλοβακία (1980), στη Βρετανία (1982), στην Κύπρο (1984), στην Ιαπωνία (1986), στη Νορβηγία (1988), στις ΗΠΑ (1990), στην Ισπανία (1994), στην Ινδία (1998), στην Κολομβία (2000) και στην Ελβετία (2002). Επίσης, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, συμμετέσχε σε 40θήμερο διεθνές συμπόσιο στις ΗΠΑ, με θέμα Βιβλία και Τηλεόραση για παιδιά.  Το 1998, η Γενική Συνέλευση των 62 χωρών μελών της ΙΒΒΥ την εξέλεξε μέλος της 10μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής που διοικεί τη διεθνή αυτή οργάνωση, για δύο συνεχείς διετίες 1998-2002. Εξελέγη επίσης πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για την απονομή του διεθνούς βραβείου φιλαναγνωσίας ΙΒΒΥ-Αsahi 2002 και 2003. Το 2008 η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα-ΙΒΒΥ την ανακήρυξε Επίτιμη Πρόεδρό του  και το 2014 η ΙΒΒΥ την ανακήρυξε επίτιμο μέλος της.

Έχει διατελέσει μέλος της άμισθης συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ΧΕΛIΔΟΝIΑ του Υπουργείου Παιδείας για τα παιδιά του δημοτικού, άμισθη ανταποκρίτρια του διεθνούς περιοδικού έρευνας της παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας PHAEDRUS, καθώς και άμισθη ανταποκρίτρια του διεθνούς θεωρητικού περιοδικού BΟΟKBIRD της IΒΒΥ. Επίσης έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών για την απονομή λογοτεχνικών βραβείων. Το 1986, μαζί με οκτώ προσωπικότητες της παιδικής λογοτεχνίας, ίδρυσαν το πρώτο ελληνικό θεωρητικό (μη κερδοσκοπικό) περιοδικό για την παιδική/νεανική λογοτεχνία, με τον τίτλο ΔIΑΔΡΟΜΕΣ, το οποίο από το 2009 συνεχίζει την αδιάκοπη πορεία του σε ηλεκτρονική μορφή.

Για τον βιοπορισμό της, εργάστηκε επί 27 χρόνια στο ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως (ΙΟΜ).

Είναι μέλος Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρίας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Σερρών-Μελενίκου, κ.α.

Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα I. Ανδρουτσόπουλο. Έχει δύο παιδιά, τον  Ίωνα Ανδρουτσόπουλο, ηλεκτρολόγο μηχανικό ηλ. υπολογιστών, , Αναπληρωτή Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και την Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Βath, σύζυγο του Χρίστου Παπαθεοδώρου, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, διδάκτορα του Lοndοn Schοοl οf Ecοnοmics. Έχει μια εγγονή, την Ίριδα Παπαθεοδώρου.


Στις «Συναντήσεις με Συγγραφείς» που φιλοξενούνται κάθε μήνα στο CAFÉ του ΙΑΝΟΥ, ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με Έλληνες συγγραφείς για το έργο τους και τη ζωή τους. Μαζί σχολιάζουν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας ανιχνεύοντας και αναδεικνύοντας τον άνθρωπο-συγγραφέα. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του για τον κάθε καλεσμένο στο email: magazine@ianos.gr και όλες μεταδίδονται ζωντανά από το ianos.gr

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr