Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου, Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο.

Τι συμβαίνει στην Καμάργκ;

Γιατί έχουν αναστατωθεί οι κάτοικοι αυτής της πανέμορφης περιοχής στο Δέλτα του Ροδανού;

Ποιο ρόλο παίζουν τα εντυπωσιακά φλαμίνγκο που ζουν σε αυτό τον υγροβιότοπο;

Η Λίντσεϋ και ο Πωλ, οι συνεργάτες-ερευνητές που γνωρίσαμε στο Μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, αναλαμβάνουν μια νέα αποστολή: να διερευνήσουν μια σειρά από περίεργα περιβαλλοντικά φαινόμενα και να εξιχνιάσουν τα αίτια μιας ακραίας οικολογικής καταστροφής που έχει πλήξει την Καμάργκ, όπου ζουν σπάνια είδη ζώων και βρίσκεται η μεγαλύτερη ίσως αποικία αναπαραγωγής φλαμίνγκο στην Ευρώπη. Στον τόπο αυτό οι άνθρωποι συμβίωναν εδώ και αιώνες αρμονικά με τη φύση, μέχρι τη στιγμή που το κλείσιμο των τοπικών αλυκών θα προκαλέσει τη μετανάστευση των πανέμορφων πτηνών, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή ανατροπή στην τροφική αλυσίδα του υγροβιότοπου. Οι εργάτες απεργούν και τα φλαμίνγκο θα τους συμπαρασταθούν απεργώντας κι αυτά με το δικό τους τρόπο. Οι δύο επιστήμονες θα ζήσουν μια συναρπαστική και γεμάτη αγωνία και ανατροπές περιπέτεια, ενώ παράλληλα θα βρεθούν στο μέσο αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και θα έρθουν αντιμέτωποι με την απληστία και την εχθρότητα των κατοίκων, αλλά και με τον κίνδυνο να κλονιστεί ανεπανόρθωτα η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Ένα οικολογικό-κοινωνικό θρίλερ βασισμένο σε πραγματικό γεγονός που συνέβη το 2007 στη Γαλλία. Ένα βιβλίο που καταδεικνύει τη σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση και θα συναρπάσει τους νεαρούς αναγνώστες.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έξι από τα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματά του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Ιπτάμενες σελίδες) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010) και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010) για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι και Στη διαπασών. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα επτά λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.