Η Kunsthalle Athena διοργανώνει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Κρίση, τέχνη και

συστήματα γνώσης», με στόχο να διευρύνει, μέσα από έναν εκτενή κύκλο εργαστηρίων, σεμιναρίων, προβολών, παρουσιάσεων και διαλέξεων, τον διάλογο πάνω στην τέχνη ως πεδίο διερεύνησης ιστορικών διεργασιών και κοινωνικών προβλημάτων.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η τέχνη και η θεωρία βρίσκονται αντιμέτωπες με το κοινωνικό αίτημα για μια εναλλακτική, ανοιχτή, διαλογική παιδεία που αντιτάσσεται δυναμικά στην κάθετη οργάνωση και λειτουργία των επίσημων εκπαιδευτικών δομών.

Ένα κλιμακώμενο παγκόσμιο φοιτητικό κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τον εκτοπισμό των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως και τη μείωση της χρηματοδότησής τους, εγείρει την ανάγκη διεύρυνσης της πρόσβασης σε κριτικές θέσεις γύρω από την παραγωγή της γνώσης που αφορά  κοινωνικά δεδομένα, και όπου η τέχνη παίζει πια σημαντικό ρόλο.

Βασισμένη σε μια ιδέα της ιστορικού τέχνης και συγγραφέα Άντζελας Δημητρακάκη, η Kunsthalle Athena, ένα μη κερδοσκοπικό και ανεξάρτητο κέντρο τέχνης, που στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά καλλιτεχνών, θεωρητικών και των δημιουργικών συνεργατών της, επιχειρεί να εξερευνήσει μέσα από αυτήν τη σειρά εκδηλώσεων την δυνατότητα σύστασης ενός αυτόνομου, ανεπίσημου «σχολείου», όπου η σύνδεση της σύγχρονης τέχνης με έναν ουσιαστικά κριτικό λόγο να επιτρέπει την πρόσληψη της γενικευμένης πια κρίσης και ως κίνητρο διερεύνησης και αναστοχασμού.

Η Kunsthalle Athena, στην εναρκτήρια εκδήλωση του εγχειρήματος, φιλοξενεί την σειρά σεμιναρίων και προβολών «Καπιταλισμός, τέχνη, και η αισθητική της γνώσης τον 21ο αιώνα: Χρήσεις του δοκιμίου στη σύγχρονη εικαστική σκηνή». Πρόκειται για έναν κύκλο τεσσάρων συναντήσεων που περιλαμβάνει προβολές έργων σύγχρονων καλλιτεχνών και αντίστοιχες συζητήσεις πάνω στη θεματική και την προβληματική τους.

Τα επιλεγμένα έργα θεωρούνται διεθνώς σημαντικά για την «στροφή στο ντοκουμέντο» της σύγχρονης τέχνης και την ιδιόμορφη χαρτογράφηση, από εικαστικούς, των ποικίλων κοινωνικών τοπίων «κρίσης» που παράγει ο σύγχρονος καπιταλισμός. Τα έργα, που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι τα εξής:

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου Ursula Biemann, Black Sea Files, 2005, 43\’
Ευγενική παραχώρηση: η καλλιτέχνης. Ένα βίντεο-δοκίμιο της βραβευμένης Ελβετής εικαστικού για τα “δευτερεύοντα” κοινωνικά τοπία της πετρελαιο-γεωγραφίας της Κασπίας και για το αν η γνώση που παράγεται “στην πρώτη γραμμή”
είναι καλύτερη από εκείνη που παράγεται σε βιβλιοθήκες.

Phil Collins, Marxism Today (Prologue), 2010, 35\’
Ευγενική παραχώρηση: ο καλλιτέχνης

Στην ταινία του Βρετανού καλλιτέχνη πρώην δασκάλες μαρξιστικής θεωρίας στην Ανατολική Ευρώπη περιγράφουν πώς αντιμετώπισαν την ανατροπή της ίδιας τους της ζωής όταν το γνωστικό τους αντικείμενο βρέθηκε στα αζήτητα.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου Johan Grimonprez, Dial H-I-S-T-O-R-Y, 1997, 68\’
Ευγενική παραχώρηση: Συλλογή Δάκη Ιωάννου, Αθήνα Η ταινία-σταθμός για την παγκόσμια οπτική κουλτούρα της αεροπειρατείας και της τρομοκρατίας
του Βέλγου καλλιτέχνη. (Η συγκεκριμένη προβολή θα ξεκινήσει στις 20:00.)

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου Renzo Martens, Episode III: Enjoy Poverty, 2008, 88\’
Ευγενική παραχώρηση: Wilkinson Gallery, Λονδίνο Το βίντεο του Ολλανδού καλλιτέχνη, που συζητήθηκε ιδιαίτερα στην Μπιενάλε του Βερολίνου 2010, για το πώς η Δύση μπορεί να διδάξει στην Αφρική την επικερδή “πώληση” της ανέχειας. Μία καυστική (αυτο)κριτική του κοινωνικού ρόλου του σύγχρονου καλλιτέχνη.Σάββατο 11 Δεκεμβρίου Allan Sekula, The Lottery of the Sea, 2006, 179\’ (3 ώρες)

Ευγενική παραχώρηση: Galerie Michel Rein, Παρίσι
Ένα μνημειώδες βίντεο-δοκίμιο του κορυφαίου Αμερικανού εικαστικού για την σχέση μας με την θάλασσα στον σύγχρονο καπιταλισμό. (Λόγω του μήκους της ταινίας, το σεμινάριο θα διαρκέσει ως τις 22:00.)

Την κάθε προβολή θα ακολουθεί ένας σύντομος σχολιασμός από την Άντζελα Δημητρακάκη και μια συζήτηση με το κοινό και, κυρίως, μεταξύ του κοινού, συνοδευόμενη από κρασί. Τα σεμινάρια και οι προβολές είναι δωρεάν. Για να είναι ωστόσο δυνατός ένας ουσιαστικός διάλογος, ο μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά προβολή/σεμινάριο είναι σαράντα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου – Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, 18:00-21:00

Τέσσερα διαλογικά σεμινάρια και προβολές έργων με την ιστορικό τέχνης και συγγραφέα Άντζελα Δημητρακάκη (Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου)


Συνοπτικό Πρόγραμμα
 

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου            

Ursula Biemann, Black Sea Files, 2005, 43\’

Ευγενική παραχώρηση: η καλλιτέχνης

Phil Collins, Marxism Today (Prologue), 2010, 35\’

Ευγενική παραχώρηση: ο καλλιτέχνης

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου             

Johan Grimonprez, Dial H-I-S-T-O-R-Y, 1997, 68\’

Ευγενική παραχώρηση: Συλλογή Δάκη Ιωάννου, Αθήνα

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου    

Renzo Martens, Episode III – Enjoy Poverty, 2008, 88\’

Ευγενική παραχώρηση: Wilkinson Gallery, Λονδίνο

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου         

Allan Sekula, The Lottery of the Sea, 2006, 179\’ (3 ώρες)

Ευγενική παραχώρηση: Galerie Michel Rein, Παρίσι

Παρακαλείστε να δηλώσετε συμμετοχή στέλνοντας ένα email με το ονοματεπώνυμο, την ηλεκτρονική διεύθυνση, το τηλέφωνό σας και τις ημερομηνίες που επιθυμείτε να παρευρεθείτε στο info@kunsthalleathena.org