Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο, Η ισλαμική τρομοκρατία του Σταύρου Λυγερού.


Η Ισλαµική τροµοκρατία είναι το πρώτο βιβλίο της “διλογίας” του Σταύρου Λυγερού που θα µπορούσε να έχει τίτλο “Η εκδίκηση του Ισλάµ” και θέµα τις συνέπειες της στρατηγικής των Αµερικανών για “αναµόρφωση” της Μέσης Ανατολής µέσω στρατιωτικών επεµβάσεων. Η πολιτική “ρευστοποίηση” της Μέσης Ανατολής, όµως, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Ο πρώτος “άνεµος” που ξεχύθηκε είναι η επέκταση και γενίκευση της ισλαµικής τροµοκρατίας, η οποία έχει εµφυτεύσει τον φόβο και έχει διασπείρει την ανασφάλεια στους Ευρωπαίους. Ο δεύτερος είναι η διόγκωση των προσφυγικών-µεταναστευτικών ροών µε αποκορύφωµα το τσουνάµι του 2015-2016. Οι δύο «άνεµοι» είναι πολύ διαφορετικοί µεταξύ τους, αλλά βιώνονται από την Ευρώπη ως παράλληλες κρίσεις που, σε συνδυασµό µε την οικονοµική κρίση, απειλούν µε αποδιάρθρωση το ενοποιητικό εγχείρηµα.

Το ναυάγιο της νεοσυντηρητικής στρατηγικής υποχρέωσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το “αυτοκρατορικό” όνειρο και να προσαρµοστούν στο αναδυόµενο πολυπολικό διεθνές σύστηµα. Αφενός αυτός ο ανταγωνισµός µεγάλων και περιφερειακών δυνάµεων, αφετέρου η ανοµολόγητη νεοψυχροπολεµική στάση της Δύσης άφησαν χώρο για την ταχύτατη ανάπτυξη και επέκταση του Ισλαµικού Κράτους.

Ο συγγραφέας αναλύει την ασυµβατότητα του ισλαµικού φονταµενταλισµού µε τις ανοικτές δυτικές κοινωνίες, την οποία τόσο αριστεροί όσο και µεταµοντέρνοι φιλελεύθεροι παρακάµπτουν µε εξόφθαλµο δογµατισµό. Το γεγονός ότι ο ισλαµικός φονταµενταλισµός λειτουργεί ως προθάλαµος και δεξαµενή στρατολόγησης για την ισλαµική τροµοκρατία µάς εξηγεί και το πώς γεννηµένοι στην Ευρώπη νεαροί µουσουλµάνοι µεταλλάσσονται σε τζιχαντιστές.


Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά σεμινάρια διεθνών σχέσεων και διεθνούς οικονομίας στην Ecole des Hautes Etudes στο Παρίσι. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Συνιδρυτής και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού “Τετράδια Πολιτικού Διαλόγου Έρευνας και Κριτικής”, το οποίο κυκλοφορεί από το 1980 (εκδόσεις Στοχαστής). Συγγραφέας των βιβλίων “Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα” (1977, 2 τόμοι, εκδόσεις Στοχαστής), “ΠΑΣΟΚ, το σύνδρομο του μεγάλου ασθενούς” (1990, εκδόσεις Στοχαστής), “Σκόπια, το αγκάθι της Βαλκανικής” (1992, εκδόσεις Λιβάνη), “Άνεμοι πολέμου στα Βαλκάνια” (1992, εκδόσεις Λιβάνη), “Κύπρος: Στα όρια του αφανισμού” (1993, εκδόσεις Λιβάνη), “Το παιχνίδι της εξουσίας” (1996, εκδόσεις Λιβάνη), “Εν ονόματι της Μακεδονίας: Ο διπλωματικός πόλεμος για το όνομα” (2008, εκδόσεις Λιβάνη) και “Σταυροφόροι χωρίς σταυρό: Ισλαμική τρομοκρατία, ΗΠΑ και νεοοθωμανισμός” (2010, εκδόσεις Λιβάνη). Επίσης, συγγραφέας δεκάδων μεγάλων άρθρων-μελετών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και για εσωτερικά πολιτικά θέματα. Έχει εργασθεί ως κοινοβουλευτικός συντάκτης (εφημερίδα Θεσσαλονίκη), ως πολιτικός-διπλωματικός σχολιαστής στα περιοδικά “Αντί”, “Άμυνα και Διπλωματία”, στις εφημερίδες “Ποντίκι”, “Ελευθεροτυπία”, “Πρώτη”, “Επικαιρότητα”, “Επενδυτής”, “Εξουσία”, “Αξία”, στους ραδιοσταθμούς Κανάλι 15, Σκάι, Αντένα, Πλάνετ και Κανάλι 1 του Πειραιά. Από το 1989 μέχρι και το 2012 εργαζόταν στην “Καθημερινή”. Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, στο περιοδικό Επίκαιρα και ως σχολιαστής στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.