Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο Η γυναίκα του άλλου μύθου του Σπύρου Συρόπουλου.

Ήθελε η Άλκηστη να επιστρέψει στον «πάνω κόσμο»;

Μπορούσε η Αγαύη να αλλάξει την τραγική της μοίρα;

Αγάπησε η Μήδεια τον Ιάσονα ή τον παντρεύτηκε για να εκδικηθεί το φόνο του του άνδρα που ποθούσε;

Πώς βίωσε η θεά Καλυψώ την απόρριψη της εξαιτίας μιας κοινής γυναίκας;

Απολάμβανε η Πηνελόπη την εξουσία που είχε όσο έλειπε ο Οδυσσέας;

Ήταν η Ισμήνη απλώς η «αδελφή της Αντιγόνης»;

Η Πενθεσίλεια αισθανόταν λειψή πριν ερωτευθεί;

Επτά γυναίκες που γνωρίσαμε από τη μυθολογία παίρνουν το λόγο και απαντούν σε ερωτήματα που οι «δικοί» τους δεν σκέφτηκαν να τους θέσουν. Διηγούνται μόνες τους τις ιστορίες τους: Λίγο διαφορετικές από  εκείνες που ξέραμε, αλλά πιο οικείες. Αισθήματα, ανασφάλειες, επιθυμίες, εντάσεις, ρόλοι που ο καθένας, ή η καθεμία, μπορεί να κατανοήσει και να μεταφράσει σε πρώτο πρόσωπο.

Γιατί, όπως τονίζει στον πρόλογο του ο Σπύρος Συρόπουλος, «ο μύθος είναι πράγμα ζωντανό. Και σαν κάθε ζωντανό έχει μια καρδιά που χτυπάει απαράλλαχτη, ενώ η μορφή του αλλάζει».

 

 

Η Άλκηστη θρηνεί γιατί η επιστροφή της στη ζωή ισοδυναμεί με καταδίκη στην αφάνεια του ρόλου της συζύγου. Η Αγαύη αισθάνεται περιττή επειδή γερνά. Η Μήδεια θυμάται τον εραστή της, τον Δράκο. Η Καλυψώ  βιώνει την αθανασία σαν καταδίκη στη μοναξιά. Η Πενθεσίλεια αλλάζει τη ζωή της  και τη χάνει εξαιτίας του έρωτα. Η Ισμήνη ζηλεύει τη μικρή αδελφή της, την Αντιγόνη. Η Πηνελόπη ανακαλύπτει και αναδεικνύει τις ικανότητες της όταν ο άνδρας της φεύγει από κοντά της.

Η αιώνια Γυναίκα, σε διάφορους ρόλους, μορφές και εκφράσεις, που δεν είναι αρχαίες αλλά διαχρονικές και τις ανακαλύπτουμε μέσα σε κάθε γυναίκα ενός άλλου μύθου.