Οι Encardia συναντούν τις Πλειάδες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια «μουσικο-κινητική» διαδρομή από τις εκστατικές μουσικές των Ελλήνων της Απουλίας και της Καλαβρίας του ιταλικού Νότου μέχρι την ασύλληπτη πολυφωνία της Ηπείρου και των Βαλκανίων, με άξονα τον αρχέγονο γυναικείο πόθο και πόνο, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014.

Η εκστατική ταραντέλα των Encardia συναντά την απαράμιλλη πολυφωνία των Πλειάδων στη διάρκεια μιας διαδραστικής παράστασης με άξονα τον αρχέγονο γυναικείο πόθο και πόνο. Μιας «μουσικο-κινητικής» διαδρομής από τα παράλια της Νότιας Ιταλίας μέχρι τα βουνά της Ηπείρου και των Βαλκανίων που θα διαγράψουν 14 συντελεστές (10 γυναίκες και 4 άντρες) επί σκηνής, καταδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι η λαϊκή μουσική και ο πολιτισμός, τουλάχιστον μέσα στα μεσογειακά μας όρια, δεν έχουν στεγανά και φέρνουν όλους τους ανθρώπους κοντά, μέσα απ’τους ίδιους καημούς και τις ίδιες χαρές της ζωής…

Ο λόγος για τις «Γυναίκες… της πέτρας». Της εκρηκτικής συνεύρεσης των δύο ξεχωριστών σχημάτων της world μουσικής που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων παρουσίας των Encardia στο ελληνικό μουσικό τοπίο.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια αυτής της μοναδικής «έθνικ» παράστασης που μέσα από τα τραγούδια, τους χορούς, την κίνηση, τα εικαστικά φώτα και τις προβολές video παντρεύει το παλιό με το καινούριο αλλά και παραδόσεις με πολλά κοινά αλλά και διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους, έχει ο Χάρης Πεχλιβανίδης. Η Ιωάννα Μήτσικα υπογράφει τη χορογραφία και την επιμέλεια κίνησης, ο Στάθης Μήτσιος το εικονικό περιβάλλον, τους φωτισμούς και το video mapping ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.  Τεχνικός ήχου: Πασχάλης Κολέντσης. Συντονισμός και επιμέλεια παραγωγής: Θράσος Ειρήνης.

Η παράσταση «Γυναίκες… της πέτρας» εντάσσεται στο πλαίσιο της Kύκλου Jazz & World Music.

Η Encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολεκτίβα που στο ενεργητικό της μετρά πολλές συνεργασίες με επιφανείς καλλιτέχνες της κατωϊταλικής μουσικής (G. Avantaggiato, R. Licci, C. Villani, E. Castagna. D. Durante, Ghetonia κ.ά.) όπως και με σπουδαίους έλληνες καλλιτέχνες, θα μας ταξιδέψει μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Σαλέντο κι όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους.

Μέσα από παραδοσιακά τραγούδια της Κάτω Ιταλίας (όπως τα Fimmene fimmene, Gargano, Αgapiso, Pizzica di Torchiarolo και Pizzica di Aradeo), κομμάτια βασισμένα σε στίχους grico και ντυμένα με τη δική τους μουσική (Nifta Maiou, Oria mou fainesai, Santu Paulu Nuovo), άλλα ολότελα δικά τους, γραμμένα στο ύφος της γρεκάνικης μουσικής (Santu Paulu, Το νανούρισμα της αράχνης, Μπαρμπαρόσα, Miterra) όπως και τα Andra mou Pai (σε στίχους και μουσική του Franco Corliano), Is oriamu (σε γκρεκάνικους στίχους και μουσική S. Cotardo)
και Tarantola (σε στίχους Κ. Μουζάκη και μουσική Encardia).

Αλλά και παραδοσιακά σεφαραδίτικα κομμάτια (Ya salio και Los Guisados de Berenjenas) για τα οποία οι έξι ερμηνευτές-μουσικοί και οι δυο χορεύτριες των Encardia (Βαγγέλης Παπαγεωργίου-ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι, Μιχάλης Κονταξάκης-κιθάρα, τραγούδι, Αναστασία Δουλφή-τραγούδι, Ναταλία Κωτσάνη-τραγούδι, κιθάρα, κρουστά, Δημήτρης Τσεκούρας-κοντραμπάσο, τραγούδι, Κώστας Κωνσταντάτος-κρουστά, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι, Γιάννα Χαμαλέλη και Κωνσταντίνα Καλκάνη χορός) θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις Πλειάδες που αναβιώνουν την ηπειρωτική πολυφωνική παράδοση αναζητώντας ταυτόχρονα κι άλλες μορφές πολυφωνίας στα Βαλκάνια.

Απ’ το εξαίσιο 6μελές γυναικείο φωνητικό σύνολο – που συναποτελούν οι Βασούλα Δελλή, Δέσποινα Καλπενίδου, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα και Ρούλα Τσέρνου – θα ακούσουμε παραδοσιακά ηπειρώτικα (Γιάννη μου το μαντήλι σου, Σε πολλές χαρές που πήγα, Μόλις κοιμηθεί το κύμα, Τι κακό ‘καμα ο καημένος, Αλησμονώ και χαίρομαι, Δεροπολίτισσα) αλλά και αντίστοιχα τραγούδια από την Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων όπως τα Μάνα αργυρό κλωντήρι (Χαλκιδική), Το Μαργούδι (Θράκη), Σάββατο βράδυ (Κάρπαθος), Πάρθεν η Ρωμανία (Πόντος), τα Ergen dedo και De voiko από τη Βουλγαρία και το σλαβόφωνο Domakine.

Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας (με τις ταραντέλες, τα ερωτικά και κοινωνικού περιεχομένου τραγούδια), οι Εncardia αποτελούν την εποχή αυτή ένα από τα πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα – στη χώρα μας και διεθνώς- ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004 για να διαγράψει μία ζηλευτή μέχρι σήμερα πορεία που περιλαμβάνει σχεδόν 500 ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αλγερία, την Ελβετία και την Κύπρο αλλά κυρίως στην ίδια την Ιταλία, καθώς και 5 εξαιρετικά επιτυχημένους δίσκους. Πολλές είναι οι συνεργασίες τους με επιφανείς καλλιτέχνες της κατωιταλικής μουσικής όπως οι G. Avantaggiato (το 2008 στο μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ «La note della Taranta» με παρουσία 120.000 θεατών), R. Licci, C. Villani, E. Castagna, D. Durante και τα συγκροτήματα Ghetonia, Mala lingua, Mala agapi, Canzoniere Grecanico Salentino κ.ά. αλλά και με σπουδαίους έλληνες καλλιτέχνες (Α. Μπακιρτζής, Ν. Πορτοκάλογλου, Φ. Δεληβοριάς, Α. Ιωαννίδης, Ν. Ξυδάκης, Κ. Θωμαίδης, Β. Λέκκας, Χ. Τσιαμούλης, ο ηθοποιός Η. Λογοθέτης κ.ά.). Το Μάρτιο του 2012, η ταινία του Άγγελου Κοβότσου «Εncardia-Η πέτρα που χορεύει» και θέμα το οδοιπορικό του γκρουπ στις περιοχές των Ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κι από το Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε να προβάλλεται σε ξένα φεστιβάλ αλλά και στις κινηματογραφικές αίθουσες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάιο του 2006 και ξεκίνησε το ταξίδι του στο ελληνικό μουσικό στερέωμα με αφετηρία την αγάπη για το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδισμα. Με σημαντική εμπειρία στη μελέτη και την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τα μέλη του συνόλου έχουν πραγματοποιήσει σειρά εμφανίσεων, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως Πλειάδες, μελετούν, πειραματίζονται και συνεργάζονται με σύγχρονους καλλιτέχνες (Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Σωτηρίου, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Στεφανία Παπαμιχαήλ, Κώστας Βόμβολος, Κώστας Θεοδώρου, Κώστας Χανής και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Αναστάσης Βασιλειάδης, Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου, Rotting Christ κ.ά.) διερευνώντας τη δημιουργική σύζευξη της προφορικής πολυφωνικής φωνητικής παράδοσης με νεωτερικούς τρόπους μουσικής έκφρασης. Τον Σεπτέμβριο του 2009 εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη 14η Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Πραγματοποίησαν σειρά συναυλιών και παραστάσεων στη Βόρεια Ελλάδα ενώ το καλοκαίρι του 2012 υλοποίησαν με επιτυχία το συναυλιακό πρόγραμμα  «Μένουμε Ιόνια». Τον Δεκέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο τους cd με τίτλο «Περιπλανώμενες Πλειάδες».