Ο μουσικός Γιώργος Μπάιλας συμμετέχει φέτος σε ένα νέο φεστιβάλ, που παρουσιάζει τους δημιουργούς της περιφέρειας και το έργο τους στην παραδοσιακή μουσική. Ως δημιουργός της περιφέρειας κι αυτός, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Σύρο, μας μιλάει για την ελληνική μουσική και τη δική του συνεισφορά σε αυτή.

Συνέντευξη στη Μαρία Κωφίδου

Culturenow: Ποια ήταν η πρώτη επαφή σας με τη μουσική;

Γιώργος Μπάιλας: Η αιτία ήταν ο πατέρας μου ο οποίος έπαιζε μπουζούκι. Θυμάμαι πως τα μεσημέρια καθόμασταν με όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι και κάποιες φορές ο πατέρας μου έπαιζε μουσική. Έτσι όταν ο αδερφός μου ήταν ναυτικός του ζήτησα να μου φέρει μία κιθάρα σε ηλικία 12 ετών. Ένιωθα πως η κιθάρα μου ταίριαζε περισσότερο σαν μουσικό όργανο.

C. N.: Στιχουργός, συνθέτης, ερμηνευτής. Δημιουργική και ανήσυχη φύση. Απο που αντλείτε έμπνευση και δύναμη; Γιατί επιλέξατε να παραμείνετε στη Σύρα σε ό,τι αφορά στην πορεία σας και τις ενδεχόμενες ευκαιρίες στη καλλιτεχνική σας καριέρα. Τι σας κρατάει στον τόπο σας;  

Γ. Μ.: Αυτό αφορά τον εσωτερικό μου κόσμο. Η αγάπη μου για τη θάλασσα και για το νησί ήταν ο βασικός λόγος να κρατηθώ σε αυτόν τον τόπο. Το νησί μου, η θάλασσα και το περιβάλλον αυτό, στέκονται πάντα ως αφορμές για να δημιουργώ.

C. N.: Δε σας δημιουργήθηκε ποτέ η επιθυμία να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην Αθήνα, που καλώς ή κακώς θεωρείται το κέντρο των εξελίξεων;

Γ. Μ.: Δεν αισθάνθηκα αυτή την επιθυμία καθώς τη μουσική τη θεώρησα πολύ δικό μου, προσωπικό κομμάτι. Δεν με ενδιέφερε η δημοσιότητα.

C. N.: Υπάρχουν δυσκολίες για έναν καλλιτέχνη που ζει και δημιουργεί στην περιφέρεια σχετικά με την επικοινωνία του έργου;

Γ. Μ.: Υπάρχουν δυσκολίες για έναν άνθρωπο που δημιουργεί στην περιφέρεια γιατί ο αριθμός του κοινού που απευθύνεται είναι μικρός, ενώ σε μεγαλύτερες πόλεις είναι σαφώς μεγαλύτερος. Η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ικανοποιητική γιατί όταν μου δινόταν η ευκαιρία να παίζω τις δημιουργίες μου σε κοινό εκτός του τόπου μου, υπήρχε πάντοτε θετική ανταπόκριση.

C. N.: Αν σας απέδιδαν τον χαρακτηρισμό “αντισταρ” ή “ποιοτικός” τι θα απαντούσατε;

Γ. Μ.: Ο χαρακτηρισμός «αντιστάρ» δεν με αγγίζει. Ο χαρακτηρισμός «ποιοτικός» με εκφράζει γιατί όταν δημιουργώ μουσικές συνθέσεις και γράφω στίχους καταθέτω την ψυχή μου.

C. N.: Ποια πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η επόμενη μέρα στη μουσική βιομηχανία; Και πως κρίνετε το σήμερα;

Γ. Μ.: Βλέποντας το «σήμερα», φοβάμαι την επόμενη ημέρα.

C. N.: Η ελληνική παραδοσιακή μουσική τυγχάνει της αναγνώρισης που της πρέπει;

Γ. Μ.: Η ελληνική παραδοσιακή μουσική προσωπικά για εμένα είναι η βάση της σωστής αληθινής ποιοτικής μουσικής και γι αυτό έγραψα και νησιώτικα τραγούδια με παραδοσιακά όργανα. Πιστεύω πως τυγχάνει της αναγνώρισης που της πρέπει και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ο κόσμος ανταποκρίνεται όποτε ακούει αυτά τα τραγούδια.

C. N.: Η μουσική παραμένει ένα “όπλο” στα χέρια των δημιουργών να εμφυσήσουν την ελπίδα και να αφυπνίσουν το κοινό;

Γ. Μ.: Πράγματι η μουσική αποτελεί ένα πολιτισμένο ειρηνικό όπλο που οι δημιουργοί χρησιμοποιώντας το μπορούν να στέλνουν ειρηνικά πολιτικά κοινωνικά μηνύματα και μπορούν να κρατούν ζωντανή κάθε ελπίδα.

C. N. Ποια είναι τα μελλοντικά καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Γ. Μ.: Τα μελλοντικά καλλιτεχνικά μου σχέδια είναι να μείνω ως έχω. Και τι εννοώ με αυτό; Παίρνοντας ερεθίσματα από την καθημερινότητα και τη ζωή να φτιάχνω θέματα που θα αποτελούν αιτίες να στιχουργώ και να συνθέτω τραγούδια.

Info: Ο Γιώργος Μπάιλας είναι γεννημένος στη Σύρα από γονείς βέρους κυκλαδίτες. Η μητέρα του κατάγεται από τη Σίφνο και ο πατέρας του από τη Σαντορίνη. Μεγάλωσε στη Σύρα η οποία τον κράτησε μέχρι σήμερα κοντά της. Η αγάπη του για τη θάλασσα και τη μουσική μεγάλη. Αρνήθηκε κάθε ευκαιρία καλλιτεχνική η οποία θα τον ανάγκαζε να είναι μακριά από τον τόπο του. Η πρώτη του προσωπική δουλειά ήταν το 1988 με ρεμπέτικα τραγούδια σε δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία ενώ όμοια ήταν και η δέυτερη μουσική του προσπάθεια σε δική του μουσική και στίχους. Η Τρίτη προσωπική δουλειά το 2002 αφορούσε σε μπαλάντες και νησιώτικα τραγούδια που είχαν θέμα τη θάλασσα σε μουσική και στίχους πάλι δικούς του και ο δίσκος που περιελάμβανε αυτές τις δημιουργίες πήρε το όνομα «Σύρα κυρά Θαλασσινή».

Ο Γιώργος Μπάιλας συμμετείχε σε πολλές συναυλίες μόνος του αλλά και με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες. Μουσικές του συνθέσεις μελοποιήθηκαν από τη φιλαρμονική ορχήστρα της Σύρου και παίχτηκαν με άλλα έργα μεγάλων μουσικοσυνθετών όπως του Χατζιδάκη και του Θεοδωράκη.

Στη Σύρα γνωστός, καθώς αυτός πρώτος τραγούδησε και γνώρισε ποιοτικά πολιτικά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια.

Η μουσική του φύση βρίσκει διέξοδο καθώς εξακολουθεί ως σήμερα να γράφει στίχους και μουσική.