Το About παρουσιάζει το ρεσιτάλ πιάνου του Γιώργου Κωνσταντίνου «Via Crucis ή μουσική για τα πέντε …

στάδια του πένθους» το Σάββατο 26 & την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013, στις 20.30.

Πέντε μουσικές ενότητες αντανακλούν τα πέντε στάδια του πένθους όπως τα ανέδειξε η ψυχολόγος Kübler-Ross: Άρνηση, Θυμός, Διαπραγμάτευση, Θλίψη, Αποδοχή. Με τα έργα τριών μεγάλων Ούγγρων συνθετών των Ferenc Liszt, Gyorgy Ligeti και Gyorgy Kurtag κι ενός Έλληνα, του Γιώργου Κουμεντάκη, ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου αφηγείται την άλλοτε ήρεμη, άλλοτε σπαραχτική κι άλλοτε θυελλώδη ψυχική διαδρομή.
Την ραχοκοκαλιά του προγράμματος αποτελούν αποσπάσματα από το έργο “Via Crucis” (ο δρόμος του Χριστού προς τον σταυρό) του Liszt ως μια αλληγορία του ψυχικού Γολγοθά τον οποίο διανύει κάθε άνθρωπος κουβαλώντας το δικό του σταυρό. Η απόλυτα λιτή γραφή και εσωστρεφής έκφραση, στα κομμάτια αυτά του Liszt έρχεται σε αντίθεση με τις σπουδές του Ligeti στις οποίες κορυφώνεται η πυκνότητα και η ένταση. Τέλος, οι μικρές μουσικές οάσεις γαλήνης του Kurtag αποτελούν το αντίδοτο για την οδύνη που μας περιβάλλει.

Γιώργος Κωνσταντίνου
http://www.gkonstantinou-pianist.com

Ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου μοιράζει το χρόνο του σε Ελλάδα και εξωτερικό διδάσκοντας και ερμηνεύοντας έργα, κυρίως, του ρομαντικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Την πρώτη ουσιαστική μουσική καθοδήγηση την οφείλει στον Ρώσο πιανίστα και παιδαγωγό, Alexei Miroshnikov. Αργότερα, σπουδάζοντας στην Βουδαπέστη με καθηγητές, όπως ο Ferenc Rados και ο Andras Kemenes, και δεχόμενος εντελώς διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα συνέχισε να διαμορφώνει τη δική του μουσική προσωπικότητα, ένα αμάλγαμα όλων αυτών των επιρροών καθώς φυσικά και της ελληνικής του ταυτότητας. Έκτοτε θεωρεί καθήκον του να προβάλλει ερμηνεύοντας και διδάσκοντας τη μουσική των Ελλήνων συνθετών του εικοστού αιώνα όπως των Σκαλκώτα, Σισιλιάνο, Κουμεντάκη, καθώς και τα σπουδαία έργα της ουγγρικής και ρωσικής πιανιστικής φιλολογίας από τον Liszt και τον Scriabin έως τον Ligeti, τον Kurtag και τον Schedrin.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1978 και προερχόμενος από μια οικογένεια καλλιτεχνών (ο πατέρας του ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνου και ο παππούς του ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ηθοποιός και τενόρος στην οπερέτα) έδειξε από νωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση των τεχνών δημιουργώντας παραστάσεις που συνδυάζουν τη μουσική, τον λόγο και την εικόνα.

Το 1993 βραβεύτηκε με το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στο διαγωνισμό πιάνου της Χ.Ο.Ν. (Χορωδία και Ορχήστρα Νέων) και λίγο αργότερα πήρε το δίπλωμα του από το Εθνικό Ωδείο με «αριστείο εξαιρετικής ιδιοφυίας». Το 1996 έγινε δεκτός στην Ακαδημία Liszt Ferenc της Βουδαπέστης όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 2003 αποκτώντας δίπλωμα «Masters with Honors» στην ερμηνεία και στην παιδαγωγική. Κατά την διάρκεια των σπουδών του, το 2002, κέρδισε το δεύτερο πανευρωπαϊκό βραβείο στον διαγωνισμό Regio Callabria στην Ιταλία.
Έκτοτε περιοδεύει συχνά στο εξωτερικό δίνοντας ρεσιτάλ και συμπράττοντας με σημαντικούς μουσικούς και ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου, η Ορχήστρα Δωματίου της Αγίας Πετρούπολής, η MAV της Βουδαπέστης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Τιμισοάρα κ.α. Έχει, επίσης, δώσει ρεσιτάλ σε σημαντικές αίθουσες σε πόλεις μεταξύ άλλων στη Ρώμη, στη Βενετία, στο Βουκουρέστι, στα Τίρανα, στην Πράγα, στην Οξφόρδη.

Έργα των F. Liszt, G. Ligeti, G. Kurtag & Γ. Κουμεντάκη