Ένας φόρος τιμής στον ποιητή Γιώργο Φιλιππίδη είναι το έργο «Γιώργος Φιλιππίδης», το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Δημήτρη Μπίτου, στο Από Μηχανής Θέατρο, για λίγες μόνο παραστάσεις. – ΑΚΥΡΩΣΗ

Νεαρός ποιητής και φοιτητής της Θεατρολογίας Αθήνας, ο Γιώργος Φιλιππίδης,  αυτοκτονεί επεισοδιακά στο σπίτι του στο Παγκράτι. Ήταν 20 χρόνων. 
Ένα χρόνο μετά, οι εκδόσεις Καστανιώτη, εκδίδουν τα ποιήματά του με τον    τίτλο ‘Γαλάζια Μηχανή». Την έκδοση προλογίζουν ο Νάσος Βαγενάς και ο Γιώργος Χειμωνάς.

Προφτάσετε να ζήσετε… Αυτή είναι η κραυγή που διατρέχει όλο το έργο του 20χρονου Γιώργου Φιλιππίδη. Ποίηση ή ζωντανός αποχαιρετισμός, ζωή σα ποίημα μια ερωτική προπαγάνδα, μια ψιθυριστή λούπα διατρέχει το έργο του νεαρού ποιητή ως ερώτημα.. πόσο εύθραυστη είναι η ομορφιά και που είναι η ζωή που μας αξίζει;

«Έχω να πω τόσα πολλά, κι όμως ξέρω πως δεν θα καταφέρω να πω τίποτα. Φοβάμαι ότι η μοναξιά είναι πιο κοφτερή ανάμεσα στους γνωστούς, μέσα στην οικειότητα των προσώπων και των δρόμων.»

Γ.Φ.



Γιώργος Φιλιππίδης (1977-1997)

«Ο Γιώργος Φιλιππίδης δεν υπάρχει πια… Η ποιότητα των στίχων του υπερβαίνει τη συνήθη ποιότητα των στίχων που γράφουν οι εικοσάχρονοι… Ήταν ένας νέος με συγγραφικό ταλέντο, με αξιοθαύμαστες διανοητικές ικανότητες και έμφυτη αίσθηση της γλώσσας- στοιχεία που εκδηλώθηκαν από πολύ νωρίς, όπως δείχνουν τα κείμενα που έγραφε σε παιδική ακόμα ηλικία…Οι παρεμβάσεις του στις παραδόσεις μου- στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών- ξεχώριζαν από εκείνες των άλλων φοιτητών και για τη «λοξή» ευστοχία των διατυπώσεών του: λοξή με την έννοια της αποκλίνουσας τοποθέτησης, η οποία, ενώ ήταν εντελώς προσωπική, γινόταν σχεδόν πειστική με τα ισχυρά- στο θεωρητικό επίπεδο- επιχειρήματά της. Θα έλεγα πως ο Γιώργος Φιλιππίδης έτρεφε προς τη ζωή τα αισθήματα που τρέφει ένας αναρχικός για το πολιτικό καθεστώς της χώρας του. Γι’ αυτό και η σύγκρουση μαζί της, που ήταν αναπόφευκτη, έγινε με τρόπο ανάλογο μιας τρομοκρατικής πράξης…Τα ποιήματά του τα διαποτίζει ένα φως με τη μορφή μιας υπόγειας έντασης, η οποία, σε όσους δεν γνωρίζουν τη βιογραφία του ανθρώπου που τα έγραψε (αλλά βέβαια και σε όσους τη γνωρίζουν), γίνεται αισθητή ως μια οντολογικής φύσεως αναζήτηση, που τελείται στο πεδίο ενός συναισθήματος που συγχωνεύει την επιθυμία εξόδου από τη ζωή με το φόβο αυτής της επιθυμίας».

Νάσος Βαγενάς

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενα: Γιώργος Φιλιππίδης

Σκηνοθεσία -Ερμηνεία: Δημήτρης Μπίτος

Σκηνική επιμέλεια: Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ

Φωτισμοί: Αλέκος Aναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Δράκου

Διάρκεια: 70 λεπτά

Συμπαραγωγή Εταιρείας Θεάτρου Συν-Επί με την Εταιρεία Θεάτρου ΑΣΙΠΚΑ