Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η  γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Στεφανάκι με τίτλο

«Ζωγραφίζοντας το λόγο», την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010.

Ο ζωγράφος και χαράκτης παρουσιάζει την καινούρια ενότητα  έργων του, δουλειά των τελευταίων τριών χρόνων. Τα έργα επιχειρούν μια συνομιλία με την ποιητική συλλογή του Διονύση Παπακώστα, «Ο Πελαργός και ο Ερμής» των εκδόσεων Πλέθρον.

Η ζωγραφική του Γιάννη Στεφανάκι δεν εικονογραφεί το λογοτεχνικό έργο, αλλά κρατώντας τις δικές του εικαστικές αναζητήσεις κατορθώνει να έχει ένα δημιουργικό διάλογο με το συγγραφέα. Ο καλλιτέχνης, εκδίδει καλαίσθητα και παρεμβατικά περιοδικά τέχνης και συλλεκτικές εκδόσεις πάνω σε ποίηση ελλήνων ποιητών ή δικές του ξυλογραφίες. Αυτή τη φορά με αφορμή ένα λογοτεχνικό βιβλίο εμπνέεται μια ατομική έκθεση.

Λιτός και αφαιρετικός, κρατάει τα απαραίτητα στοιχεία, εκείνα που θα τον οδηγήσουν στην συνέχεια να κάνει έργα  με καθαρά πλαστικά  μέσα, αποφεύγοντας  μια  εικονογραφική προσέγγιση στο θέμα του βιβλίου. Ο  Στεφανάκις  «παίζει» με κάποια στοιχεία που τον ακολουθούν τα τελευταία χρόνια –ένα δεμένο σύννεφο, ένα  μισοφέγγαρο, μια σκάλα, ένα καρφί, τη βροχή και τη μπάλα–  δοσμένα τις περισσότερες φορές με έντονα ρεαλιστική διάθεση. Τα στοιχεία δένουν αρμονικά με μια ιδιότυπη προοπτική και εξπρεσιονιστική διάθεση.

Με ελεύθερη γραφή επιχειρεί να δώσει εκφραστικότητα μέσα από το ελάχιστο, αλλά και να υποδηλώσει την ανθρώπινη ύπαρξη σαν μια σκιά, που όμως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, κορυφώνοντας έτσι τη σχεδιαστική διάσταση της φιγούρας.

Ο Γιάννης Στεφανάκις γεννήθηκε στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης το 1951. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Ζωγραφική, Χαρακτική, Αγιογραφία καθώς και Τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία. Από το 1989 εκδίδει το περιοδικό για το λόγο και τα εικαστικά: Νέο Επίπεδο και από το 2003 το συλλεκτικό περιοδικό: Τεχνοπαίγνιον. Έχει διοργανώσει το πρώτο πανελλήνιο φεστιβάλ κόμικς το 1994, σεμινάρια χαρακτικής και έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους και λογοτεχνικά περιοδικά. Έργα του βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.