Στην τρίτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Elika, o Βαγγέλης Γκόκας παρουσιάζει από την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 μια ενότητα έργων μέσα από την οποία συνεχίζει την έρευνά του πάνω στον διάλογο μεταξύ της ζωγραφικής πράξης, στην απόπειρά της να αποτυπώσει και να ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω του, και τον ίδιο αυτό περιβάλλοντα κόσμο από τον οποίο αντλεί εμμονικά τη θεματολογία του.

Οι αγωνίες παραμένουν οι ίδιες και αυτή η τρίτη έκθεση είναι μία συνέχεια, και ένας διάλογος με τις δύο προηγούμενες. Κάποια θέματα επαναλαμβάνονται αλλά η τεχνική είναι διαφορετική. Εκεί φαίνεται και η πάλη του καλλιτέχνη σε σχέση με το ίδιο το αντικείμενο της ζωγραφικής και την κατεύθυνσή της σήμερα, καθώς και την αποτύπωση της εικόνας. Εικόνες της καθημερινότητας -αντικείμενα, τοπία, σώματα και πρόσωπα- εξετάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη στη σύγχρονη κοινωνία. Είτε πρόκειται για το πορτρέτο ενός αγοριού, ένα καράβι που βυθίζεται, ένα νυστέρι που κόβει, ένα παπούτσι, την άκρη ενός μαξιλαριού, είτε για ένα τοπίο, οι εικόνες του Γκόκα είναι μισές, κερματισμένες, καλώντας συχνά τον θεατή να τις ολοκληρώσει νοητά ο ίδιος. Η ιδιότητά τους αυτή προσδίδει τόσο στην αίσθηση καθολικότητας που αποπνέουν όσο και στον αινιγματικό χαρακτήρα των έργων, που είναι την ίδια στιγμή βαθιά προσωπικά, έργα ευαίσθητα και ταυτόχρονα σκληρά, μελαγχολικά, ρομαντικά και την ίδια στιγμή απόμακρα.  

Βιογραφικό

O Βαγγέλης Γκόκας  γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσ/νίκης (1988-1994), στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2007). Απέσπασε υποτροφία της Ισπανικής κυβέρνησης για διδακτορικές σπουδές και την υποτροφία του Ι.Κ.Υ για μεταπτυχιακές σπουδές. Παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές (Elika Gallery 2010, 2012, γκαλερί Tint 2008, Batagianni Gallery, Stigma) και ομαδικές εκθέσεις (Πινακοθήκη Κοσόβου 2012, Μπιενάλε της Αθήνας 2011, ΕΜΣΤ, Μουσείο Μπενάκη, κλπ). Από το 2011 είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών Ιωαννίνων. Έργα του βρίσκονται στο μουσείο Van Abbe, σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.