Tο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Για τα Παιδιά όλης της γης» που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θεατροποιημένα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ξεκινά την Πέμπτη 5/11/2015.

Πρόκειται για ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ελπίδας που αφορά στη φτώχεια, την ανέχεια και τα προβλήματα των παιδιών όλης της Γης, στο πέρασμα των δύσκολων καιρών μας, με αφορμή το διήγημα του Hans Christian Andersen «To κορίτσι με τα σπίρτα», σε σύλληψη – σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη.

Έναρξη Προγράμματος: 5 Νοεμβρίου 2015
Διάρκεια: 45 λεπτά

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρεται στα σχολεία με την υποστήριξη των Δήμων.

Δύο λόγια για το έργο

Έξι πλούσιοι φίλοι που έχουν καιρό να τα πούνε κλείνουν συνάντηση για να βρεθούν στο σπίτι του ενός παραμονή πρωτοχρονιάς. Μέσα στη χαρούμενη ατμόσφαιρα της βραδιάς, ακριβώς απέναντι τους, έξω από το μεγάλο ισόγειο τζάμι του σπιτιού, βρίσκεται το κορίτσι με τα σπίρτα. Εκεί λοιπόν μπροστά στα μάτια τους διαδραματίζεται όλη η ιστορία της ταλαιπωρημένης μικρής και η προσπάθειά της για επιβίωση. Όταν οι καλεσμένοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, τα γέλια και τα τραγούδια διακόπτονται απότομα…Θα επηρεάσει το γεγονός αυτό τη ζωή τους και πόσο;

Οι παραστάσεις – παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη αλλαγή στη διάταξη της αίθουσας και απευθύνονται σε μαθητές 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού και 1ης και 2ας τάξης του Γυμνασίου.

Συντελεστές της παράστασης

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
Διαμόρφωση κειμένων: Νίκος Βουδούρης
Eπιμέλεια κειμένων: Μαρία Καραμήτρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Σαρόγλου

Παίζουν: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Παντελής Καλπάκογλου, Λευτέρης Λιθαρής, , Χρίστος Νταρακτσής, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Τσιακμάκης.

Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής παρουσιάσεων: Ανδρώνη Αθανασία

Τους διαλόγους και μεγάλο αριθμό των κειμένων της παράστασης έγραψαν οι ηθοποιοί: Βασίλης Ισσόπουλος, Ειρήνη Καζάκου, Παντελής Καλπάκογλου, Μαρία Καραμήτρη, Λευτέρης Λιθαρής, Δέσποινα Σαρόγλου.

Το κείμενο για τον μικρό Αγιγιομπάμπα ο Μπάμπης Ματεντζίδης. Το κείμενο για τον μικρό Σαμουράι ο Γρηγόρης Τίλδης.

Λόγω της αυξημένης συμμετοχής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιεί μια επίσκεψη σε κάθε σχολείο που ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό σχολείων. Επιπρόσθετα η υλοποίηση του προγράμματος θα δώσει προτεραιότητα σε σχολεία που το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί στο παρελθόν. O αριθμός των παρουσιάσεων για κάθε σχολείο αφορά τρείς διδακτικές ώρες ανά σχολική τάξη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Unicef.