Ο Ιωάννης Γούσιας και ο Αθανάσιος Δρίτσας αποτελούν δύο λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που ακολούθησαν το πάθος τους και αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους σε εργαστήρια, έρευνες και μελέτες…

Από την Κατερίνα Ηλιάκη

Σημειώνοντας ο καθένας μία διαφορετική αλλά σπουδαία πορεία, κατάφεραν να βρουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των μέχρι τώρα δεδομένων, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο. Μέσα από την προσωπική τους διαδρομή, τους ατομικούς τους αγώνες και το πείσμα τους στην «ιδέα», οι άνθρωποι αυτοί «παλεύουν» με την ευφυΐα τους μέχρι να αγγίξουν το όραμά τους.

Το έργο τους μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε σε ένα ακόμη καθηλωτικό επεισόδιο της σειράς «Φάροι» που προβάλλεται από το COSMOTE HISTORY και έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον μας μέσα από τους εμπνευσμένους λόγους των πρωταγωνιστών της καθημερινότητας που παρουσιάζει. Κάθε φορά, στη σειρά ντοκιμαντέρ, ανακαλύπτουμε δύο νέες ιστορίες που μας δίνουν ελπίδα και μας ενθαρρύνουν να αναζητήσουμε αυτά που μας «γεμίζουν» και μας ολοκληρώνουν. Ποιο είναι το όνειρο των πρωταγωνιστών του όγδοου επεισοδίου;

Ιωάννης Γούσιας: Ο επιστήμονας που ασχολείται με τη μοντελοποίηση και τη χαρτογράφηση του βρεφικού και παιδικού εγκεφάλου

O Αλβέρτος, ο μικρός αδερφός του Ιωάννη Γούσια αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον νευροεπιστήμονα. Γεννήθηκε πρόωρα, δεν οξυγονώθηκε ο εγκέφαλός του και παρουσιάζει νοητική υστέρηση. Το γεγονός αυτό ώθησε τον Ιωάννη Γούσια να εργαστεί σκληρά, με σκοπό να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το έργο του είναι εντυπωσιακό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη από το 2007, όταν ήταν μόλις 27 χρονών, κατάφερε να αποσπάσει μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις και να αναγνωριστεί διεθνώς ως ιδιοφυΐα της δεκαετίας. Δύο χρόνια αργότερα, έλαβε μία ακόμη αναγνώριση, το βραβείο Νομπελίνι, το μικρό Νόμπελ για νέους επιστήμονες.

Παρόλα αυτά, ο δημιουργικός και πολυπράγμων επιστήμονας δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται σκληρά και με πάθος για το επάγγελμά του. Σήμερα, είναι ερευνητικός συνεργάτης στο Imperial College με αντικείμενο τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου.

Ο Αθανάσιος Δρίτσας δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς μουσική…

Έχουν θεραπευτική αξία οι μελωδίες του Μότσαρτ; Μπορεί κάποιοι να χαμογελούσαν ειρωνικά, όταν για πρώτη φορά το 1997, ο καρδιολόγος ΑθανάσιοςΔρίτσας έμπαινε στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Ωνασείου με ένα κασετοφωνάκι παίζοντας Μότσαρτ στους ασθενείς… Η πραγματικότητα, όμως, τους διέψευσε.

Σήμερα, ο Αθανάσιος Δρίτσας θεωρείται πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής, ως θεραπευτικό μέσο στους ασθενείς. Οι ιδιότητές του είναι πολλές: Συνθέτης, δεινός πιανίστας, καρδιολόγος και συγγραφέας…

Περισσότερα για τη ζωή και το έργο των πρωταγωνιστών θα μάθουμε από τους ίδιους στο νέο επεισόδιο των Φάρων που θα προβληθεί την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 23:00!