Είναι δαιμόνιος, μικροσκοπικός, αναιδέστατος και συχνά αινιγματικός και σπιρτόζος. Το όνομά του αληθινός γλωσσοδέτης… Το λαϊκό παραμύθι με πρωταγωνιστές κούκλες – μαρότες κάθε Κυριακή ανεβαίνει στη νέα μεγάλη σκηνή κουκλοθέατρου στο Εργαστήρι Μαιρηβή.

Η ιστορία του Φαουστουπής, που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Ρουμπελστίλτσκιν, χάνεται στα 1808, όταν τυχαία το ανακάλυψαν και το προσθέσανε στη συλλογή τους οι θρυλικοί παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ.

Η προσπάθεια της κόρης του μυλωνά που πρέπει να κάνει το άχυρο χρυσάφι (!), δουλεύτηκε εντατικά από τους αδελφούς Γκριμ και εκδόθηκε τελικά το 1812. Από τότε το παραμύθι κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές. Ο Ρουμπελστίλτσκιν ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας όνομα, γλώσσα, πατρίδα και συχνά όψη!

Η ιστορία… Ένας γέρος μυλωνάς κομπάζει για τις χάρες της κόρης του λέγοντας ότι γνέθει άχυρο και το κάνει χρυσάφι. Τ’ ακούει ο νεαρός βασιλιάς και την κλείνει στο παλάτι του για να του φτιάξει χρυσάφι. Η μικρή κόρη απελπίζεται, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά της ένα δαιμόνιο, ξωτικό, ο Φαουστουπής. Το μικρό ανθρωπάκι της υπόσχεται ότι θα της φτιάξει χρυσάφι αρκεί…

Έχουν γραφτεί – και γράφονται ακόμη – μελέτες για το τι σημαίνει αυτή η ιστορία. Πολλές φορές πρέπει να ονομάζουμε τους φόβους μας για να μπορούμε να τους διώξουμε. Είναι εντυπωσιακό πως μπορούμε να λέμε αυτή την ιστορία ακόμη και σήμερα.

Την παράσταση ντύνει μουσικά με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος ο Λουδοβικός των Ανωγείων. Από την κουκλοθεατρική ομάδα: Μ. Κατσά, Μ. Γεωργιάδου, Θ. Βλάχος.