Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί  το βιβλίο “Φάκελος Σνόουντεν – Η ιστορία του Νο. 1 καταζητούμενου στον κόσμο” του Luke Harding σε μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη.

Όλα ξεκίνησαν με ένα ανυπόγραφο e-mail: «Είμαι ανώτερο στέλεχος της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών». 

Ακολούθησε η πιο εντυπωσιακή διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα χρονικά, έργο ενός ασυνήθιστου ανθρώπου. Οι συνέπειες συντάραξαν τους ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον Ομπάμα και τον Κάμερον ως τους προέδρους της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Ινδονησίας και την καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας νεαρός άσος της πληροφορικής που εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, αποκάλυψε με ποιον τρόπο ο ισχυρός αυτός οργανισμός χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να κατασκοπεύει ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κατάσκοποι το χαρακτηρίζουν ως «κυριαρχία στο διαδίκτυο». Άλλοι το χαρακτηρίζουν ως τον θάνατο της ιδιωτικότητάς μας.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία των ενεργειών του Σνόουντεν και των δημοσιογράφων που δέχτηκαν πιέσεις από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκειμένου να θάψουν αυτή την εκπληκτική αποκλειστικότητα.

Η ιστορία του Σνόουντεν θυμίζει θρίλερ που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχίζοντας από τη μέρα που εγκατέλειψε την εντυπωσιακή φίλη του στη Χαβάη κουβαλώντας τέσσερις φορητούς υπολογιστές γεμάτους μυστικά, ως τις βδομάδες της διαρροής πληροφοριών στο Χονγκ Κονγκ και του αγώνα του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Έχοντας πλέον παγιδευτεί στη Μόσχα, ένα μοναδικό θύμα, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί κατασκοπείας στις ΗΠΑ, καθώς και με ένα αβέβαιο μέλλον στην εξορία.

Τι οδήγησε τον Σνόουντεν να θυσιαστεί; Ο βραβευμένος δημοσιογράφος της Guardian Λουκ Χάρντινγκ απαντά στο ερώτημα που οφείλει να προβληματίσει κάθε πολίτη της διαδικτυακής εποχής.

Ο Λουκ Χάρντινγκ είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και βραβευμένος ξένος ανταποκριτής της εφημερίδας Guardian. Έχει υπάρξει ανταποκριτής στο Δελχί, το Βερολίνο και τη Μόσχα και έχει καλύψει τους πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. Μεταξύ 2007 και 2011 ήταν διευθυντής του γραφείου της Guardian στη Μόσχα· το Κρεμλίνο τον απέλασε από τη χώρα, η πρώτη τέτοιου είδους περίπτωση μετά τον ψυχρό πόλεμο.

Έχει γράψει άλλα τρία βιβλία έρευνας. Τα The Liar: The Fall of Jonathan Aitken (υποψήφιο για το Βραβείο Orwell) και WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy γράφτηκαν μαζί με τον David Leigh. Το 2011 εκδόθηκε το Mafia State: How One Reporter Became an Enemy of the Brutal New Russia. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.

Ο Λουκ ζει στο Χάρτφορντσιρ με τη σύζυγό του, την ανεξάρτητη δημοσιογράφο Φίμπι Τάπλιν, και τα δυο τους παιδιά.