Το πρόγραμμα του 22ου Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζεται την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 με το Europium των Λίντας Καπετανέα & Jozef Fruček / RootlessRoot, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Στο έργο Europium η ομάδα RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα & Γιόζεφ Φρούτσεκ, (Jozef Fruček) θέτει το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και, κατά συνέπεια, της δικής μας συλλογικής ταυτότητας. Με έμμεσες αναφορές στο ιστορικό γεγονός του ναυαγίου της «Μέδουσας» (1816) στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, και στα περιστατικά κανιβαλισμού που διαδραματίστηκαν πάνω στην αυτοσχέδια σχεδία του πληρώματος, το μέλλον της Ευρώπης και των αξιών της διαφαίνεται οριακό και αμφίβολο. Σε μια ατμόσφαιρα συσσωρευμένης έντασης, έντονης σωματικότητας, σκηνών διαλόγου με το κοινό και χορογραφικών εικόνων, το Europium στοχάζεται πάνω στο ασταθές και ρευστό μέλλον όλων μας· πάνω στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορά, στις αξίες και τις προσπάθειες προάσπισής τους, αλλά και στις συγκρούσεις που αναπόφευκτα πυροδοτούνται.

Σημειώνουν η Λiντα Καπετανέα και ο  Jozef Fruček: “Αρχίσαμε να δουλεύουμε το Europium πριν από δύο χρόνια. Είναι ένα έργο που εντάσσεται στον προβληματισμό μας γι’ αυτό που αποκαλούμε δυτικό πολιτισμό και δυτικό κόσμο.

 

Παρόλο που έχουμε διαφορετική καταγωγή –από την Ελλάδα και από τη Σλοβακία–, η ευρωπαϊκή μας προέλευση, με τις αντιφάσεις της, παραμένει κοινή. Νιώθουμε, επίσης, την ανάγκη να προβάλλουμε την ταυτότητά μας και να βάλουμε το δικό μας χρώμα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς κατά τη γνώμη μας αυτό προάγει την ποικιλομορφία, και η ποικιλομορφία είναι ένδειξη υγείας. Έτσι κινούμαστε, έτσι χορεύουμε, έτσι αντιμετωπίζουμε τον κόσμο. Είμαστε δυναμικοί και απορροφημένοι σε ό,τι μπορούν να αντιληφθούν οι αισθήσεις μας και σε ό,τι μπορούν να καταφέρουν τα σώματά μας.

 

Πολλές φορές, όπως έχουμε παρατηρήσει, στο κοινό αρέσει μια οργανωμένη και καλογυαλισμένη παράσταση. Θεωρούμε, όμως, ότι τα πράγματα λειτουργούν πολύ διαφορετικά στον κόσμο όπου προσπαθούμε να επιβιώσουμε, όπου ζούμε και αναπτυσσόμαστε.

 

Δουλεύοντας, λοιπόν, για το Εuropium, και στο πλαίσιο της έρευνάς μας, διαβάσαμε πολλές ιστορίες και μύθους για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η ιστορία της σχεδίας της Μέδουσας, με το φριχτό ναυάγιο, μάς φαίνεται μέχρι σήμερα η πιο ξεκάθαρη ιστορία σχετικά με την Ευρώπη. Αρχικά, δεν θέλαμε να εστιάσουμε στο περιστατικό αυτό όσον αφορά τη δουλειά μας. Όμως, όσο περνούσε ο καιρός και συνέβαιναν αντίστοιχα γεγονότα στο Αιγαίο και σε όλη τη Μεσόγειο, δεν μπορούσαμε να τα παραβλέψουμε.

 

Σκεφτήκαμε ότι στον πυρήνα αυτού που ονομάζουμε φύση του πολιτισμού μας βρίσκεται το πρόβλημα ορισμού των αξιών της κοινωνίας μας και εντοπισμού των μηχανισμών που επιβάλλουν, προωθούν ή προστατεύουν τις αξίες αυτές.

 

Αυτό όμως είναι και το ζήτημα που κάθε πολιτισμός και κάθε κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει: να απαντήσει στο ερώτημα πώς αξίζει να ζούμε τη ζωή μας και πώς αξίζει να πεθαίνουμε, τι είναι σημαντικό και τι όχι για όλους σαν σύνολο αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά. Τι θεωρούμε επιτυχία ή αποτυχία. Τι ή ποιος θεωρούμε ότι συμφωνεί και ενστερνίζεται ή εχθρεύεται τις αξίες που συνθέτουν την ταυτότητα του πολιτισμού μας και πώς τον αντιμετωπίζουμε.”

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: RootlessRoot − Λίντα Καπετανέα & Jozef Fruček

Σκηνικά: Jozef Fruček

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης

Δραματουργία: Martin Kubran

Μηχανικός ήχου: Χρήστος Παραπαγκίδης

Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Κοστούμια: Isabelle Lhoas

Δημιουργία και εκτέλεση: Manuel Ronda, Jacob Ingram-Dodd, Hyaejin Lee, Paul Blackman, Λίντα Καπετανέα

Φωτογραφίες: Mike Rafail

Το Εuropium δημιουργήθηκε στο Στούντιο Xορού Καλαμάτας

Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση & RootlessRoot

Συμπαραγωγή: JoJo-Oulu Dance Centre / Oulu City Theater

Διάρκεια: 75΄

Περισσότερες πληροφορίες για το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπορείτε να δείτε εδώ.