Ο «Ερωτόκριτος» του Βιντσέντζου Κορνάρου, το σπουδαιότερο κρητικό έπος και ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά συγγράμματα όλων

των εποχών, ανεβαίνει σε μια ανατρεπτική παράσταση με τίτλο «Ερωτόκριτος A/V. Ο συναισθηματικός χώρος του δύο», από Τετάρτη 5 Μαΐου, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Αίθουσα Ιφιγένεια Β, του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη προσέγγιση, όπου ο μαγικός λόγος του ποιητή γίνεται εργαλείο αναζήτησης για τους συντελεστές. Δύο ζευγάρια -ένα στην αρχαία Αθήνα και ένα στη σημερινή-, τα στοιχεία της φύσης και ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της σύγχρονης κρητικής μουσικής, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα λόγια του έργου και προσδίδοντας διαφορετικές οπτικές και έννοιες στην απόδοσή τους, συναντώνται μέσα στο χρόνο, με αφορμή τη μάχη του έρωτα που περιγράφεται στο έπος, για να μιλήσουν σε μία εποχή που αναζητάει λόγους για να παλέψει.

Ένα σύγχρονο μεσήλικο ζευγάρι σε συναισθηματικό τέλμα, χάνεται σε ένα δάσος, όπου μία μεταξύ τους σύγκρουση, το αφυπνίζει. Ένα ζώο σκοτώνεται, ενώ τα υπόλοιπα πλάσματα, καθοδηγούμενα από ένα δέντρο, ενεργοποιούνται και προσπαθούν να βοηθήσουν το ζευγάρι να έρθει πάλι κοντά.

Το ανδρόγυνο δεν θα αργήσει να καταλάβει πως αυτό το παράξενο μέρος, δεν είναι τίποτε άλλο από τον συναισθηματικό τους κόσμο. Αφορμή για την αφύπνιση του ζεύγους, δίνει το δέντρο, παρουσιάζοντας τους την ιστορία του Ερωτόκριτου, ενός νεαρού γιου αυλικού στην Αρχαία Αθήνα, που ερωτεύεται την όμορφη πριγκίπισσα.

Φοβούμενος την αντίδραση του Παλατιού, δεν την πλησιάζει. Μόνο παίρνει το λαούτο του και τραγουδάει για κείνη. Η Αρετούσα, η πριγκίπισσα, ακούει κάθε βράδυ τη μαγική φωνή που τραγουδάει, λίγο έξω από το παλάτι και πιάνεται κι εκείνη στα δίχτυα του έρωτα. Οι δύο ερωτευμένοι θα χρειαστεί να αγωνιστούν και να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις, για να έρθουν κοντά.

Ο σκηνικός χώρος μετατρέπεται σε ένα υπερρεαλιστικό δάσος, όπου τα διαφορετικά είδη δέντρων, αντιπροσωπεύουν τις διάφορες πλευρές του έργου. Ανάμεσά τους ένα δέντρο που ίσα βγάζει τις ρίζες του από το ταβάνι, ένα δέντρο που τα κλαριά του είναι φως, ένα δέντρο που βγάζει ήχους, ένα δέντρο άνθρωπος, συνθέτουν το περιβάλλον που κινούνται οι χαρακτήρες, επιτρέποντάς τους να ενυπάρχουν πέρα από το χρόνο.

Το έργο έχει χωριστεί σε 3 διαφορετικά επίπεδα σχέσης: το κλασικό ζευγάρι του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, το σύγχρονο ζευγάρι και το Χώρο.Το κλασσικό ζευγάρι χρησιμοποιεί το λόγο με σεβασμό και δέος, το σύγχρονο με έπαρση και θράσος, ενώ ο Χώρος μαζί με τους μουσικούς, με απόλυτη γνώση, ως κάτι δεδομένο.

Βασικό στοιχείο της παράστασης, όπως και της παράδοσης του έργου από την εποχή της συγγραφής του, είναι η μουσική. Έτσι, στην παράσταση, γίνεται ένας μουσικός διάλογος, μεταξύ του Τότε και του Τώρα.
Ο σπουδαίος κρητικός τροβαδούρος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, με την αισθαντική φωνή, τις μαγικές μελωδίες του, το μαντολίνο του και τη συνοδεία ενός ακόμη μουσικού, αφηγείται την κλασική ιστορία, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μελωδία, αλλά κυρίως εξ ολοκλήρου καινούργια κομμάτια. Σε αντίστιξη, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες, ο Χρίστος Θεοδώρου, υπογραμμίζει με εφιαλτικές μελωδίες, στα όρια του τρόμου, τις προσπάθειες συμβίωσης του σύγχρονου ζευγαριού.

Συντελεστές
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Δανάη Χατζάκη
Κινησιολογική Επιμέλεια: Μαριέλα Νέστορα

Μελοποίηση Στίχων – Ζωντανή Εκτέλεση: Λουδοβίκος Των Ανωγείων
Πρωτότυπη Ορχηστρική Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου

Επιμέλεια Μαλλιών: Βαγγέλης Χατζής
Βοηθός Σκηνοθέτης: Δημήτρης Βαρβαντάκης

Παίζουν:
Γιωργής Τσαμπουράκης
Βέρα Λάρδη
Κλεοπάτρα Τολόγκου
Νάνσυ Μπούκλη
Γιώργος Αβραμίδης
Μιχάλης Μουλακάκης
Γιάννης Κουμούνδρος

Λουδοβίκος Των Ανωγείων & Μανώλης Μπαρδάνης

 

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια) στάση ΒΙΟΧΑΛΚΟ/ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά) στάση ΒΙΟΧΑΛΚΟ/ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας