Το Αβγό του Μουσικού Χωριού παρουσιάζει ένα εργαστήριο με τίτλο “Αναζητώντας το δικό μου ρυθμό” , το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου 2014.

Εισηγητές:

Άβρα Αυδή – Μελίνα Χατζηγεωργίου (θέατρο) – Αντιγόνη Αυδή (κίνηση) – Reynaldo Young (ήχος)

Στόχος του εργαστηρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία σε μια ομάδα εφήβων, μέσα από την επαφή τους με τις τέχνες του θεάτρου, του σύγχρονου χορού και της μουσικής, να διερευνήσουν την έννοια της ταυτότητας, να εκφραστούν και να χαρούν την ομαδική δημιουργία τους.

Με την τέχνη του Δράματος-θεάτρου θα δοθεί η δυνατότητα στους νέους, καθώς υποδύονται διάφορους ρόλους, να βιώσουν καταστάσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες, να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους σε σχέση με τους άλλους, να αντιληφτούν πού ταυτίζονται και πού διαφέρουν, να αναγνωρίσουν τη μοναδικότητά τους. Η τέχνη του θεάτρου θα συνδυαστεί και θα υποστηριχτεί από την τέχνη της κίνησης και την τέχνη του ήχου.

Παράλληλα με τη διερεύνηση του θέματος μέσω θεατρικών τεχνικών, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από την κίνηση και τον ήχο, να εκφράσουν με αφαιρετικό τρόπο το συναισθηματικό τους κόσμο. Το εργαστήριο εφαρμόστηκε με επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Ιανουάριο του 2012.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους και νέες γυμνασίου και λυκείου. Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων: 20-25

Άβρα Αυδή

Η Άβρα Αυδή είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο αρχαίο θέατρο και εκπαιδευτικός του θεάτρου. Ασχολήθηκε συστηματικά με το Εκπαιδευτικό Δράμα και με το σχολικό θέατρο, τόσο από την πλευρά της θεωρίας όσο και από την πλευρά της εφαρμογής, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισε από μεταπτυχιακές σπουδές και σχετική έρευνα. Ασχολήθηκε, επίσης, με τη γλωσσική διδασκαλία συμμετέχοντας στη συγγραφή των εγχειριδίων «Έκφραση-Έκθεση για το λύκειο», στη σύνταξη Προγράμματος Σπουδών για τη γλωσσική διδασκαλία κ.ά.. Έχει διδάξει, επί σειρά ετών, σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη γλωσσική διδασκαλία και το Εκπαιδευτικό Δράμα. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια διδάσκει τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και το «Θέατρο στο σχολείο» στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά για εκπαιδευτικούς και σε πρακτικά συνεδρίων. Συνέγραψε με τη Μελίνα Χατζηγεωργίου το βιβλίο «Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 Προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» (Μεταίχμιο 2007), το οποίο προσφέρεται ως διδακτικό εγχειρίδιο σε φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ..

Mελίνα Χατζηγεωργίου

Η Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι δασκάλα θεάτρου με προπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση και μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό Δράμα. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα εργαστήρια σχετικά με το θέατρο, το συμμετοχικό θέατρο, το θέατρο forum, το κουκλοθέατρο και την κίνηση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Θέατρο στο σχολείο» με την Άβρα Αυδή στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (2001-2013) καθώς και το μάθημα «Η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση» στη Δραματική Σχολή «Θέατρο Ανδρέας Βουτσινάς» (2008-2013). Από το 1993 έχει εργαστεί ως δασκάλα Δράματος/θεάτρου σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου και σε μουσεία της Θεσσαλονίκης. Επίσης έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για το Δράμα που οργανώθηκαν από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος και άλλους φορείς. Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς άρθρα σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση. Συνέγραψε με την Άβρα Αυδή το βιβλίο «Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» (Μεταίχμιο 2007), το οποίο διδάσκεται στο Τμήμα Θεάτρου.

Αντιγόνη Αυδή

Η Αντιγόνη Αυδή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε μαθήματα μπαλέτου (RADsyllabus). Το 1993, αφού ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική, άρχισε την επαγγελματική της κατάρτιση στο σύγχρονο χορό, στο LondonContemporaryDanceSchool. Η Αντιγόνη ενδιαφέρεται για όλες τις πτυχές του επαγγέλματος. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Tino Sehgal, Rosemary Lee, Rahel Vonmoos, dANTEORdIE, YELP danceco, Frauke Requardt, Cie, Felix Ruckert, Rachel Gomme. Από τον Μάρτιο του 2011, συν-επιμελείται το Agony Art (link: http://agonyart.tumblr.com/) μια σειρά ανεξάρτητων παραστάσεων χορού, πειραματικής μουσικής, αυτοσχεδιασμού, performance art και οπτικοακουστικών έργων, που φιλοξενείται από Chisenhale Dance Space .

Reynaldo Young

Ο ReynaldoYoung είναι βραβευμένος συνθέτης, ενορχηστρωτής, κιθαρίστας, δάσκαλος και εμψυχωτής εργαστηρίων. Έχει γράψει μουσική για συναυλίες, για χορό, θέατρο και για βίντεο. Είναι ενεργό μέλος της ελεύθερης αυτοσχεδιαστικής σκηνής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη. Ως ιδρυτής και διευθυντής του Cardboard Citizens Νew Music Ensemble (της επαγγελματικής ομάδας αστέγων avant- garde μουσικής του Ηνωμένου Βασιλείου) έχει συνθέσει και εκτελέσει σύγχρονη αυτοσχεδιαστική μουσική με μικτά σύνολα από επαγγελματίες και μη επαγγελματίες μουσικούς.

Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες όπως: Luis «Toto» Alvarez, Darío Bernal Villegas, Luke Fraser, Leonel Kaplan, Simon Katan, Christof Kurzmann, Fernando Perales και τον Νίκο Βελιώτη (ελεύθερος αυτοσχεδιασμός), Αντιγόνη Αυδή, Melanie Clarke, Rosalind Crisp, Ζωή Δημητρίου, Carla Onni και Δανάη Πάππα (χορός), Bernardo Galli, Adrian Jackson και Andrew Morrish (θέατρο) και Mario Lewis (video).

Ως ιδρυτικό μέλος του Agony Art, από το 2011 επιμελείται τακτικά εκδηλώσεις cross-disciplineevents  στο Chisenhale Dance Space. Ζει στο Λονδίνο.