Η Ομάδα Καλλιτεχνών SourLiBooM με χαρά φιλοξενεί το Εργαστήρι για την αφήγηση, τη μυθολογία και τον επικό λόγο με την καταξιωμένη αφηγήτρια Μάνια Μαράτου.

Με οδηγό τις «Μεταμορφώσεις» του ρωμαίου ποιητή Οβιδίου θα εξερευνήσουμε τον προφορικό λόγο στην έντεχνη μορφή του. Θα ερευνήσουμε τη σχέση μουσικής και λόγου. Θα πλάσουμε δικές μας ιστορίες. Θα παίξουμε αφηγηματικά παιχνίδια. Θα μάθουμε τι είναι η τέχνη και η τεχνική της αφήγησης.

Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε 10 συναντήσεις, μία φορά το μήνα, Κυριακή πρωί με διάρκεια 5 ώρες τη φορά, από τον Οκτώβριο 2016 μέχρι τον Ιούνιο 2017. Απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται για την αφήγηση, τη μυθοπλασία και την επικοινωνία μέσω του προφορικού λόγου.

Ο Οβίδιος στις «Μεταμορφώσεις» αφηγείται περίπου 250 ιστορίες από την ελληνική μυθολογία σε δακτυλικό εξάμετρο. Είναι έργο μεγαλόπνοο και γοητευτικό, έντεχνο και παιχνιδιάρικο, και έχει εμπνεύσει και επηρεάσει την τέχνη και τη λογοτεχνία της Ευρώπης από την εποχή του μέχρι σήμερα. Στο εργαστήρι θα γνωρίσουμε αυτό το έργο, και θα εμπνευστούμε από αυτό, με στόχο να δημιουργήσουμε δικές μας αφηγήσεις, πειραματιζόμενοι με τις εφαρμογές της ποιητικής στη σύγχρονη γλώσσα και εποχή.

Η Μάνια Μαράτου είναι από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης της τέχνης της προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα. Είναι μουσικός και αφηγήτρια. Από το 1996 αφηγείται ιστορίες, μύθους, παραμύθια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει συμμετάσχει σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. Στις αφηγήσεις της συνοδεύει τον εαυτό της με κρουστά μουσικά όργανα. Ακόμη, διδάσκει την τέχνη της αφήγησης σε εργαστήρια και σεμινάρια.

Από το 2004 έχει εμβαθύνει στη μυθολογική αφήγηση, ερευνά τον επικό λόγο και τις σύγχρονες εφαρμογές του , και επεξεργάζεται τα έπη του Ομήρου.

Από το 2007 μέχρι το 2013 έστηνε τη “Χάιμα” μία τέντα από το Μαρόκο, χωρητικότητας 100 ανθρώπων, σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, και έλεγε εκεί τις ιστορίες της μαζί με τους συνεργάτες της.

Ακόμη, διοργανώνει διαφόρων ειδών πολυσυμμετοχικά αφηγηματικά γεγονότα, κατά προτίμηση σε δημόσιους, ανοιχτούς χώρους της πόλης. Έχει απαγγείλει, ήδη από το 2006 ολόκληρες ραψωδίες από την Οδύσσεια στο Θησείο, διοργάνωσε το 2010 τον “Παραμυθώνιο, όπου με ένα διαδικτυακό κάλεσμα μαζεύτηκαν περίπου εκατό άνθρωποι στο πλακόστρωτο μπροστά στον Λουμπαρδιάρη στου Φιλοπάππου και αφηγήθηκαν ιστορίες για πάνω από τρεις ώρες, διοργάνωσε μαραθώνιες αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στο δρόμο με τη συμμετοχή ακόμα και περαστικών και το καλοκαίρι του 2014 διάβασε τρεις φορές ολόκληρη την Ιλιάδα, 12 μέρες συνεχόμενες κάθε φορά, 2 ραψωδίες την ημέρα, στην Πνύκα, στα Εξάρχεια και στον Κεραμεικό.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Κοιν.Σ.Επ Στέγη Προφορικότητας και Παράδοσης «ΜΥΘΟΛΟΓΙΟ».