Οι εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα νέα διηγήματα της Τζίνα Πολίτη, με τίτλο Επιστροφή. Τρία διηγήματα.

Έλα σε μένα στης νύχτας τη σιγή˙
Έλα μέσα σ’ ενός ονείρου την ομιλούσα σιωπή˙
Έλα με όψη σάρκινη, απαλή και μάτια
Τόσο φωτεινά…

Μίλα σιγά, γύρε απαλά,
Όπως τότε παλιά, αγάπη μου, τόσο πολύ παλιά.

Οι στίχοι από το ποίημα «Ηχώ» της Christina Georgina Rossetti, που μπαίνει ως προμετωπίδα στα τρία διηγήματα της Τζίνας Πολίτη, είναι το έναυσμα για μια κατάδυση στη μνήμη της παιδικής ηλικίας: η αθωότητα, ο κόσμος των μεγάλων, οι αγαπημένοι συγγενείς, η μαγεία των γραμμάτων της αλφαβήτας και της ανάγνωσης, τα παραμύθια όπου μπερδεύεται η αλήθεια με το ψέμα, οι πρώτες συναντήσεις με τον κόσμο και την ιστορία, ο απόηχος του πολέμου και του φασισμού. «Πότε νομίζεις ότι τελειώνει η παιδική ηλικία;’’, την είχε ρωτήσει κάποτε, χρόνια αργότερα, μια φίλη. ‘’Όταν τη θάβουμε’’, είχε απαντήσει, ‘’ας πούμε αυτή τη στιγμή’’».

Η ανάμνηση εκχωρείται στη λήθη όταν εισέρχεται στον φαντασιακό χώρο της αφήγησης.

Η Τζίνα Πολίτη διδάκτωρ της Αγγλικής Λογοτεχνίας, είναι ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως Fellow του κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, την ελληνική και τη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1998 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας» από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών, ενώ το 2011 της απονεμήθηκε το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων.

Στις Εκδόσεις \”Αγρα έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της: Συνομιλώντας με τα κείμενα (1996), Στα όρια της γραφής (1999), Ή ανεξακρίβωτη σκηνή (2001), Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα (2004), Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών (2006), Περι-διαβάζοντας την αγγλική λογοτεχνία -1593-1854 – Κείμενα, Ιδεολογία, το πολιτικό (2008), Λόγοι, Αντίλογοι, Σατιρικά – Η γραφή (μου) ως πολιτική πράξη (2009), Η δοκιμασία της ανάγνωσης (2010) καθώς και η μετάφραση του Κορακιού του Ε. Α. Poe, 2000.