Το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει την χαρά να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια του νέου χώρου βιντεοπαιχνιδιών στη Βιβλιοθήκη Octave Merlier του Γαλλικού Ινστιτούτου, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 στις 12.30.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος αποφάσισε να δημιουργήσει μέσα στη βιβλιοθήκη Octave Merlier ένα νέο χώρο αποκλειστικά αφιερωμένα στα βιντεοπαιχνίδια και την κουλτούρα «geek», επειδή πιστεύει ότι αποτελούν πλέον, μετά από πάνω τριάντα χρόνια ύπαρξής τους, μια σύγχρονη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

Πράγματι, όλος ο κόσμος παίζει, είτε με το κινητό του στο μετρό, είτε μεταξύ φίλων σε κονσόλα στο σπίτι του, είτε σε μια διαδικτυακή κοινότητα στο PC. Οι τεχνικοί νεωτερισμοί (νέες τεχνολογίες) βοήθησαν στην εύκολη σε όλους πρόσβαση του βιντεοπαιχνιδιού κάνοντάς το πιο προσιτό στους αμύητους αλλά και κάνοντας τα γραφικά όλο και πιο όμορφα και ρεαλιστικά, μετατρέποντας έτσι τα παιχνίδια σε διαδραστικές κινηματογραφικές εμπειρίες.

Ο νέος αυτός χώρος θα προτείνει σε όλους τους χρήστες του, μεγάλους και μικρούς, μια τεκμηριωμένη προσφορά που θα επικεντρωθεί στις εταιρείες παραγωγής, σε Γάλλους και γαλλόφωνους προγραμματιστές και δημιουργούς. Θα μπορείτε έτσι να εξερευνήσετε το σύμπαν  των Eric Chahi (Another world, From Dust), Michel Ancel (Rayman), Ronan Coiffec (Les Lapins crétins), Patrice Désilets (Prince of Persia), ή ακόμη και να ανακαλύψετε το υπέροχο Child of light του Patrick Plourde, την τελευταία δημιουργία του UbiArt framework σε PS4.

Ο νέος μας χώρος βιντεοπαιχνιδιών θα έχει τέσσερις κονσόλες με τρεις οθόνες: μια WiiU, ένα Xbox 360, ένα Xbox One και ένα Playstation 4. Κάθε οθόνη θα αντιστοιχεί σε τρεις θέσεις παικτών ώστε να επιτρέπει την ταυτόχρονη συμμετοχή στο παιχνίδι δύο ή τριών ατόμων. Θα υπάρχουν επίσης και ράφια με προτάσεις βιντεοπαιχνιδιών για τις προτεινόμενες εφαρμογές, για ενημέρωση επί τόπου, καθώς και μια επιλογή εντύπων ειδικευμένων στο βιντεοπαιχνίδι, την ιστορία του και την εξέλιξή του, και βιβλία θεωρίας της ανάλυσης και της έρευνας.

Επιλέξαμε να προτείνουμε μόνο παιχνίδια κονσόλας στον χώρο της βιβλιοθήκης διότι θέλουμε πάνω από όλα να αναδείξουμε το βιντεοπαιχνίδι ως πολιτιστική πρακτική και δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες, κι έτσι να προβάλλουμε τον εκπαιδευτικό του ρόλο και μέσα από την εμπειρία της ταυτόχρονης συμμετοχής πολλών παικτών στο παιχνίδι: μόνο με πνεύμα συνεργασίας οι παίκτες δεν θα μπορούν να τελειώσουν το παιχνίδι ! Θέλαμε επίσης να διευκολύνουμε την πρόσβαση στο βιντεοπαιχνίδι στα γαλλικά: η πρόσβαση σ’ αυτόν τον χώρο θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μέλη της βιβλιοθήκης.

Αυτή η αίθουσα θα υποδέχεται επίσης και δρώμενα με θέμα το βιντεοπαιχνίδι, μύηση της οικογένειας ή ακόμη και τουρνουά, μετατρέποντας την έτσι σε ζωντανό και ευχάριστο χώρο συνύπαρξης των χρηστών της.

Τέλος είναι  για μας μια ευκαιρία να προσθέσουμε κάτι καινούργιο στις ήδη υπάρχουσες ψηφιακές προτάσεις της βιβλιοθήκης, ώστε να προσεγγίσουμε κάθε κοινό, αναδεικνύοντάς την ως σημείο αναφοράς αυτής της νέας πολιτιστικής βιομηχανίας.

Επί πλέον, η αποστολή μας για την προώθηση της καλλιτεχνικής ποικιλομορφίας θα χρησιμεύσει ως αντίποδας στην υπερ-προβολή αυτών των πολιτιστικών προϊόντων, προβάλλοντας μεταξύ άλλων παιχνίδια λιγότερο γνωστών εταιριών.

Στα χειριστήριά σας !

Με την  υποστήριξη του Institut français (Γαλλία)

Λίγα λόγια για την Βιβλιοθήκη Octave Merlier

H Βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, εκτός από εργαλείο προώθησης της σύγχρονης εικόνας του, είναι και ένα κέντρο πληροφόρησης με ποικιλία τεκμηρίων για τη Γαλλία και τους γαλλόφωνους πολιτισμούς, που εστιάζει στην επικαιρότητα της πολιτιστικής, πνευματικής και εκδοτικής ζωής. Οι συλλογές της, σε ελεύθερη πρόσβαση έχουν στόχο την υποστήριξη και την συνεπικουρία των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αποστολών του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, θέτοντας στη διάθεση των χρηστών της ποιοτικές εκδόσεις από έντυπα, οπτικοακουστικό και ψηφιακό υλικό, ώστε να δημιουργήσει με αυτό τον τρόπο ένα σταθερό και δυναμικό δεσμό με την κοινωνική και πολιτιστική επικαιρότητα. Η πολιτική απόκτησης τεκμηρίων της βιβλιοθήκης μας, καθορίζεται κυρίως από αυτό που ορίζει ως «πρωτεύον κοινό» της που είναι οι μαθητές γαλλικών, οι φοιτητές και οι νέοι, στους οποίους διευκολύνθηκε η πρόσβαση με τις ειδικά αφιερωμένες σε αυτές τις ηλικίες συλλογές: υλικό για την εκμάθηση των γαλλικών, βιβλία σε εύκολα γαλλικά, βιβλιογραφίες και έργα που περιλαμβάνονται στην ύλη των διάφορων διπλωμάτων. Σήμερα η έναρξη λειτουργίας ενός χώρου βιντεοπαιχνιδιών που θα απευθύνεται ειδικά σ’ αυτό το κοινό, θα μας επιτρέψει να ενδυναμώσουμε αυτούς τους δεσμούς με την ψηφιακή κουλτούρα.

Πράγματι, η νέα διαρρύθμιση της αίθουσας ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης σε χώρο αφιερωμένο στα βιντεοπαιχνίδια, εντάσσεται πλήρως στην συνέχεια του εκμοντερνισμού της βιβλιοθήκης. Εξοπλισμένη από το 2010 με μια προσφορά ειδικευμένη στην ηλεκτρονική τεκμηρίωση, η ψηφιοποίηση των εκδοτικών αρχείων της και η έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής βιβλιοθήκης της www.culturetheque.com, συνεχίστηκε τον περασμένο Ιούνιο με την νέα μηχανοργάνωση του ηλεκτρονικού της καταλόγου που στο εξής βρίσκεται στο «www.mediatheque.gr» , γεγονός που μας επέτρεψε να ενοποιήσουμε τις συλλογές της βιβλιοθήκης με το ψηφιακό της κομμάτι, την Culturethèque και να ανανεώσουμε την εικόνα της προσφέροντας νέες λειτουργίες στο κοινό όπως οι προσωπικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως για τον αναγνώστη, συνδέσμους προς συμπληρωματικά πολυμέσα και προβολή των νέων αποκτημάτων της.

Η πρόθεσή μας να μετατρέψουμε την αίθουσα ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης, της οποίας η λειτουργικότητα κατέστη υποτονική μετά την έναρξη λειτουργίας της Culturethèque αφενός και της ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ αφετέρου, χάρη στη σύνδεση wifi στην αίθουσα ανάγνωσης και την γενικευμένη χρήση tablets και κινητών, έδωσε λύση σε μια τριπλή απαίτηση: την δημιουργία ενός νέου ευχάριστου χώρου, ως σημείο συναντήσεων και ανταλλαγών, την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των νεαρών μη γαλλόφωνων χρηστών με τις πηγές της βιβλιοθήκης και τέλος την αναβάθμιση της εικόνας της βιβλιοθήκης γύρω από ένα καινοτόμο σχέδιο.