“Λουιζέτα” ήταν το υποκοριστικό όνομα του Μαρά για την γκιλοτίνα που προσωποποιημένη και με κάποια δόση μαύρου χιούμορ αποτελεί και τον τίτλο της παράστασής μας. Η παράσταση αυτή διερωτάται ποιά είναι η σχέση μας σήμερα με τις μεγάλες ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης που θεμελίωσαν την αστική δημοκρατία. Λέμε : “ΙΣΟΤΗΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ”. Υπάρχει πραγματικά αυτό;

Το κοινό που θα έρθει στο Παλαιό Ελαιουργείο θα βρεθεί στο πλατώ των γυρισμάτων μιας ταινίας για την Γαλλική Επανάσταση με σκηνοθέτες και crew τους μαθητές του Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελευσίνας. Εδώ, όλη η παράσταση φιλτράρεται μέσα από τα μάτια των εφήβων που συμμετέχουν στη ζωντανή μπάντα, τις χορογραφίες και τις σκηνές. Οι θεατές ακολουθούν τα γυρίσματα των σκηνών σε διαφορετικά locations στο μαγικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου. Συμμετέχουν ακόμα ως κομπάρσοι, ως «λαός της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης» στον ήχο τη ταινίας. Είναι μια παράσταση ζωντανή και λαϊκή.

Όταν δε γυρίζονται σκηνές της ταινίας, οι ηθοποιοί -άνθρωποι με αδιέξοδα, αγωνίες και δυναμική σχέση με τα θέματα αυτά τα συζητούν στο τροχόσπιτό τους υποπίπτοντας πολλές φορές σε διασκεδαστικές (;) αντιφάσεις: μπορεί για παράδειγμα, να μιλούν πολιτικά ορθά για την αλληλεγγύη, και στον επόμενο τόνο να μη στηρίζουν την αδικημένη συνάδελφό τους από φόβο, μήπως χάσουν τη δουλειά τους. Ή επαυξάνουν υπέρ της ισότητας μέχρι να μπει στο τροχόσπιτό τους ένας μαθητής και τότε εξοργίζονται γιατί δεν είναι όλοι “ίσοι κι όμοιοι”.

Το κοινό παρακολουθεί τον μαγικό κόσμο του σινεμά και το πολύ πραγματικό παρασκήνιό του που δεν παύει να είναι ένας σκληρός επαγγελματικός χώρος σαν όλους τους άλλους.  Ταυτόχρονα παρακολουθεί, τον μαγικό κόσμο των μεγάλων ιδεών και πώς αυτές οι ιδέες συνδιαλέγονται με την πραγματικότητα μας.

Έτσι, ο θεατής παρακολουθεί ταυτόχρονα δύο άξονες: τον ματαιωμένο πολίτη που υποπίπτει σε αντιφάσεις, (σχόλιο στην αυτοαναφορικότητα και τον σκεπτικισμό που μας διακατέχει) και τους μαθητές που αφηγούνται την ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης με όπλο την αφοπλιστική αθωότητα ενσωματώνοντας σε αυτό και τον προσωπικό τους λόγο. Δουλέψαμε μαζί, ενωτικά, ο καθένας με τις “αποσκευές” του για να δημιουργήσουμε ψυχαγωγία και ένα θέαμα λαϊκό.

Πρόκειται για μια πολύ ζωντανή παράσταση. Στην “σκηνή” οι ηθοποιοί και οι 20 μαθητές της Ειδικής Αγωγής και οι καθηγητές τους, ξεκλειδώνουν ένα μαγικό ουτοπικό θα έλεγα χώρο, όπου το πολιτικό διαπλέκεται με το προσωπικό, η ποίηση με την πραγματικότητα. Η ιστορία είναι εδώ και τώρα, δε βρίσκεται μόνο στα κιτάπια και τις μεγάλες ιδέες, βρίσκεται και στον τρόπο που διαδρούμε με τον διπλανό μας, μέσα στην καθημερινότητά μας, στα διλήμματα, στις αγωνίες μας, στον πόνο μας.

photo by Alex Kat

Info: Η Έλλη Παπακωνσταντίνου σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (Τμήμα Θεάτρου) και στη συνέχεια έκανε Master σκηνοθεσίας στο Royal Holloway, University of London. Είναι μια πολυδιάστατη καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται για περισσότερα από δέκα χρόνια και αφήνει το αποτύπωμά της στην περφόρμανς, σκηνοθεσία, μετάφραση, καλλιτεχνική διαχείριση, παραγωγή. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Θέατρο Τέχνης, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.Ο.Κ.), το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το Πανεπιστήμιο του Princeton. Επίσης, είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας ODC Ensemble που δραστηριοποιείται στον χώρο της σύγχρονης πειραματικής τέχνης. 

Παραστάσεις της έχουν παιχτεί σε διεθνή φεστιβάλ και θέατρα, όπως: Edinburgh Festival 1997 και Edinburgh Festival 2004, (“Edinburgh 1st award 1997”) (UK), Princeton University, (U.S.A.), Opera House Cairo (EG), LaMaMa theatre, NY, (USA), THEATERHAUS GESSNERALLEE Zurich (CH), Antic Teatre International Barcelona (SP), “XIV International Meeting of Ancient Drama”, European Cultural Centre of Delphi (GR), Panta Theatre, Caen (FR), International Festival of Experimental Theatre in Cairo (EG), Inauguration Ceremony of the Bibliotheca Alexandrina (EG), International Festival Iraq,  κ.α. 

Σήμερα, η Έλλη Παπακωνσταντίνου μοιράζει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σκηνοθετώντας για την ομάδα της ODC Ensemble είτε για άλλους οργανισμούς. Αυτήν την περίοδο της έχουν ανατεθεί οι ακόλουθες παραγωγές: «Λουιζέτα, τα καμαρίνια μιας επανάστασης», παραγωγή Φεστιβάλ Επιδαύρου17 και Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα21 και η εικαστική εγκατάσταση «Euphoric structures» για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος17.


Η παράσταση «Λουιζέττα: το καμαρίνι μιας επανάστασης» αποτελεί συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και επιστέγασμα μιας ευρύτερης συνεργασίας της ομάδας ODC Ensemble με το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Grand Central.

Πληροφορίες παράστασης: Η Λουιζέττα στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας | 22 – 25 Ιουνίου 2017

Περισσότερες πληροφορίες στο greekfestival.gr/gr/home


Διαβάστε επίσης: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα