Το Φεστιβάλ «Μονή Λαζαριστών 2012» διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Ελαιώνας/Zeitenlik – Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών»…

… στις 5 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου 2012.

Έκθεση  “Ελαιώνας/Zeitenlik- Ιεροσπουδαστήριο Μονής Λαζαριστών”
To 2012, πίσω από το 1912 ως το 1859  στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ 2012

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα, και παράλληλες εκδηλώσεις παρουσιάζονται με σκοπό να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης το σημαντικό αυτό κτίριο και την μακρά ιστορία του που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της πόλης.

Η Μονή Λαζαριστών αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο, με προορισμό και ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό την περίοδο που η πόλη από οθωμανική γίνεται ελληνική και από πολυπολιτισμική μετατρέπεται σε εθνική. Είναι σύμβολο των μεταμορφώσεων και των βίαιων αλλαγών που επέφερε ο αιώνας σήμα του δυτικού πολιτισμού, φυτεμένο στο σώμα της ανατολικής επαρχίας που  αγωνίζεται έκτοτε να καθορίσει τη νεώτερη ιστορία της. Διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο σε όλα τα ιστορικά γεγονότα, από την απελευθέρωση της πόλης μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Με το πέρασμα του χρόνου γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής, άρρηκτα συνδεδεμένες με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Σχεδόν ερειπωμένη βρέθηκε το 1983. Αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο για να αναστηλωθεί, να επεκταθεί και να στεγάσει τα πιο φιλόδοξα σχέδια της σύγχρονης πόλης (Θεσσαλονίκη 2300 χρόνια, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997).

Σήμερα, η ενεργή παρουσία της Μονής Λαζαριστών στα δρώμενα της Θεσσαλονίκης εξασφαλίζεται με τη διοργάνωση παραστάσεων, εκθέσεων, συναυλιών και άλλων δραστηριοτήτων που συνθέτουν μια προσπάθεια διάχυσης του σύγχρονου πολιτισμού. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Παύλου Μελά, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης δραστηριοποιούνται μέσω της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας της Μονής Λαζαριστών για τη λειτουργία του συγκροτήματος της Μονής Λαζαριστών.

Έρευνα, επιμέλεια έκθεσης, κείμενα: Σπύρος Λαζαρίδης
Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ώρα 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Για επισκέψεις σχολείων πληροφορίες στο 2310 589 200

 ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
-“Πάνω στο χρόνο”

 Ένα θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε μαρτυρίες προσφύγων, άρθρα και καταγραφές ξένων απεσταλμένων, λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα. Με οδηγό την σκληρή διαχρονικότητα της προσφυγιάς που δεν έχει εγκαταλείψει την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα και δεν γνωρίζει σύνορα.

Με αφορμή το διήγημα του Σπύρου Λαζαρίδη “Το ξωτικό του καναλιού” .

Συντελεστές
Ελένη Δημοπούλου- σκηνοθεσία – σύνθεση κείμενου
Μέλπω Βασιλικού- κίνηση
Μαριάννα Ερκέκογλου- μουσική επιμέλεια
Richard Anthony σκηνική-κοστούμια, φωτισμός
Δήμητρα Αναστασίου- βοηθός σκηνοθέτη
Λώρα Λούκας- βοηθός σκηνογράφου
Μάκης Μαριάδης- τεχνική υποστήριξη
Παίζουν οι:
Δήμητρα Αναστασίου
Βασιλική Ασίκογλου
Άννα Καλιντζέβα
Αναστασία Καριοφύλλη
Βαγγέλης Κοσμίδης
Νίκος Κούσουλης
Ειρήνη Λιθοξοϊδου
Αλκιβιάδης Μάγγονας
Χρόνης Μαυρομάτης
Tα τραγούδια της παράστασης τα ερμηνεύει η Ακριβή Ερκέκογλου.
Ευχαριστούμε τη Σίσσυ Βασιλάκη για την πολύτιμη βοήθεια της.

-Παρουσίαση βιβλίου
Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 20.00 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Λαζαρίδη “Η μοναξιά του Ζέιτενλικ”, εκδόσεις Ζήτρος, 2012. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας και η αρχιτέκτων Παρασκευή Κούρτη.