Το κιθαριστικό ντουέτο των Νότη Μαυρουδή και Γιώργου Τοσικιάν παρουσιάζει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μια βραδιά αφιερωμένη στις μουσικές της Λατινικής Αμερικής.

Σημείωμα του Νότη Μαυρουδή

“Με τον Γιώργο Τοσικιάν συνεργαστήκαμε ως κιθαριστικό ντουέτο γύρω από κομμάτια και τραγούδια που καθορίζουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα γύρω από το κλίμα της κιθάρας. Η συνεργασία αυτή μας έφερε μπροστά σε ένα ρεπερτόριο λαϊκών τραγουδιών από τη Λατινική Αμερική, δίχως στίχους, ανώνυμων συνθετών, μουσικές που χάνονται στα βάθη του χρόνου…

Βαλθήκαμε να ψάχνουμε μέσα από λειψές παρτιτούρες, από παλαιές ηχογραφήσεις παλαιότερης δισκογραφίας, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τις γοητευτικές μελωδίες και τους ρυθμούς μιας διαφορετικής μουσικής κουλτούρας, φίλα προσκείμενη στη λατινοαμερικάνικη παράδοση. Βρεθήκαμε μπροστά σε μαγευτικές μουσικές!

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγίνομαι με τις διασκευές για κιθάρα και πολλές φορές με τις ανασυνθέσεις έργων. Τα έξη δισκογραφικά Cafe de l’ art, μ’ αυτό το θέμα καταπιάστηκαν. Έτσι και τώρα.

Το υλικό αυτό των Latin τραγουδιών το δουλέψαμε μαζί και το αναπτύξαμε κιθαριστικά με τέτοιο τρόπο που να αντανακλά την κλασική φόρμα, σε συνδυασμό με το λαϊκό ηχόχρωμα της guitarra Latina.

Ο ακροατής θα ακούσει μελωδίες από όλες σχεδόν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και, πιθανόν, να… ταξιδέψει σε τόπους που ήδη περιέχει η φαντασία του.

Ταξιδέψτε μαζί μας… “

Λίγα λόγια για τον Νότη Μαυρουδή

Επί πέντε δεκαετίες, ο Νότης Μαυρουδής, παράλληλα με τη διδακτική του καριέρα, έχει μία δυναμική παρουσία σε όλα τα κιθαριστικά δρώμενα της χώρας μας. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και το 1969 στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Ως σολίστ και καθηγητής κιθάρας αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το 1965 τιμήθηκε με το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 με το Α’ βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο και το 1990 βραβεύθηκε με δικό του τραγούδι στο διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobbos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του βραζιλιάνου συνθέτη στη χώρα μας. Αδιάλειπτη η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια με συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και διδακτικό έργο που ξεκίνησε το 1969 από τη Δημοτική Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου και συνεχίστηκε από το 1975 ανελλιπώς στην Ελλάδα. Έχει αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα φεστιβάλ. Από το 1983 έως το 1987 εκδίδει και διευθύνει το μοναδικό περιοδικό κιθάρας, το Tar, και οργανώνει σημαντικές συναυλίες σε παγκοσμίως δημοφιλείς κιθαρίστες.

Η πλούσια δισκογραφία του (25 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του με σημαντικούς τραγουδιστές. Από το 2000 έχει ξεκινήσει τη δισκογραφική σειρά σε μορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l’ art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα μουσικά είδη. Το 2005 και 2006, απονεμήθηκε το βραβείο «Αρίων» στο αφιέρωμα αυτής της σειράς με μουσική για κινηματογράφο και σε διασκευές σε τραγούδια Τσιτσάνη – Βαμβακάρη. Το 2002 ίδρυσε και υπήρξε για τέσσερα χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του δισκογραφικού Label “Corifeo” της εταιρίας “Eros music”, που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις σε πολυποίκιλους μουσικούς δρόμους. Ξεχωριστό δισκογραφικό ενδιαφέρον έχει η καλλιτεχνική εποπτεία και ο συντονισμός 29 Ελλήνων κιθαριστών που έκανε ο ίδιος καταγράφοντας την ιστορία μισού αιώνα κιθαριστικής δισκογραφίας με τον τίτλο: “Master class”. Από το 2007 είναι υπεύθυνος της μουσικής που μεταδίδεται στο Μετρό Αττικής.

Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με κείμενα περί μουσικής και πολιτισμού, με τίτλο «Ηχολογήματα» (εκδ. Νεφέλη). Επιπλέον αρχειοθέτησε και επιμελήθηκε το επίτομο αρχείο ονομάτων «Παγκόσμιο Χρονολόγιο της Μουσικής (Συνθέτες-Ερμηνευτές-Κατασκευαστές) (2013, εκδ. IANOS) και την αντίστοιχη διαδυκτιακή εφαρμογή. Το Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο (με ένθετο cd) με τίτλο: «Περί Ελληνικού Τραγουδιού Το ανάγνωσμα…» (Υποψήφιο για βραβείο Λογοτεχνίας 2014-Εκδ. Γαβριηλίδης).
Από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτουργεί, υπό τη διεύθυνσή του, το περιοδικό TaR σε διαδικτυακή μορφή καθώς και το ραδιόφωνο του περιοδικού.

Από τον Ιούνιο του 2013, είναι μέλος του ΔΣ της Ορχήστρας ΚΑΜΕΡΑΤΑ.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Τοσικιάν

Ο Γιώργος Τοσικιάν γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε κιθάρα με τον Ιάκωβο Κολανιάν στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2004 παίρνοντας το δίπλωμά του με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί». Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα σε σεμινάρια των καταξιωμένων κιθαριστών Manuel Barrueco, Roland Dyens, Oscar Ghiglia, Ευάγγελου Ασημακόπουλου και Λίζας Ζώη.

Διακρίθηκε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πρώτα βραβεία και τιμητική διάκριση από τον Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας».

Από το 2005 δίνει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ όπως Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, Ekon Festival, International Renaissance Music Festival, Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, Θερινή Ακαδημία Κλασικής Κιθάρας, Ημέρες Μουσικής Πρέβεζας.

Από το 2007 είναι μόνιμος συνεργάτης και μέλος της ορχήστρας του συνθέτη Γιώργου Βαρσαμάκη, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι επίσης μέλος του κιθαριστικού συνόλου ‘’Κίθαρις’’.

Από το 2011 συνεργάζεται ως ντουέτο με τον κιθαριστή-συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Το 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική κατάθεση, με τίτλο ”Guitar Music by Greek Composers’’, ενώ τρία χρόνια αργότερα παρουσιάζει το δεύτερό του ηχογράφημα, με τίτλο ‘’Mosaic’’.

Διδάσκει κλασική κιθάρα στο ωδείο Σύγχρονη Μουσική Παιδεία και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.