Παρουσιάζονται αφενός  σχέδια με κάρβουνο που φιλοτεχνήθηκαν το 1994 για την εικονογράφηση του διηγήματος του Μένη ΚουμανταρέαΘυμάμαι την Μαρία” (Εκδόσεις Καστανιώτη) και αφετέρου έγχρωμα σχέδια με παστέλ που δημιούργησε ο καλλιτέχνης  το 2016.

Ταυτόχρονα, το ΜΙΕΤ θέλει να αποτίσει φόρο τιμής και στον ίδιο τον Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος δώρισε το σύνολο του αρχείου του στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ τον Δεκέμβριο 2012, δύο χρόνια πριν από τον αδόκητο θάνατό του. Το Αρχείο Μένη Κουμανταρέα είναι πλήρως ταξινομημένο και ανοικτό στο κοινό και τους ερευνητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Σχετικά με τα σχέδια της έκθεσης, γράφει ο Θανάσης Μακρής στο συνοδευτικό έντυπο:

«Μαρία Κάλλας;  Πολύ λαμπερό και πολύ θηλυκό θέμα για τις δικές μου διόπτρες», σκέφτηκα, όταν πριν από χρόνια μου πρότεινε ο Μένης Κουμανταρέας να εικονογραφήσω ένα μικρό διήγημά του γραμμένο με αφορμή τη διάσημη σοπράνο.

Κάνοντας όμως σχέδια και σκαλίζοντας όλο και περισσότερο τον μύθο της μέσα από φωτογραφίες και ακούσματα, άρχισα σιγά-σιγά να μπαίνω στο σύμπαν αυτής της συγκλονιστικής προσωπικότητας. Ένα σύμπαν που το σκέπασε με το άρωμα της μεγαλοφυΐας της, αναστατώνοντας μια ολόκληρη εποχή και όχι μόνο.

Διαπίστωσα ότι πίσω από το μεγαλοπρεπές στήσιμο, τη διαχρονική παρουσία και την ουράνια φωνή κυριαρχούσε η δωρικότητα. Αυτό μου έλυσε τα χέρια και έκανα μια σειρά σχέδια χωρίς κανένα φόβο απέναντι στο ιερό θηρίο. Σχεδιαστικές αμηχανίες δεν συνάντησα γιατί δεν συγκρούστηκα με το θέμα. Την αντιμετώπισα τρυφερά, όπως Εκείνη τον νεαρό υπάλληλο της Μεγάλης Βρετανίας στο διήγημα του Μένη Κουμανταρέα».

Βιογραφικό Θανάση Μακρή

Ο Θανάσης Μακρής γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη (1975-1980). Συνέχισε τις σπουδές του στην École Nationale des Beaux Arts στο Παρίσι. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.